miercuri, 21 august 2019

PROGNOZĂ METEO. Unde lovesc ninsorile și gerul de Crăciun - în ce regiuni se anunță ploi abundente

PROGNOZĂ METEO. Unde lovesc ninsorile și gerul de Crăciun - în ce regiuni se anunță ploi abundente

În timp ce la munte sărbătorile vin cu ninsoare, în celelalte regiuni se anunță precipitații predominant sub formă de ploaie. În zonele joase de relief din vest, nord și centru se vor acumula 10...15 l/mp și izolat 25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă/Conform Administrației Naționale de Meteorologie(ANM),În centrul, estul și sudul teritoriului, vor fi condiții pentru depuneri de polei, care va favoriza formarea de ghețus.

Începând cu 24 decembrie, vremea a intrat într-un proces de răcire ce se va resimți cu precădere la valorile din cursul nopții, regimul termic devenind apropiat de cel normal în această perioadă din an în jumătatea de nord, dar menținându-se peste cel mediu climatologic în rest. Vremea va fi în general închisă, însă valorile termice, mai ridicate decât în nopțile precedente, se vor situa cu mult peste cele normale la această dată. Vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în vest, în centru și în nord și cu caracter local și slabe în restul teritoriului. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie în zonele joase de relief, iar la munte vor fi mixte la altitudini în general sub 1500 m și ninsoare la altitudini mari. În special în zona Carpaților Occidentali și Orientali cantitățile de apă vor depăși izolat 15...20 l/mp. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei și se va forma ghețuș. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80...90 km/h, viscolind ninsoarea și diminuând semnificativ vizibilitatea, iar în masivele din nord-vestul țării stratul de zăpadă nou depus va fi consistent; în celelalte zone vântul va fi în general moderat, trecător cu unele intensificări. Temperaturile minime se vor încadra între 0 și 7 grade. Trecător se va semnala ceață.

Înnorări în majoriotatea regiunilor

Pe parcursul zilei de 25 decembrie vor fi înnorări în majoritatea zonelor, precipitațiile se vor semnala pe arii extinse, iar cantitățile de apă vor fi local mai însemnate în special la munte și în sud-vest. Va ninge în zona montană, iar în regiunile din nordul și centrul țării treptat vor predomina ninsorile. În restul teritoriului vor fi mai ales ploi. În a doua parte a intervalului precipitațiile vor fi în diminuare și restrângere semnificativă. Izolat vor fi condiții de polei, iar pe timpul nopții local se va forma ghețuș. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze de peste 80...90 km/h pe creste unde va fi viscol, dar temporar, la cote mai reduse, și în celelalte zone.

Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 8 grade, iar cele minime în general între -7 și 2 grade. În următoarele zile, conform ANM, în vestul, nordul și centrul țării, precum și la munte, vor fi înnorări persistente și local ninsori slabe, îndeosebi spre seară și noaptea. În restul teritoriului, cerul va fi variabil cu înnorări trecătoare și precipitații slabe, pe arii restrânse, cel mai probabil în sud-sud-est, la începutul intervalului. Vântul va continua să prezinte intensificări la munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, spulberând zăpada, la cote mai reduse și în est și în sud-est, iar în celelalte regiuni va sufla slab și moderat. Temperatura aerului, în scădere, va avea valori maxime cuprinse între -4 și 4 grade și minime, în general, între -8 și -2 grade.

În perioada 27 decembrie-30 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Cel mai probabil, în jumătatea de nord a țării și la munte, local și temporar vor cădea precipitații.

Comenteaza aceasta stire