miercuri, 21 august 2019

PROGNOZĂ METEO. Unde lovesc ploile, care va fi cea mai rece noapte și când se încălzește

PROGNOZĂ METEO. Unde lovesc ploile, care va fi cea mai rece noapte și când se încălzește

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), maximele vor fi în creștere în primele zile ale lunii, până în jurul valorii de 25 de grade în Muntenia, apoi regimul termic diurn va marca o ușoară scădere.

Administrația Națională de Meteorologie a dat publicității estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 1 – 14 octombrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Vremea va fi frumoasă, vineri, dar răcoroasă, mai ales dimineața și noaptea și cu precădere în nordul și în centrul țării. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în Munții Banatului și pe crestele Carpaților Meridionali. Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade in estul Transilvaniei și 21 de grade in vestul Olteniei, iar cele minime în general între 0 și 10 grade, cu valorile mai scăzute în depresiunile intramontane, până spre -4 grade. Pe arii restrânse va fi brumă în nordul și în centrul țării, iar în zonele joase de relief ceață.

Ceață și brumă

Sâmbătă se va încălzi, cu precădere în vestul, nordul și centrul țării. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua, dar cu unele înnorări spre sfârșitul intervalului în Banat unde izolat vor fi condiții să plouă slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile estice, sud-vestice, pe crestele montane, dar și pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 și 24 de grade, cu cele mai mari valori in Banat, iar cele minime între 3 și 13 grade, mai coborâte, spre -3 grade, în estul Transilvaniei unde va fi brumă. Dimineața și noaptea pe arii restrânse se va forma ceață în zonele joase de relief.

Și duminică valorile termice se vor menține comparabile cu cele din intervalul anterior, iar vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în regiunile vestice și nord-vestice unde local se vor semnala ploi slabe cantitativ. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului și pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 24 de grade, iar cele minime între 2 și 12 grade, mai coborâte spre -2 grade în estul Transilvaniei, unde se va produce brumă, dar și ușor mai ridicate pe litoral, unde vor fi 13...14 grade. Dimineața și noaptea local în zonele joase de relief se va forma ceață.

Cum va fi vremea în fiecare regiune până pe 14 octombrie

Ploi în Muntenia

Temperaturile maxime vor fi în creștere, de la o medie de 18 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până în jurul valorii de 25 de grade. Apoi regimul termic diurn va marca o ușoară scădere, iar media regională a maximelor se va menține constantă, în jurul a 19 grade, până la finalul celei de a doua săptămâni de prognoză. Valorile termice nocturne vor marca ușoare variații până în data de 4 octombrie, când se vor situa, în general, între 8 și 11 grade, dar se vor menține relativ constante în cea de a doua săptămână, când se vor situa între 7 și 9 grade. În prima zi de prognoză vor fi ploi pe arii relativ extinse, apoi probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată doar în intervalul 7-9 octombrie.

Scăderi de temperatură în Oltenia

În primele zile ale intervalului de prognoză regimul termic diurn va fi în creștere ușoară de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime vor atinge 24 de grade, pornind de la o valoare medie regională de 16 grade în prima zi de prognoză. Ulteritor acestei date temperatura aerului va marca o scădere, iar în intervalul 4 – 14 octombrie nu vor mai fi variații termice importante, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 18...20 de grade. Temperaturile nocturne vor avea ușoare variații, dar pe întreg parcursul celor două săptămâni de prognoză se vor încadra, în medie, între 7 și 10 grade. Ploi slabe, trecătoare se vor semnala cu o probabilitate mai ridicată în prima zi de prognoză și în intervalul 7-9 octombrie, iar în restul timpului condițiile de apariție a ploilor vor fi reduse.

Alternanțe termice în Transilvania

Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic, cu valori maxime de 19...21 de grade și minime nocturne în creștere, de la 4 la 8 grade. Apoi, între 4 și 10 octombrie, vor urma perioade cu alternanțe termice, iar temperaturile diurne se vor situa între 15 și 19 grade și cele nocturne vor fi cuprinse, în general, între 2 și 5 grade. Începând cu 11 octombrie regimul temperaturii aerului va fi constant și se va concretiza prin medii diurne de 17...19 grade și nocturne 3...4 grade, apropiate de normele perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 7 octombrie, iar în rest se va menține redusă.

Frig în Maramureș

În primele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor avea o evoluție oscilantă, cu variații de la o zi la alta, dar se vor încadra în limitele normale ale perioadei, cu o medie regională în jurul a 19 grade. Pe 4 octombrie vremea se va răci și media maximelor va scădea spre 15 grade, apoi se va încălzi din nou și se vor atinge 21 de grade pe 6 octombrie. Temperaturile vor scădea ulterior spre 15 grade, pe 8 octombrie, după care vor crește iar, astfel încât în intervalul 11 – 14 octombrie vor fi de 19...20 de grade, apropiate de normele perioadei. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, alternant în prima parte a intervalului, când temperaturile minime se vor încadra între 3 și 9 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 5 octombrie și cele mai ridicate pe 2, 3 și 7 octombrie. Ulterior, între 10 și 14 octombrie, valorile nocturne se vor menține, constant, în jurul a 4...5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă în cea mai mare parte a intervalului, dar va ploua la nivel local în jurul datei de 7 octombrie și izolat pot fi ploi și pe 1,2, 6 și 8 octombrie.

Vreme rece în Moldova

La începutul intervalului de prognoză vremea va fi încă răcoroasă, cu temperaturi de 18 grade ziua și 4 grade noaptea, apoi se va încălzi. Răcirea care va urma va determina, în următoarele două zile, medii termice de 16 grade la valorile maxime și 5 grade la valorile minime. Vor urma alte două zile cu temperaturi ceva mai ridicate, 19 grade și, respectiv 7 grade, iar în cea de a doua săptămână regimul termic nu va mai avea variații semnificative și se va concretiza prin maxime de 16...18 grade și minime de 5...6 grade, în medie. Probabilitatea pentru ploi izolate și slabe cantitativ va fi mai riidcată în zilele de 1, 7 și 8 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză va fi extrem de redusă.

Regim termic normal în Dobrogea

În primele zile vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la 19 la 23 de grade, iar cele minime de la 9 la 13 grade. Răcirea ulterioară va determina un regim termic mai apropiat de cel normal la această dată, ce se va menține pe tot parcursul intervalului 5 – 14 octombrie și care va fi caracterizat de valori diurne de 16...18 grade și nocturne de aproximativ 9 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă și doar pe 1 octombrie se pot semnala averse moderate cantitativ, iar ploi izolate și slabe mai pot fi și în jurul datelor de 2, 7 și 8 octombrie.

Cea mai rece noapte în Banat

În prima săptămână a intervalului de prognoză regimul termic diurn va fi caracterizat prin variații de la o zi la alta, iar temperaturile maxime în acest interval se vor încadra, în medie regională, între 18 și 22 de grade. Pe 8 octombrie, valorile termice vor scădea spre 16...17 grade, iar apoi vor marca o creștere treptată, astfel încât, între 11 și 14 octombrie, media la nivelul întregii regiuni se va situa în jurul a 21 de grade. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, alternant în prima parte a intervalului, iar temperaturile minime se vor încadra între 5 și 10 grade, cu cea mai rece noapte pe 5 octombrie și cea mai caldă pe 7 octombrie. Ulterior, valorile nocturne se vor menține, constant, în jurul a 6...7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, iar cel mai probabil ploi pe arii restrânse și în general slabe cantitativ se vor semnala în jurul datei de 7 octombrie.

Creșteri de temperatură în Crișana

La începutul intervalului vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic, iar temperaturile maxime vor fi de 20...21 de grade. Apoi, regimul termic diurn va marca o scădere. Între 4 și 6 octombrie va avea loc o nouă creștere de temperatură, spre 22 de grade, iar apoi o nouă răcire va determina, pe 8 octombrie, o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 15 grade. Va urma un nou proces de încălzire treptată, iar între 11 și 14 octombrie se vor înregistra maxime de 20...21 de grade. În ceea ce privește evoluția regimului termic nocturn, după o primă noapte răcoroasă, cu minime de 6...7 grade, în medie, temperaturile vor crește spre 8...9 grade. Răcirea care va surveni ulterior va determina scăderea acestora spre 3...4 grade pe 5 octombrie. O nouă încălzire se va concretiza prin valori de 9 grade pe 9 octombrie, pentru ca apoi, între 10 și 14 octombrie, media temperaturilor nocturne să se situeze în mod constant în jurul a 6 grade. Vor fi ploi la nivel local, posibil moderate cantitativ, pe 6 și 7 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de ploaie va fi redusă.

Oscilații la munte

În intervalul 1 – 7 octombrie regimul termic va avea o evoluție caracterizată prin oscilații ale valorilor de temperatură, atât diurne cât și nocturne. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 7 și 13 grade, iar cele minime se vor situa între -1 și 4 grade. După 8 octombrie, valorile termice se vor menține relativ constante, în jurul unor medii de 10 grade ziua și 1...2 grade noaptea, caracterizând o vreme apropiată de normal pentru această perioadă. Ploi slabe, locale, se vor semnala pe 7 – 8 octombrie, iar în rest probabilitatea pentru precipitații se va menține scăzută și doar pe 1 octombrie vor fi posibile ploi izolate.

Comenteaza aceasta stire