vineri, 19 octombrie 2018

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!

Vremea se schimbă radical în următoarele zile, iar un val de precipitații dinspre Oceanul Atlantic va lovi România. Meteorologii spun că toamna își va face simțită prezența, iar temperaturile vor scădea brusc și cu 10 grade, scrie adevarul.ro.

De la temperaturi de peste 30 de grade, trecem în cealaltă extremă: de duminică, 23 septembrie, nu se vor înregistra mai mult de 18 grade în nodrul țării, au anunțat Știrile PRO TV.

Este neobișnuit de cald afară pentru mijlocul lunii septembrie, însă nu este pentru prima dată când românii caută răcoarea fântânilor sau a parcurilor în această perioadă. În urmă cu 72 de ani, conform ANM, în această perioadă, în sudul țării la Strehaia se înregistrau 43 de grade Celsius.

Toamna călduroasă și prelungită este explicată de meteorologi. Cele 3 uragane active din oceanul Atlantic au împins aerul fierbinte de deasupra Africii către latitudine nordice. În mod normal acum ar trebui să fie în vest 23 de grade, dar termometrele arată 30.

"Se va încheia repede, din 22 septembrie circulația aerului să fie nordică și se va răci semnificativ pe vestul țării”, a explicat la Știrile PRO TV meteorologul Mihăiță Pustiu.

"Ne putem aștepta ca de la o zi la alta să fie diferențe de 10 grade. De exemplu, sâmbătă în România ne așteptăm la 28, 30 de grade, iar duminică nu mai mult de 18 grade pe nord.”

Sfârșit de vară în septembrie: caracterizarea lunii

Conform ANM, prima lună de toamnă păstrează multe dintre caracteristicile sfârșitului de vară, vremea fiind, cel puțin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puțin instabilă, chiar și față de august, datorită persistenței deasupra celei mai mari părți a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce unește Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui și nopțile mai lungi și mult mai răcoroase.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice din rețeaua ANM se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depășește 18 grade doar în Lunca Dunării, pe litoral și izolat în Deltă.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar și în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 și 18 grade. Valori mai moderate, între 12 și 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureșului, celei mai mari părți a Moldovei și Subcarpaților.

În depresiunile intramontane și în zona montană joasă (sub 1.500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 și 12 grade. În zonele montane mai înalte (peste 1.500 m) aceste valori coboară până la 4 și 8 grade, iar la Vf. Omu chiar sub 3 grade. De-a lungul timpului au existat și ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 stații meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39,0 – 42,2 grade.

Prognoza pentru următoarele săptămâni

Săptămâna 18 – 24 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, cu abateri mai mari în regiunile vestice și nordice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile țării.

Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018

Valorile termice medii ale perioadei este posibil să se situeze în apropierea normelor climatologice în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor continua să fie deficitare în cea mai mare parte a țării. Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, ușor peste aceste medii.

Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, ușor peste aceste medii. Regimul pluviometric se va încadra în limitele normale ale perioadei în jumătatea nordică a teritoriului și va fi, posibil, ușor excedentar în sud.

Săptămâna 8 – 15 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii, posibil izolat mai ridicate în nordvestul și centrul țării. Cantitățile de precipitații vor fi, posibil, deficitare în est, nord-vest și local centrul țării, iar în rest vor putea fi excedentare.

Comenteaza aceasta stire

Toamna adevărată își intră în drepturi - cum se schimbă vremea, ce ne așteaptă în noiembrie!
De Neptun TV 15 octombrie 2018

Toamna adevărată își intră în drepturi. De la jumătatea lunii octombrie, temperaturile ating normalul perioadei, iar ploile vor cuprinde majoritatea regiunilor.

PROGNOZĂ METEO de weekend. Vreme predominant frumoasă în toată țara - temperaturi de până la 25 de grade!
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Vremea va fi predominant frumoasă și caldă în următoarele zile, când temperaturile maxime vor ajunge până la 25 de grade.

PROGNOZĂ METEO 8-21 OCTOMBRIE. Vremea frumoasă se prelungește - de când se întorc ploile!
De Neptun TV 8 octombrie 2018

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru intervalul 8 octombrie - 21 octombrie.

PROGNOZĂ METEO WEEKEND. Vreme caldă sâmbătă și duminică! ANM: Valorile termice sunt peste cele obișnuite
De Neptun TV 6 octombrie 2018

Sfârșitul de săptămână aduce vreme frumoasă și caldă în cea mai mare parte a țării, anunță meteorologii, precizând că valorile termice vor fi situate peste cele obișnuite pentru această perioadă.

PROGNOZĂ METEO. Unde lovesc ploile, care va fi cea mai rece noapte și când se încălzește
De Neptun TV 5 octombrie 2018

Deși temperaturile cresc ușor, vremea continuă să rămână deosebit de rece dimineața și seara, iar ploile își vor face din nou apariția. Noaptea de 5 octombrie se anunță cea mai rece.

PROGNOZĂ METEO până pe 14 octombrie! Vreme extrem de schimbătoare în următoarele două săptămâni
De Neptun TV 2 octombrie 2018

Temperaturile vor oscila in perioada urmatoare si vremea se va schimba rapid, in perioada 1-14 octombrie, conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie.

PROGNOZĂ METEO. Cum va fi vremea în acest weekend!
De Neptun TV 29 septembrie 2018

Sfârșitul de săptămână aduce vreme răcoroasă în cea mai mare parte a țării, anunță meteorologii. Condițiile de ploaie sunt minime, sunt așteptate ninsori slabe pe culmile înalte ale munților, însă în Capitală vremea va fi predominant frumoasă cu temperaturi care vor depăși 20 de grade Celsius.

O nouă ALERTĂ METEO! Frig, vânt puternic și brumă timpurie în toată țara - cât timp este valabilă avertizarea meteorologilor!
De Neptun TV 25 septembrie 2018

În intervalul menționat vremea va fi rece, iar valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, vor fi în general cu 4 - 8 grade mai coborâte decât normele perioadei.

PROGNOZĂ METEO. Un val de ger arctic ajunge în România - cât de mult scad temperaturile în zilele următoare!
De Neptun TV 22 septembrie 2018

Temperaturile vor scădea dramatic, cu 9-10 grade, iar la munte vor coborî până la minus șapte grade și va cădea prima zăpadă.

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Vremea se schimbă radical în următoarele zile, iar un val de precipitații dinspre Oceanul Atlantic va lovi România. Meteorologii spun că toamna își va face simțită prezența, iar temperaturile vor scădea brusc și cu 10 grade.