sîmbătă, 15 decembrie 2018

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!

Vremea se schimbă radical în următoarele zile, iar un val de precipitații dinspre Oceanul Atlantic va lovi România. Meteorologii spun că toamna își va face simțită prezența, iar temperaturile vor scădea brusc și cu 10 grade, scrie adevarul.ro.

De la temperaturi de peste 30 de grade, trecem în cealaltă extremă: de duminică, 23 septembrie, nu se vor înregistra mai mult de 18 grade în nodrul țării, au anunțat Știrile PRO TV.

Este neobișnuit de cald afară pentru mijlocul lunii septembrie, însă nu este pentru prima dată când românii caută răcoarea fântânilor sau a parcurilor în această perioadă. În urmă cu 72 de ani, conform ANM, în această perioadă, în sudul țării la Strehaia se înregistrau 43 de grade Celsius.

Toamna călduroasă și prelungită este explicată de meteorologi. Cele 3 uragane active din oceanul Atlantic au împins aerul fierbinte de deasupra Africii către latitudine nordice. În mod normal acum ar trebui să fie în vest 23 de grade, dar termometrele arată 30.

"Se va încheia repede, din 22 septembrie circulația aerului să fie nordică și se va răci semnificativ pe vestul țării”, a explicat la Știrile PRO TV meteorologul Mihăiță Pustiu.

"Ne putem aștepta ca de la o zi la alta să fie diferențe de 10 grade. De exemplu, sâmbătă în România ne așteptăm la 28, 30 de grade, iar duminică nu mai mult de 18 grade pe nord.”

Sfârșit de vară în septembrie: caracterizarea lunii

Conform ANM, prima lună de toamnă păstrează multe dintre caracteristicile sfârșitului de vară, vremea fiind, cel puțin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puțin instabilă, chiar și față de august, datorită persistenței deasupra celei mai mari părți a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce unește Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui și nopțile mai lungi și mult mai răcoroase.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice din rețeaua ANM se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depășește 18 grade doar în Lunca Dunării, pe litoral și izolat în Deltă.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar și în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 și 18 grade. Valori mai moderate, între 12 și 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureșului, celei mai mari părți a Moldovei și Subcarpaților.

În depresiunile intramontane și în zona montană joasă (sub 1.500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 și 12 grade. În zonele montane mai înalte (peste 1.500 m) aceste valori coboară până la 4 și 8 grade, iar la Vf. Omu chiar sub 3 grade. De-a lungul timpului au existat și ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 stații meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39,0 – 42,2 grade.

Prognoza pentru următoarele săptămâni

Săptămâna 18 – 24 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, cu abateri mai mari în regiunile vestice și nordice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile țării.

Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018

Valorile termice medii ale perioadei este posibil să se situeze în apropierea normelor climatologice în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor continua să fie deficitare în cea mai mare parte a țării. Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, ușor peste aceste medii.

Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, ușor peste aceste medii. Regimul pluviometric se va încadra în limitele normale ale perioadei în jumătatea nordică a teritoriului și va fi, posibil, ușor excedentar în sud.

Săptămâna 8 – 15 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii, posibil izolat mai ridicate în nordvestul și centrul țării. Cantitățile de precipitații vor fi, posibil, deficitare în est, nord-vest și local centrul țării, iar în rest vor putea fi excedentare.

Comenteaza aceasta stire

A intrat în vigoare CODUL PORTOCALIU de ninsori - ploi, lapoviță, polei și vânt puternic în țară!
De Neptun TV 15 decembrie 2018

Începând de vineri de la ora 23.00 până duminică la ora 18.00 intră în vigoare un cod galben de ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă și intensificări ale vântului.

ALERTĂ METEO de ultimă oră! Cod portocaliu și galben de ninsori și lapoviță - unde va ninge și cum va fi vremea în weekend
De Neptun TV 14 decembrie 2018

În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori.

PROGNOZĂ METEO. Iarna lovește din nou România - când se anunță ninsori și ger năprasnic! Cum va fi vremea până pe 7 ianuarie
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Un nou episod de iarnă adevărastă lovește România. Vremea rea cuprinde toată țara. Conform Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), în noaptea de marți spre miercuri, masa de aer rece din nordul Europei va coborî peste țara noastră și va aduce ger năprasnic.

PROGNOZĂ METEO. Vremea se va încălzi în zilele următoare. Temperaturi maxime de 11 grade Celsius
De Neptun TV 8 decembrie 2018

Vremea se va încălzi în toată țara în zilele următoare, anunță reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), precizând că temperatura maximă va fi de 11 grade, în timp ce minima va fi de minus un grad. De asemenea, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

ALERTĂ METEO de ultimă oră! Iarna revine în forță: COD GALBEN de vânt și ninsori în 16 județe! HARTA ZONELOR AFECTATE
De Neptun TV 27 noiembrie 2018

Meterorologii anunță că vremea va fi deosebit de rece în toată țara, până vineri dimineață. Miercuri, Capitala și 16 județe intră sub cod galben de vânt și ninsori viscolite.

PROGNOZĂ METEO. Gerul cumplit lovește România - când revin ninsorile!
De Neptun TV 26 noiembrie 2018

Lapoviță, ninsoare și polei. Aceasta este prognoza meteorologilor pentru următoarele zile. Nici în decembrie nu se anunță mai bine: precipitații excedentare în toată țara. Luni, 26 noiembrie, vremea va deveni în general închisă și temporar va ploua în vestul, centrul și nordul țării și local în rest.

O nouă AVERTIZARE METEO. Ploi, ninsori și intensificări ale vântului până miercuri
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

ANM a actualizat avertizările meteo. Vor fi ploi, ninsori și intensificări ale vântului până miercuri dimineață.

PROGNOZĂ METEO. Cât de frig se face și unde se anunță ninsori puternice - vremea până pe 10 decembrie
De Neptun TV 17 noiembrie 2018

Iarna își intră în drepturi, iar frigul pătrunzător ne va da bătăi de cap.