joi, 21 februarie 2019

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!

PROGNOZĂ METEO. Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România - vremea se răcește și vin ploile!

Vremea se schimbă radical în următoarele zile, iar un val de precipitații dinspre Oceanul Atlantic va lovi România. Meteorologii spun că toamna își va face simțită prezența, iar temperaturile vor scădea brusc și cu 10 grade, scrie adevarul.ro.

De la temperaturi de peste 30 de grade, trecem în cealaltă extremă: de duminică, 23 septembrie, nu se vor înregistra mai mult de 18 grade în nodrul țării, au anunțat Știrile PRO TV.

Este neobișnuit de cald afară pentru mijlocul lunii septembrie, însă nu este pentru prima dată când românii caută răcoarea fântânilor sau a parcurilor în această perioadă. În urmă cu 72 de ani, conform ANM, în această perioadă, în sudul țării la Strehaia se înregistrau 43 de grade Celsius.

Toamna călduroasă și prelungită este explicată de meteorologi. Cele 3 uragane active din oceanul Atlantic au împins aerul fierbinte de deasupra Africii către latitudine nordice. În mod normal acum ar trebui să fie în vest 23 de grade, dar termometrele arată 30.

"Se va încheia repede, din 22 septembrie circulația aerului să fie nordică și se va răci semnificativ pe vestul țării”, a explicat la Știrile PRO TV meteorologul Mihăiță Pustiu.

"Ne putem aștepta ca de la o zi la alta să fie diferențe de 10 grade. De exemplu, sâmbătă în România ne așteptăm la 28, 30 de grade, iar duminică nu mai mult de 18 grade pe nord.”

Sfârșit de vară în septembrie: caracterizarea lunii

Conform ANM, prima lună de toamnă păstrează multe dintre caracteristicile sfârșitului de vară, vremea fiind, cel puțin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puțin instabilă, chiar și față de august, datorită persistenței deasupra celei mai mari părți a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce unește Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui și nopțile mai lungi și mult mai răcoroase.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice din rețeaua ANM se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depășește 18 grade doar în Lunca Dunării, pe litoral și izolat în Deltă.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar și în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 și 18 grade. Valori mai moderate, între 12 și 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureșului, celei mai mari părți a Moldovei și Subcarpaților.

În depresiunile intramontane și în zona montană joasă (sub 1.500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 și 12 grade. În zonele montane mai înalte (peste 1.500 m) aceste valori coboară până la 4 și 8 grade, iar la Vf. Omu chiar sub 3 grade. De-a lungul timpului au existat și ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 stații meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39,0 – 42,2 grade.

Prognoza pentru următoarele săptămâni

Săptămâna 18 – 24 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, cu abateri mai mari în regiunile vestice și nordice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile țării.

Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018

Valorile termice medii ale perioadei este posibil să se situeze în apropierea normelor climatologice în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor continua să fie deficitare în cea mai mare parte a țării. Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, ușor peste aceste medii.

Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, ușor peste aceste medii. Regimul pluviometric se va încadra în limitele normale ale perioadei în jumătatea nordică a teritoriului și va fi, posibil, ușor excedentar în sud.

Săptămâna 8 – 15 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii, posibil izolat mai ridicate în nordvestul și centrul țării. Cantitățile de precipitații vor fi, posibil, deficitare în est, nord-vest și local centrul țării, iar în rest vor putea fi excedentare.

Comenteaza aceasta stire

Se întoarce gerul? Prognoza METEO până pe 3 martie
De Neptun TV 18 februarie 2019

În primele patru zile vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 10...12 grade, urmând ca în a doua parte a primei săptămâni media să scadă accentuat, spre valori de 0...3 grade în zilele de 23 și 24 februarie. În a două săptămână, valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei, urmând ca maximele să fie, în medie, între 6 și 9 grade. Pe parcursul celor 2 săptămâni, media regională a minimelor se va situa, în general, între -2 și 2 grade, exceptând intervalul 22 - 25 februarie, în care nopțile vor fi mai reci, cu o medie în jurul valorii de -6 grade. Vor fi precipitații slabe în data de 22 februarie, dar, posibil, și în unele zile ale intervalului 25 februarie – 3 martie.

PROGNOZĂ METEO. Vreme caldă pentru finalul săptămânii, cu temperaturi de până la 14 grade!
De Neptun TV 16 februarie 2019

Acesta a subliniat că sâmbătă vor fi temperaturi cuprinse între 1 și 11 grade, cele mai ridicate fiind în partea de Sud-Vest a țării.

Cod galben de zăpadă și viscol în 24 de județe din țară. Vânt de până la 90 de km/h
De Neptun TV 11 februarie 2019

Meteorologii au emis, azi, un cod galben de zăpadă și viscol în zona montană din 24 de județe, rafalele de vânt urmând să ajungă până la 90 de kilometri la oră. În restul țării se anunță ploi, ninsori și lapoviță, dar și intensificări temporare ale vântului.

PROGNOZĂ METEO. Weekend cu temperaturi ridicate - meteorologii anunță vreme însorită!
De Mediafax 9 februarie 2019

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță pentru următoarele zile o vreme în general frumoasă, cu temperaturi maxime care pot depăși pe alocuri 11 grade Celsius. În Capitală, vremea va urmări același tipa, fiind anunțate zile însorite cu temperaturi de până la 9 grade Celsius.

METEO. Cum va fi vremea până pe 4 martie - unde lovesc ploile, în ce regiuni va fi foarte frig!
De Neptun TV 7 februarie 2019

Vremea se menține caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi oscilante care ajung și la 10 grade în unele regiuni. Conform meteorologilor, nivelul precipitațiilor se va apropia de cel normal pentru această perioadă în a doua jumătate a lunii.

Se întoarce gerul? Prognoza METEO până pe 17 februarie
De Neptun TV 4 februarie 2019

e vor semnala precipitații slabe cantitativ, pe arii restrânse în 4 și 5 februarie și cu caracter local și temporar, începând cu data de 11 februarie.

PROGNOZA METEO. Val de aer cald în România, cu temperaturi de primăvară în mijlocul iernii - când revin ninsorile
De Neptun TV 29 ianuarie 2019

Vremea o ia razna. După episodul de îngheț care a paralizat România, urmează un proces de încălzire.

ȘOC METEOROLOGIC! După ploaie înghețată și ninsori, temperaturile vor urca până la 15 grade Celsius!
De Neptun TV 28 ianuarie 2019

Vremea intră într-un proces de încălzire, iar spre finalul acestei luni vom avea parte de temperaturi care vor ajunge chiar până la 15 grade Celsius.

URGIA lovește România din nou! Un nou COD GALBEN de polei, viscol și vânt
De Neptun TV 25 ianuarie 2019

ANM a emis o nouă avertizare COD GALBEN, dar și o nouă informare meteorologică!

PROGNOZĂ METEO. România, împărțită în două: meteorologii anunță ploi, dar și ninsori! În ce regiuni lovește gerul cumplit
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

România va fi împărțită în două din punct de vedere meteorologic până pe 3 februarie. Conform prognozei Administrația Naționale de Meteorologie(ANM), ploile vor cuprinse sudul și vestul țării, în timp ce în nord și munte sunt așteptate lapovițe și ninsori.