sîmbătă, 20 aprilie 2019

PROGNOZA METEO. Val de aer cald în România, cu temperaturi de primăvară în mijlocul iernii - când revin ninsorile

PROGNOZA METEO. Val de aer cald în România, cu temperaturi de primăvară în mijlocul iernii - când revin ninsorile

Vremea o ia razna. După episodul de îngheț care a paralizat România, urmează un proces de încălzire. Meteorologii anunță maxime de 15 grade, temperaturi anormale pentru această perioadă a anului. Astfel, începând de miercuri, temperaturile vor depăși 10 grade Celsius in majoritatea regiunilor. Maximul termic se va înregistra duminică, 3 februarie, când temperatura va atinge 15 grade Celsius. 

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), marți, vremea va continua să se încălzească în sud-estul țării, unde va fi cald pentru această perioadă, în timp ce, în rest valorile termice diurne se vor situa în jurul mediilor multianuale. Cerul va fi mai mult noros și temporar se vor semnala precipitații, predominant sub formă de ploaie, în general slabe cantitativ, ziua în Banat, Oltenia, local în Muntenia și Transilvania și pe arii restrânse în celelalte regiuni, iar noaptea îndeosebi în sudul, centrul și nord-estul teritoriului. În zonele de munte vor fi ploi și lapoviță, iar la peste 1400 m altitudine va ninge. Pe arii restrânse se va forma polei, cu o probabilitate mai mare în a doua parte a intervalului în Moldova și estul Transilvaniei.

În regiunile extracarpatice și izolat în rest, mai ales dimineața și noaptea se va semnala ceață. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane unde trecător va mai spulbera zăpada, dar și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 12..14 grade chiar, cu cele mai mari valori în Dobrogea, iar cele minime se vor situa, în general între -4 și 6 grade.

Miercuri, vremea va fi în general închisă. Local și temporar vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, dar în primele ore ale intervalului și din nou noaptea în vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, trecător vor fi și sub formă de lapoviță și posibil ninsoare. La munte precipitațiile vor fi mixte. Probabilitatea pentru cantități de apă însemnate va fi mai ridicată pentru dealurile subcarpatice din sud și zona Carpaților Meridionali. Izolat vor mai fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 grade în nordul Moldovei și în jur de 13 grade în sud-estul Munteniei și în Dobrogea continentală, iar cele minime între -2 și 5 grade. Pe arii restrânse se va semnala ceață.

Prognoza meteo pentru fiecare regiune până pe 10 februarie, publicată de ANM:

12 grade în Banat

Valorile de temperatură se vor situa în jurul normelor climatologice ale perioadei în primele zilei ale intervalului de prognoză, când vor fi medii ale maximelor cuprinse între 3 și 6 grade. În intervalul 2 - 5 februarie vremea se va încălzi semnificativ și se estimează a se înregistra temperaturi medii diurne cuprinse între 9 și 12 grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere și se vor apropia din nou de cele normale pentru prima decadă a lunii februarie, astfel încât, în intervalul 6 - 10 februarie, vor fi cuprinse între 5 și 7 grade, în medie. Temperaturile nocturne se vor menține în jurul valorii de 0 grade, exceptând intervalul 3 - 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale de 4...5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință.

Foarte cald în Crișana

Temperaturile maxime vor avea, până spre sfârșitul perioadei de prognoză, fluctuații între valori ce se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, respectiv temperaturi medii diurne de 4...6 grade, în intervalele 28 ianuarie - 1 februarie și 6 - 10 februarie și valori cu mult peste cele normale, între 2 și 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 10 - 14 grade, vremea devenind deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii februarie. Temperaturile minime se vor situa între -2 și 0 grade pe tot parcursul intervalului, exceptând nopțile de 3, 4 și 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale mai ridicate, cuprinse între 2 și 4 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, dar mai ales pe 30 ianuarie și, din nou, pe 3 și 4 februarie.

Ploi în Transilvania

Regimul mediu al temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de cele climatologic normale în prima și ultima parte a perioadei de prognoză, respectiv între 28 ianuarie - 1 februarie și 6 - 10 februarie, când maximele diurne se vor situa, în medie, între 2 și 6 grade. În intervalul 2 - 5 februarie, un proces de încălzire va determina o vreme deosebit de caldă pentru debutul lunii februarie, astfel încât mediile maximelor termice se vor încadra între 8 și 12 grade, la scara întregii regiuni. Regimul termic nocturn va avea o evoluție asemănătoare, urmând a se înregistra minime situate, în general, între -6 și -1 grad, exceptând intervalul 3 - 5 februarie, când media regională a valorilor nocturne va fi mai ridicată și se va concretiza prin temperaturi situate între 0 și 2 grade. Probabilitatea pentru precipitații ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, dar mai ales între 29 și 31 ianuarie.

Deosebit de cald în Maramureș

Valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei în cea mai mare parte a perioadei de prognoză, astfel încât între 28 ianuarie - 1 februarie și 6 - 10 februarie, se vor înregistra valori medii diurne de 3 - 5 grade, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -4 și -1 grad. Excepție va face perioada 2 - 5 februarie, când va avea loc un proces de încălzire ce va determina medii ale temperaturilor maxime de 8 - 11 grade și ale celor minime de 1 - 3 grade, vremea devenind caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă pe 3 și 4 februarie. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, dar acestea vor fi mai însemnate cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 30 ianuarie.

În Moldova, răcire treptată

Intervalul va debuta cu o ușoară încălzire, astfel încât de la o medie regională a valorilor maxime de 2 grade se va ajunge la 4...5 grade, medie care se va menține fară variații semnificative până pe 4 februarie. După această dată este prognozată o răcire treptată, iar media valorilor maxime va scădea la 0 grade. Aproximativ aceeași evoluție va fi de interes și pentru regimul nocturn al temperaturilor: pentru prima jumătate a intervalului, media minimelor se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar după 5 februarie va scădea treptat, până spre -6...-5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 29 - 31 ianuarie, dar și după data de 04 februarie.

12 grade în Dobrogea

Vremea va deveni caldă în perioada 28 ianuarie - 04 februarie, cu o medie a valorilor maxime cuprinsă, în general, între 9 și 12 grade. În acest interval temperaturile minime vor fi pozitive, cu o medie regională de 3...5 grade. După această perioadă, caldă pentru sfârșit de ianuarie și început de februarie, este prognozată o răcire treptată, ce va aduce regimul termic în limite normale, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 3...4 grade, iar a celor minime de -1...0 grade. Vor fi precipitații în perioada 30 ianuarie – 01 februarie, dar cu o probabilitate în creștere și după data de 05 februarie

Precipitații puternice în Muntenia

Intervalul debutează cu o încălzire ușoară, astfel încât până la sfârșitul lunii ianuarie, media valorilor maxime va fi de 5...8 grade. La începutul lunii februarie, pe 3 și 4 februarie, valorile maxime de temperatură ar putea fi chiar mai ridicate, media prognozată fiind de 10 grade, ceea ce ar caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru început de februarie. După acest interval, estimările indică o răcire treptată, iar până la finalul primei decade din februarie se va ajunge la o medie a temperaturii maxime de 3...4 grade. Temperaturile minime vor prezenta mici variații în prima jumătate a intervalului, dar în general media va fi ușor pozitivă, de 1...2 grade, ușor mai mare pe 3 și 4 februarie, când va ajunge la 4 grade. Ulterior, minimele termice vor fi tot mai scăzute, iar la finalul intervalului se va ajunge la o medie regională de -4...-3 grade. Vor fi precipitații în intervalul 29 - 31 ianuarie când vor fi posibile și cantități de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată și în a doua săptămână de prognoză (4-10 februarie).

Zece grade în Oltenia

Până pe 1 februarie și, din nou, în intervalul 6 - 10 februarie, media temperaturilor maxime va fi de 4...5 grade. Între 2 și 5 februarie vremea se va încălzi și se vor înregistra valori diurne cuprinse între 8 și 10 grade, în medie. Evoluția temperaturilor minime va fi asemănătoare: până pe 2 februarie, media regională se va situa în jurul valorii de 0 grade, în următoarele 3 zile va crește la 4 grade, iar după 5 februarie va fi în scădere treptată, astfel încât, la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză va scădea spre -3....-2 grade. Vor fi precipitații în intervalul 28 - 31 ianuarie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată și în a doua săptămână de prognoză, mai ales în perioada 4 - 7 februarie.

Minime de minus 8 grade la munte

În zonele montane, media temperaturilor maxime va deveni ușor pozitivă mai ales la începutul lunii februarie, când va fi de 2...4 grade. După 5 februarie, vremea se va răci treptat, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge valori diurne între -4 și -2 grade, în medie. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de -4 grade până pe 2 februarie, iar în următoarele două zile se va resimți o încălzire a vremii și temperatura va crește, astfel încât media se va apropia de 0 grade, potrivit ANM. După 5 februarie, la fel ca și în cazul evoluției temperaturilor diurne, se va resimți o scădere treptată a regimului termic ce se va concretiza prin valori minime, în medie, de -9...-8 grade. Se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse și posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 29 - 31 ianuarie, iar cu o probabilitate ridicată și după data de 4 februarie.

Sursă foto: adevarul

Comenteaza aceasta stire

Prognoza METEO până pe 28 aprilie. Cum va fi vremea de Paște
De Neptun TV 15 aprilie 2019

Iată prognoza meteo în intervalul 15 - 28 aprilie!

Vremea schimbă foaia. Prognoza METEO pentru următoarele zile
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 și 16 grade, iar cele minime se vor situa între 1 și 9 grade.

PROGNOZĂ METEO. Vreme caldă în weekend. De luni, ploi în majoritatea regiunilor țării
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Meteorologii anunță că weekendul acesta va fi unul cald în regiunile intracarpatice și cu temperaturi normale în restul țării. De luni însă, în majoritatea regiunilor, și în Capitală, își vor face apariția precipitațiile.

Meteorologii anunță vreme schimbătoare. PROGNOZA METEO pentru prima săptămână din aprilie
De Neptun TV 31 martie 2019

În prima săptămână a lunii aprilie vor fi înregistrate temperaturi care vor depăși pe alocuri 20 de grade Celsius, însă vor fi și zile în care maximele nu vor trece de 15 grade. ANM anunță o vreme schimbătoare, cu precipitații restrânse și intensificări ale vântului.

PROGNOZA METEO de weekend. Cum va fi vremea în fiecare regiune
De Neptun TV 30 martie 2019

Vremea se va încălzi în weekend în toată țara, cu maxime de 21 de grade Celsius anunțate pentru ziua de duminică.

METEO. Se răcește vremea - temperaturile vor scădea în toată țara cu până la 10 - 12 grade Celsius!
De Neptun TV 26 martie 2019

Vremea se răcește accentuat de marți, ajungând-se la minime termice cuprinse între -2 și chiar -5 grade Celsius în majoritatea regiunilor țării. De vineri, tendința va fi de încălzire treptată.

PROGNOZA METEO la început de săptămână! Se răcește vremea - temperaturile scad cu mai mult de 10 grade Celsius
De Mediafax 25 martie 2019

Vremea se va răci brusc de marți, temperaturile urmând să scadă cu peste 10 grade Celsius comparativ cu ziua luni când sunt anunțate chiar și 25 de grade, informează ANM.

Vremea se menține caldă în weekend. Ploi săptămâna viitoare și temperaturi mai scăzute
De Mediafax 23 martie 2019

Meteorologii anunță o vreme în general frumoasă sâmbătă și duminică în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi mai ridicate decât normalul acestei perioade, ce pot atinge 20 de grade Celsius. Luni și marți, temperaturile vor scădea, revenind la normalul pentru ultima decadă a lunii martie.