duminică, 27 mai 2018

Programul 'Mama și copilul' la Constanța! Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu pot ajunge la maternitate, mă grăbesc să ajung la București!

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au venit la Constanţa să lanseze proiectul 'Mama şi Copilul', fără să ştie cu exactitate ce presupune sau ce buget va avea. Singurele certitudini sunt că spitalele vor fi dotate cu incubatoare, iar femeile însărcinate vor face obligatoriu şi gratuit anumite teste pentru prevenirea naşterilor premature.

Proiectul național 'Mama și Copilul' a fost lansat la Constanța, în absența ministrului Patriciu Achimaș Cadariu.

Deși așteptat cu nerăbdare de medicii ginecologi, neonatologi și pediatri, specialiștii au avut surpriza ca dezbaterea să fie coordonată de un secretar de stat.

"M-aș fi așteptat ca un ministru când începe un astfel de program să aibă și curiozitatea de  a vizita măcar o secție de obstetrică și ginecologie, în sensul că mi se pare ai o altă idee după ce vezi, decât după ce vezi doar hârtii", a declarat dr. Livia Frățiman, medic șef al Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Trimișii ministrului au venit să prezinte un proiect despre care nu cunosc date concrete.

"În funcție de ideile și planul pe care vrem să îl demonstrăm, vrem să facem și o idee de buget", a precizat Francisc Iulian Chiriac, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 

"Avem nevoie de niște ecografe mai perfromante, avem nevoie de niște monitoare, ventilatoare", a susținut dr. Dan Căpățînă, managerul Spitalul Județean de Urgență Constanța.

În timp ce șefilor de secții le erau prezentate statistici, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mers în vizită la Spitalul de Urgență. A ajuns doar în sectoarele modernizate și a uitat că scopul vizitei este de fapt altul.

"Am văzut Secția de Pediatrie care arată foarte bine. Am văzut și blocul operator. Un bloc operator nou. La maternitate nu voi ajunge pentru că mă grăbesc să ajung la București", a mai precizat secretarul de stat.

Prin proiectul național Mama și Copilul, Spitalul de Urgență Constanța va primi 38 de noi incubatoare. O altă certitudine în acest moment este introducerea unor investigații gratuite și obligatorii.

Mai exact, femeile însărcinate vor face un test de sânge și o ecografie, care vor arăta dacă fătul dezvoltă anumite probleme de sănătate. În acest fel, specialiștii speră că va fi redus riscul nașterilor premature.

Comenteaza aceasta stire

De ce întârzie indemnizația de creștere a copilului. Mamă: Durează câteva luni până vin banii
De Mediafax 13 mai 2018

Indemnizația pentru creșterea copilului poate deveni o adevărată povară pentru proaspetele mămici, care sunt nevoite să aștepte cel puțin două luni de zile până primesc banii de la stat după ce au depus dosarul. Ministerul Muncii dă vina pe deficitul de personal.