vineri, 20 iulie 2018

Proiect lansat de Ministerul Sănătății! Bolile care te pot lăsa fără permis auto!

Anumite boli i-ar putea lăsa şoferii fără permis. Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care restricționează dreptul de conducere a unui autovehicul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat, de exemplu. Sunt cazuri în care şoferii cu astfel de afecţiuni vor obține mai greu permisul de conducere sau chiar deloc.

Nu puține au fost cazurile în care accidente cu victime au fost provocate de șoferi cărora li s-a făcut rău la volan din cauza unor afecțiuni medicale.

Având în vedere statisticile, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare și completare a Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Iată câteva afecțiuni cardiovasculare, pentru care candidaților sau conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după avizului eliberat de medicul de specialitate.

 • implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent
 • pierdere tranzitorie a stării de conștiență
 • sindrom coronarian acut
 • intervenție coronariană percutanată
 • operație de bypass coronarian cu grefă
 • infarct sau accident ischemic tranzitoriu
 • insuficiență cardiacă
 • transplant de cord
 • cardiopatie congenitală

 Potrivit Ministerului Sănătății, afecțiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră. De aceea, reprezintă un motiv pentru interzicerea conducerii unui autovehicul. Iată și câteva exemple de boli cardiovasculare pentru care candidaților sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere.

 •  implantare a unui defibrilator
 • boli vasculare periferice
 • insuficiență cardiacă:
 • dispozitive de asistență cardiacă
 • sindrom Brugada cu episoade de sincopă sau revenire din moarte cardiacă subită 

Și persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic. 

Comenteaza aceasta stire

ATENȚIE, turiști români! Modificări importante în Codul Rutier din Grecia - amenzi de până la 2.000 de euro!
De Neptun TV 18 iulie 2018

Grecia a adus modificări importante la Noul Cod Rutier elen, cu pedepse drastice ce pot presupune ridicarea permisului până la cinci ani, amenzi de până la 2.000 de euro și chiar închisoare

Deputații au decis: liber pentru vitezomani! Radarele poliției, semnalate prin afișe cu cel puțin 500 de metri înainte!
De Neptun TV 6 iulie 2018

Potrivit modificărilor adoptate de comisiile parlamentare, “mașinile de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-2.000 de metri înainte pe sensul de mers, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate și 4.000 de metri în afara localităților față de radar”.

Cum pot scăpa șoferii de amenzile de circulație!
De Neptun TV 4 iulie 2018

Concret, de acum înainte contravenientul poate să ceară în instanță anularea procesului-verbal de amendă dacă polițistul care a aplicat sancțiunea nu...

INFOTRAFIC. Mai multe drumuri naționale rămân blocate din cauza inundațiilor. Trafic feroviar afectat în trei județe
De Neptun TV 2 iulie 2018

Cinci tronsoane de drumuri naționale din județele Covasna, Harghita, Neamț, Suceava și Vâlcea mai sunt blocate în această dimineață din cauza inundațiilor. Traficul feroviar este afectat în județele Brașov, Teleorman și Vâlcea.

ATENȚIE, ȘOFERI! Polițe de asigurare FALSIFICATE - recomandările polițiștilor!
De Neptun TV 27 iunie 2018

Autoritățile le recomandă șoferilor să își verifice online valabilitatea poliței RCA după cinci zile de la emitere.

COD RUTIER 2018! Șoferii care filmează în timp ce conduc vor risca să fie amendați și să li se ia permisul auto
De Neptun TV 23 iunie 2018

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute de lei, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat.