marţi, 20 noiembrie 2018

Proiectul de buget pe anul 2018 a fost adoptat! Creștere economică de 5,5% - cât vor fi cursul și inflația în viziunea Finanțelor!

Proiectul de buget pe anul 2018 a fost adoptat! Creștere economică de 5,5% - cât vor fi cursul și inflația în viziunea Finanțelor!

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului au votat proiectul de buget pentru anul 2018, acesta fiind construit pe o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

Proiectul de buget pe anul 2018 a fost votat cu 255 de voturi "pentru" și 95 de voturi "împotrivă".

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

"Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", precizează sursa citată.

Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari față de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăși nivelul de 200 miliarde euro.

Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătății, care va avea o creștere de 17% față de 2017, bugetul educației, care va avea o creștere de 16%, și bugetul alocat investițiilor, care va avea o creștere de 42%

Comisiile de buget au adoptat, anterior bugetul Ministerului Finanțelor Publice, hotărând să diminueze cu 5,8 milioane lei cheltuieli de personal și să aloce 350 de milioane de lei pentru fondul de rezervă pe care aleșii l-au epuizat, inițial, pentru a suplimenta bugetele altor instituții.

Tudose: Împreună cu Parlamentul vom aplica bugetul, iar rezultatele nu vor întârzia să apară

Premierul Mihai Tudose a declarat azi, că va aplica bugetul pe anul 2018 împreună cu Parlamentul și că rezultatele nu vor întârzia să apară, mulțumindu-le colegilor care au depus amendamente la proiectul de buget pe anul 2018.

„O să mulțumesc tutror colegilor pentru eforturile depuse în aceste două săptămâni. Vreau să le mulțumesc și celor care au depus amendamente corecte, normale, de bun-simț. Le vom avea în vedere dacă, pe parcursul anului viitor, vom avea resurse suplimentare pentru a le implementa. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru votul de astăzi și pentru încrederea pe care ne-o acordați nouă, Guvernului, și pentru încrederea pe care o aveți în noi, în toți. Împreună cu Parlamentul vom aplica acest buget, iar rezultatele nu vor întârzia să apară”, a susținut Tudose în plen, după adoptarea proiectului de buget și proiectului de buget al asigurărilor sociale pe 2018.

Proiectul privind bugetul asigurărilor sociale pe anul 2018, aprobat în Parlament

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat vineri proiectul privind bugetul asigurărilor sociale pe anul 2018, cu 255 de voturi "pentru" și 90 de voturi "împotrivă".

Comisiile de buget-finanțe din Parlament au adoptat, anterior, raport favorabil pentru proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru 2018, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, precizând că nu sunt bani pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 iulie.

“A avut loc o creștere a punctului de pensie în două etape. Pentru a face o astfel de creștere a punctului de pensie cu 1 ianuarie, am mai explicat și cu alte ocazii, va trebui să avem un efort bugetar suplimentar și trebuie să vedem de unde luăm acești bani. Deci trebuie văzutyă sursa de unde să vină acești bani. Astăzi nu avem posibilitatea să suplimentăm”, a precizat Mișa.

Proiectul privind bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2018 a fost adoptat vineri cu 255 de voturi "pentru" și 90 de voturi "împotrivă".

Comenteaza aceasta stire

Scăderea ROBOR la trei luni continuă
De Neptun TV 7 noiembrie 2018

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut, respectiv 7 noiembrie 2017, indicele era 1,86% pe an.