luni, 22 iulie 2019

Protestatarii din Turcia, dispersați cu tunuri de apă și gaze lacrimogene

Protestatarii din Turcia, dispersați cu tunuri de apă și gaze lacrimogene

Cel puțin 12 persoane au fost rănite, iar alte câteva zeci au fost arestate în cadrul violențelor din Turcia, care au continuat și azi-noapte. Polițiștii au făcut uz de tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea furioasă.

Oamenii protestează împotriva desfințării ultimului parc din Istanbul,  dar și față de Guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de autoritarism.

În urma confruntărilor violente, cel puțin 12 persoane au fost rănite, iar alte câteva zeci au fost reținute. Protestatarii au aruncat în forțele de ordine cu pietre și  sticle, iar polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

De patru zile, oamenii refuză să părăsească parcul Gezi din centrul Istanbulului. Manifestanții și-au amenajat corturi și spun că sunt dispuși să facă orice pentru a păstra ultima oază de verdeață din metropolă.

Primăria din Istanbul a aprobat lărgirea părții carosabile, construcția unui mall, dar și a unui complex de locuințe, inițiative care implică dezafectarea unei bune părți din parc.

Astăzi, protestele au continuat, iar poliția a intervenit pentru a opri sute de manifestanți care încercau să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor ca să ajungă în Piața Taksim.

Și în Ankara au ieșit pe străzi sute de oameni, în semn de solidaritate cu manifestanții din Istanbul. Protestul s-a transformat într-o acțiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Aflat la putere din anul 2002, Erdogan este liderul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare, format pe structurile unei foste mișcări islamiste. Proteste împotriva Guvernului au avut loc și în orașul Izmir.

Totuși, Recep Tayyip Erdogan rămâne, potrivit politologilor, cel mai popular și puternic personaj de pe scena politică turcă. Sub conducerea partidului său, Turcia a cunoscut o creștere economică stabilă.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.