marţi, 25 iunie 2019

Proteste violente la Ambasada Marii Britanii din Teheran

Zeci de protestatari iranieni s-au adunat, astăzi, în fața ambasadei Marii Britanii din Teheran, unde au  spart geamurile clădirii și au incendiat drapelul britanic.   Manifestanții sunt furioși pentru că Londra a impus noi sancțiuni Teheranului, după publicarea unui raport potrivit căruia Iranul dezvoltă arme nucleare. Zeci de manifestanți au pătruns, marți, în sediul ambasadei Marii Britanii din Teheran, fără ca poliția să intervină. Drapelul britanic a fost coborât și incendiat, iar în locul lui a fost arborat cel iranian. Protestul a devenit violent odată cu spargerea ferestrelor pe care au fost aruncate documente importante. În furia lor, tinerii - prezentați drept studenți de televiziunea iraniană de stat- au distrus un portret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Forțele de ordine care protejau clădirea ambasadei nu au intervenit pentru a împiedica acest atac. Potrivit unei informații neconfirmate oficial, șase angajați ai ambasadei Marii Britanii ar fi fost luați ostatici. Protestatarii sunt furioși pentru că Londra a impus noi sancțiuni Teheranului, după publicarea raportului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, ce arată că Iranul dezvoltă arme nucleare. Duminică, Parlamentul iranian a votat o lege care îngheață relațiile diplomatice dintre regimul de la Teheran și Londra. În plus,  ambasadorul Marii Britanii a fost expulzat. Hotărârea a fost luată ca răspuns la noile sancțiuni economice decise împotriva Iranului de către autoritățile britanice. Sancțiunile Marii Britanii la adresa Iranulu, prevăd printre altele, oprirea tutururor relațiilor cu băncile iraniene, inclusiv cu Banca Centrală. Ministerul de Externe de la Londra s-a declarat scandalizat de incidentele de la ambasadă și a atras atenția oficialilor de la Teheran că este datoria lor de a-i proteja pe diplomații britanici.

Comenteaza aceasta stire

La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior
De Mediafax 21 iunie 2019

Momentul adevărului era probabil inevitabil din ziua în care Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Cu economia afectată de sancțiunile americane, Iranul are înclinația de a lansa provocări, forțându-l pe Donald Trump să opteze între război și pace.

CRIZĂ politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie
De Mediafax 9 iunie 2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție în urma unei decizii CCM, a declarat că există două soluții la criza politică actuală, organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi.

Momente emoționante: Polițist german, în lacrimi după ce a ajutat românii din diaspora să voteze. Clipul, preluat de Poliția din Munchen! VIDEO
De Mediafax 29 mai 2019

Într-un clip postat de unul din românii care au așteptat la coadă ca să voteze la consulatul din Munchen, Marius Șortan, se observă cum românii scandează ”Polizei! Danke polizei!” și îi aplaudă pe polițiștii germani care au lărgit perimetrul instituției cu garduri mobile astfel încât să poată vota cât mai mulți oameni.