duminică, 25 august 2019

Protestele continuă în Egipt pentru a cincea zi consecutiv

Protestele continuă în Egipt pentru a cincea zi consecutiv

Protestele continuă în Egipt pentru a cincea zi consecutiv. Nici demisia Cabinetului și nici bilanțul în creștere al victimelor nu i-au oprit pe manifestanți să iasă din nou în stradă. Ei cer ca liderii militari ai țării să se retragă și să lase locul unui guvern civil. 

Forțele egiptene de securitate s-au ciocnit pentru a cincea zi consecutiv cu protestatarii din jurul Pieței Tahrir. Violențele declanșate vineri s-au soldat deja cu peste 30 de morți și aproape două mii de răniți. Zeci de corturi au fost ridicate pe trotuare și în afara moscheilor, unde medici voluntari au sosit pentru a trata răniții. Devenită simbol al revoluției egiptene care, în urmă cu nouă luni, reușea să-l îndepărteze de la putere pe Hosni Mubarak, Piața Tahrir a devenit centrul demonstrațiilor împotriva autorităților militare care au preluat, cu titlu interimar, conducerea țării.  Ca răspuns la cele întâmplate în ultimele zile, Cabinetul din Egipt și-a oferit, luni, demisia Consiliului Suprem al Forțelor Armate. Părerile poporului egiptean s-au schimbat în ultimele două săptămâni. Un anunț conform căruia armata ar putea fi scutită de controlul civil în afacerile și bugetul său a pornit o furtună de neliniști. În afară de asta, faptul că armata ar putea păstra puterea până la sfârșitul anului 2012 sau 2013 - când vor avea loc alegeri prezidențiale - i-a determinat pe egipteni să iasă în stradă. 

Aceste violențe au loc cu o săptămână înainte de începerea alegerilor legislative, prevăzute să se desfășoare pe 28 noiembrie. Protestatarii cer și demisia Consiliului Suprem al Forțelor Armate, suspectat de tendințe dictatoriale.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire