miercuri, 21 august 2019

Raed Arafat, la Constanța. Proiect de 45 milioane de euro, Departamentul pentru Situații de Urgență va achiziționa o navă maritimă pentru stingerea incendiilor

Raed Arafat, la Constanța. Proiect de 45 milioane de euro, Departamentul pentru Situații de Urgență va achiziționa o navă maritimă pentru stingerea incendiilor

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat marți, la Constanța, că este în curs de derulare un proiect cu fonduri europene de 45 milioane de euro privind intervenția pe Marea Neagră în situații de urgență, ce prevede, printre altele, achiziționarea unui vas maritim cu dotări pentru stingerea incendiilor, căutarea și salvarea oamenilor.

În cadrul aceluiași proiect este prevăzută, de asemenea, achiziționarea a trei sau patru vase fluviale ce vor putea fi folosite la intervențiile de urgență din Delta Dunării.

"Proiectul naval integral are o sumă alocată prin fondurile europene de 45 de milioane de euro. Asta include un vas mare și trei sau patru vase mai mici, pentru zona Deltei Dunării și pentru Dunăre în sine. (...) Asta este inclus în proiectul maritim. Bineînțeles, licitația poate să aducă prețuri mai mici, asta nu știm, dar asta este suma care este alocată acum, în jur la 45 milioane de euro. Va fi achiziție, fără nicio discuție", a spus reprezentantul DSU, prezent la prezentarea bilanțului activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea".

El a menționat că achiziția navei maritime de intervenție va fi făcută având la bază o analiză efectuată de experți din Marina Franceză, ce asigură intervenția în cazul situațiilor de urgență ce au loc în zona Marsilia.

"Proiectul maritim, unde urmează să repunem pompierii pe mare, nu cu vasele mici care sunt pentru zona litoralului, cum sunt acum, ci cu un vas mare de intervenție pentru stingere și pentru căutare și salvare în larg. Caietul de sarcini este finalizat, urmează să înceapă licitația, ceea ce înseamnă că, în următorii doi, trei ani, trebuie să pregătim Inspectoratul Județean Constanța să reintre inclusiv pe mare, cum a fost înainte, în anii '80. (...) A fost aici un grup de experți de la Marina Franceză, care asigură intervenția de căutare, salvare și de stingere în zona Marsilia și care au făcut o analiză și un raport", a afirmat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, este vorba de "o completare a unui segment care aparține pompierilor", în situația în care este nevoie de intervenția unor experți în cazul în care apar situații de urgență, cum ar fi cele iscate la bordul navelor de croazieră aflate în largul mării, proiectul estimându-se a fi realizat în următorii doi, trei ani, arată agerpres.ro.

Șeful DSU a mai spus, referitor la dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență, că au fost achiziționate, printre altele, generatoare electrice, camere hiperbare mobile, autospeciale noi.

"S-au realizat anumite lucruri, numai în anul 2018, la nivelul situațiilor de urgență, și aici vorbesc de o sumă de 124 milioane de euro care a fost plătită din fonduri europene. (...) Dacă am livrat anul trecut, în decembrie, 420 de ambulanțe pe plan național, din care 100 SMURD-ului, anul acesta urmează să se livreze diferența până la aproximativ 1.200 - 1.300 de ambulanțe, Constanța fiind al doilea județ care beneficiază ca număr de ambulanțe, după București. (...) Vin dotări pe care, până acum, nu le-am avut în unitățile noastre (...) dotarea cu generatoare electrice, taberele pentru sinistrați, multe altele", a spus Raed Arafat.

El a precizat că până în anii 2020-2021, în domeniul situațiilor de urgență se vor face investiții în valoare totală de aproape 900 de milioane de euro.

Comenteaza aceasta stire