joi, 23 mai 2019

Raport CRITIC al Departamentului de Stat al SUA, la adresa României: Nu a reușit să atingă standardele UE privind închisorile

Raport CRITIC al Departamentului de Stat al SUA, la adresa României: Nu a reușit să atingă standardele UE privind închisorile

 Potrivit Raportului de țară privind Drepturilor Omului, publicat de Departamentul de Stat al SUA, închisorile din România nu au reușit nici în 2017 să ajungă la standardele impuse de Consiliul Europei, alocând mai puțin de 43 de metri pătrați 4 metri pătrați de spațiu pentru fiecare deținut.

În luna iulie, aproximativ 24.813 de persoane erau închise în închisori care aveau o capacitate de doar 18.127 de deținuți. Potrivit raportului, presa a relatat că gardienii aveau un comportament violent față de prizionieri, iar uneori deținuții își agresau colegii.

În septembrie, 128 de plângeri au fost depuse împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în care personalul închisorilor ea acuzat pentru abuzuri și încălcarea drepturilor deținuților. Prizonierii pot, de asemenea, să completeze plângeri cu ajutorul procurorilor.

Raportul adaugă că un număr mare de prizioneri nu au primit suficientă atenție medicală, iar calitatea mâncării servite era slabă. În unele închisori încă nu există încălzire sau aer condiționat, majoritatea fiind foarte aglomerate.

În aprilie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a publicat un document pilot privind condițiile din închisori și centrele de detenție. Potrivit documentului, Curtea observase peste 500 de cazuri de aglomerație și condiții nepotrivite în închisori. Aceștia au descoperit că situația prizonierilor face parte dintr-o problemă generală care își are originea în structura sistemului.

Din punct de vedere administrativ, autoritățile independente nu investighează mereu acuzațiile privind condițiile inumane. Observatorii au notat că au existat mai multe situații, precum moartea unei rude a unui deținut, care nu au fost tratate în mod corespunzător. În luna martie, un prizonier din închisoarea Rahova s-a sinucis după ce nu i s-a permis să participe la înmormântarea propriului frate, deoarece nu a putut prezenta o copie a certificatului de deces al acestuia.

Cu toate acestea, raportul susține că au existat și îmbunătățiri. Pe 21 iulie, a fost aprobattă o lege prin care sentința prizonierilor care se află în condiții nepotrivite este redusă. Condțiile nepotrivite sunt cele care nu reușesc să atingă standardele impus de Consiliul Europei.

 

Comenteaza aceasta stire

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.