duminică, 20 ianuarie 2019

Raport CRITIC al Departamentului de Stat al SUA, la adresa României: Nu a reușit să atingă standardele UE privind închisorile

Raport CRITIC al Departamentului de Stat al SUA, la adresa României: Nu a reușit să atingă standardele UE privind închisorile

 Potrivit Raportului de țară privind Drepturilor Omului, publicat de Departamentul de Stat al SUA, închisorile din România nu au reușit nici în 2017 să ajungă la standardele impuse de Consiliul Europei, alocând mai puțin de 43 de metri pătrați 4 metri pătrați de spațiu pentru fiecare deținut.

În luna iulie, aproximativ 24.813 de persoane erau închise în închisori care aveau o capacitate de doar 18.127 de deținuți. Potrivit raportului, presa a relatat că gardienii aveau un comportament violent față de prizionieri, iar uneori deținuții își agresau colegii.

În septembrie, 128 de plângeri au fost depuse împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în care personalul închisorilor ea acuzat pentru abuzuri și încălcarea drepturilor deținuților. Prizonierii pot, de asemenea, să completeze plângeri cu ajutorul procurorilor.

Raportul adaugă că un număr mare de prizioneri nu au primit suficientă atenție medicală, iar calitatea mâncării servite era slabă. În unele închisori încă nu există încălzire sau aer condiționat, majoritatea fiind foarte aglomerate.

În aprilie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a publicat un document pilot privind condițiile din închisori și centrele de detenție. Potrivit documentului, Curtea observase peste 500 de cazuri de aglomerație și condiții nepotrivite în închisori. Aceștia au descoperit că situația prizonierilor face parte dintr-o problemă generală care își are originea în structura sistemului.

Din punct de vedere administrativ, autoritățile independente nu investighează mereu acuzațiile privind condițiile inumane. Observatorii au notat că au existat mai multe situații, precum moartea unei rude a unui deținut, care nu au fost tratate în mod corespunzător. În luna martie, un prizonier din închisoarea Rahova s-a sinucis după ce nu i s-a permis să participe la înmormântarea propriului frate, deoarece nu a putut prezenta o copie a certificatului de deces al acestuia.

Cu toate acestea, raportul susține că au existat și îmbunătățiri. Pe 21 iulie, a fost aprobattă o lege prin care sentința prizonierilor care se află în condiții nepotrivite este redusă. Condțiile nepotrivite sunt cele care nu reușesc să atingă standardele impus de Consiliul Europei.

 

Comenteaza aceasta stire

Scenarii posibile după ce Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor
De Mediafax 16 ianuarie 2019

Decizia Camerei Comunelor de respingere a Acordului negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul generează câteva scenarii posibile pentru finalizarea procedurii Brexit, dar criza politică probabil se va prelungi.

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor
De Neptun TV 8 ianuarie 2019

El nu a răspuns imediat la solicitarea transmisă de Reuters prin e-mail pentru a comenta acest subiect.

Numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador SUA în România, RETRIMISĂ din rațiuni procedurale președintelui Donald Trump, care o poate reformula
De Mediafax 4 ianuarie 2019

Adrian Zuckerman a emigrat din România în Statele Unite la vârsta de zece ani, fiind fluent în limba română.

Accident feroviar extrem de GRAV. Șase persoane au murit. GALERIE FOTO
De Neptun TV 2 ianuarie 2019

Deocamdată nu este cunoscută cauza accidentului, dar există informații potrivit cărora un tren de călători în drum spre Copenhaga a lovit un tren de marfă, în mijlocul vânturilor puternice.

Cel puțin patru răniți după ce un vehicul a lovit un grup de pietoni într-un oraș din Germania
De Neptun TV 1 ianuarie 2019

Incidentul s-a produs în Piața Berlin din orășelul german Bottrop. Un individ a lovit cu un vehicul un grup de pietoni. Patru persoane au fost rănite, una fiind în stare gravă, au anunțat autoritățile germane.

Uniunea Europeană speră să semneze în 2019 un acord comercial cu națiuni din America de Sud
De Neptun TV 29 decembrie 2018

În prezent, cea mai mare zonă comercială internațională este spațiul de liber-schimb UE-Japonia.