sîmbătă, 17 august 2019

Raport devastator la adresa Laurei Codruța Kovesi: aspecte cu iz infracțional, anchete ilegale, dosare nelucrate de 11 ani!

Raportul controlului efectuat de Inspecția judiciară la Direcția Națională Anticorupție, dat publicității astăzi de jurnaliștii de la Antena 3, prezintă numeroase deficiențe în activitatea instituției, multe dintre ele cauzate chiar de șefa acesteia. În privința Laurei Codruța Kovesi, inspectorii au reținut modalitatea defectuasă de comunicare a acesteia, căutarea 'explicațiilor exterioare, în afara propriei persoane', în cazul în care nu-i conveneau rezultatele, precum și evitarea recunoașterii propriei responsabilități, în cazul eșecurilor. Totodată, Direcția Anticorupție ține în sertare dosare nelucrate de 11 ani, iar alte dosare sunt pasate haotic, de la un procuror la altul, arată raportul IJ.

Raportul publicat de Antena 3 are 509 pagini și reprezintă concluziile controlului efectuat de inspectorii judiciari la DNA în perioada 17 iulie - 25 august.

În concluzii, Inspectia judiciara propune anchetarea disciplinara a sefei DNA si a adjunctilor sai, insa, in ciuda neregulilor, inspectorii judiciari nu propun revocarea din functie a Laurei Kovesi. Din filele Raportului reiese ca in Directia Nationala Anticoruptie sunt dosare care zac si de 11 ani in parchet, dosarele fiind plimbate de la un procuror la altul, scrie Luju.ro.

"In ceea ce priveste comunicarea cu procurorul sef directie, Laura Codruta Kovesi, care nu a fost analizata prin prisma atributiilor in cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatarilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasa a acesteia, comunicare caracterizata prin tendinta de a-si mentine propria parere si a se impune in adoptarea deciziilor, precum si prin aceea ca se cauta explicatii exterioare persoanei sale, in cazul in care nu obtine rezultatele urmarite. in acest mod se evita recunoasterea propriei responsabilitati in situatii de esec si se reduc sansele conducatorului de a-si forma o imagine realista despre evenimente si de a identifica masurile de corectie reclamate de situatiile anterioare".

Prezentam in continuare pasaje din Raportul Inspectiei Judiciare, prezentate de Antena 3:

NEREGULILE DESCOPERITE DE INSPECTIA JUDICIARA LA DNA:

- putine anchete facute conform legii

- delegarea ofiterilor nu a fost facuta fara individualizarea actelor

- tergiversarea anchetelor

- dosare nelucrate cu anii, fara ca procurorii sa poata explica

- redistribuirea dosarelor, dupa bunul plac al sefilor de sectii

- repartizarea nu foarte echilibrata a unor dosare catre procurori

CE SPUNE INSPECTIA JUDICIARA DESPRE KOVESI:

- comunicare defectuoasa

- cauta explicatii exterioare persoanei sale in cazul in care nu obtine rezultatele urmarite

- evita recunoasterea propriei responsabilitati in situatii de esec

CAT ZACEAU DOSARELE IN SERTAR LA DNA:

- o cauza mai veche de 11 ani

- o cauze mai veche de 7 ani

- doua cauze mai veche de sase ani

- trei cauze mai veche de cinci ani

- opt cauze mai veche de patru ani

Sursa: raport Inspectia Judiciara

Într-un comunicat, DNA precizează că ceea ce a apărut în presă despre raportul Inspecției Judiciare este o prezentare parțială, trunchiată și scoasă din context.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire