luni, 18 iunie 2018

Raport: Serviciile secrete și DNA subminează independeța justiției în România

Raport: Serviciile secrete și DNA subminează independeța justiției în România

Politicienii români sunt angajați în reglări de conturi politice și grave încălcări ale drepturilor omului care sunt mascate drept eforturi anticorupție, potrivit unui comunicat de presă al think-tank-ului britanic The Henry Jackson Society, care a dat publicității un raport pe tema luptei anticorupție din România.

Raportul, intitulat „Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law“ (Lupta împotriva corupției folosind trucuri ale escrocilor: Asaltul României asupra statului de drept, n.r.), avertizează asupra existenței unor practici similare celor din perioada comunistă.

Direcția Națională Anticorupție (DNA), de exemplu, scrie în comunicatul The Henry Jackson Society, este un participant activ la lupta politică și există o corelare puternică între cei urmăriți de DNA și interesele celor aflați la putere. Politicienii sunt capabili să își exercite influența asupra DNA prin controlul pe care îl au asupra numirilor în funcții cheie și prin dirijarea anchetelor în care sunt implicate persoane foarte importante. Sursa citată mai precizează că există îngrijorări crescânde referitor la implicarea serviciilor secrete care, alături de DNA, ar submina independența justiției, toate aceste aspecte având ca efect slăbirea statului de drept.

Principalele concluzii ale raportului sunt:

- Existența îngrijorărilor că serviciile de informații dirijează, pe ascuns, anchetele anticorupție. Pe de altă parte, guvernul a refuzat să investigheze acuzațiile referitoare la infiltrarea serviciilor de informații în justiție și procuratură.

- Au existat numeroase abuzuri de proces (Folosirea abuzivă a puterii legislative, n.r.). Persoanele arestate au fost plimbate în cătușe în fața mass-media, rudele suspecților au fost amenințate cu punerea sub acuzare, suspecților li s-a oferit imunitate dacă implicau pe cineva mai demn de dat la știri, iar probele au fost în mod sistematic eliberate către mass-media.

- Principii cruciale ale justiției consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene sunt încălcate în mod obișnuit. Acest lucru include dreptul la un proces echitabil și la prezumția de nevinovăție.

Potrivit raportului citat, partenerii internaționali ai României ar trebui să ia în considerare aceste aspecte drept o preocupare serioasă și să ia măsuri. Raportul recomandă o serie de măsuri prin intermediul mecanismelor existente la nivelul Regatului Unit, al Uniunii Europene și al Departamentului de Stat al SUA.

În particular, Comisia Europeană ar trebui să declanșeze Mecanismul  Statului de Drept, care este proiectat pentru a trata amenințări sistemice emergente asupra statului de drept din cadrul UE, sugerează raportul. În plus, Marea Britanie ar trebui fie să reformeze, fie să înlocuiască mandatul european de arestare (European Arrest Warrant – EAW, n.r.) pentru a include garanții mai solide pentru drepturile omului, mai propune raportul, care arată că au existat două cazuri recente în care autoritățile române au putut să utilizeze EAW pentru a întreprinde acțiuni legale motivate politic în cadrul unor instanțe britanice.

David Clark, autorul raportului, a declarat:

  „Liderii Europei au fost deosebit de naivi în a accepta discursul României că eradichează corupția, motorul român anticorupție a devenit el însuși o unealtă a corupției politice. Există dovezi considerabile că anchetele sunt folosite pentru victorii politice, că procurorii complotează cu guvernanții, că judecătorii sunt influențați în mod abuziv pentru a menține ridicat numărul deciziilor de condamnare, că serviciul intern de informații joacă un rol, sub acoperire, în manipularea sistemului de justiție penală, iar abuzurile de proces sunt o rutină.

Rezultatul este că standardele de bază ale drepturilor omului sunt încălcate în mod regulat, inclusiv dreptul la un proces echitabil și la prezumția de nevinovăție.

Vanitatea UE la adresa României creează riscul real al infiltrării autoritarismului în timp ce alte țări realizează că aceste campanii anticorupție asigură o acoperire convenabilă pentru ocolirea standardelor democratice care ar trebui să unească țările europene”.

Potrivit descrierii oficiale a societății, The Henry Jackson Society este un think-tank și o forță de modelare a politicilor înființat în Cambridge, pe 11 martie 2005. El luptă pentru principiile și alianțele care mențin societățile libere – lucrând dincolo de frontiere și linii de partid pentru combaterea extremismului, pentru dezvoltarea democrației și a drepturilor reale ale omului și pentru a lua atitudine într-o lume tot mai nesigură. Cercetările și evenimentele Henry Jackson Society oferă analize cheie și înțelegere a factorilor de decizie politică și a mass-media.

Urmărirea unei politici externe robuste a fost una dintre preocupările centrale ale lui Henry „Scoop” Jackson (1912-1983), senator și congresman democrat american cunoscut pentru atitudinea dură împotriva Uniunii Sovietice din timpul Războiului Rece și un susținător puternic al cheltuielilor masive pentru înarmare ale SUA în acea perioadă. Politic externă promovată de Jackson se bazează pe principii universale clare, cum ar fi promovare globală a statului de drept, democrație liberală, drepturi civile, responsabilitate față de mediu și economie de piață. Politicile occidentale de putere și ale drepturilor omului, care mai târziu au grăbit prăbușirea dictaturii sovietice, s-au datorat în mare parte exemplului lui Jackson, după cum susține think-thank-ul.  Așadar, societatea consideră, prin urmare, că moștenirea lui Henry Jackson este la fel de relevantă astăzi cum și politicile sale au fost în timpul Războiului Rece.

The Henry Jackson Society, cu sediul la Londra, susține că nu reprezintă niciun partid sau convingere politică, dar există voci care cataloghează organizația drept una neoconservatoare sau promotoare a iliberalismului economic în Orientul Mijlociu.

Printre fondatorii think-tank-ului care a realizat raportul se găsește și Robert Kagan, un istoric, autor, columnist și comentator de politică externă, el fiind soțul diplomatului Victoria Nuland, care servește drept secretar adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice în administrația Barack Obama.

sursa: adevarul.ro

 

 

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire