miercuri, 17 iulie 2019

Ray Tomlinson, inventatorul e-mailului, a murit la vârsta de 74 de ani

Ray Tomlinson, inventatorul e-mailului, a murit la vârsta de 74 de ani

Ray Tomlinson, programator pionier în tehonologia rețelelor de internet, creditat pentru inventarea conceptului și software-ului de "e-mail", după ce a avut ideea de a transmite mesajele electronice de la o rețea către alta în 1971, a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, după un atac de cord.

Printre invențiile lui Ray Tomlinson se numără utilizarea inovatoare a simbolului "@" într-o adresă de e-mail. Ray Tomlinson a trimis ceea ce acum este considerat primul e-mail, în timp ce își practica profesia de inginer în Boston, la compania de cercetare Bolt, Beranek and Newman. Firma a jucat un rol substanțial în dezvoltarea versiunii inițiale a rețelei de internet, variantă intitulată "Arpanet", potrivit BBC.

Totuși, Tomlinson a declarat ulterior că nu își amintește cu exactitate care a fost primul mesaj text pe care l-a trimis prin e-mail, precizând că este "complet irelevant".

"Opera" lui a fost recunoscută de colegii săi specialiști în informatică abia în 2012, când acesta a fost omagiat prin includerea în rândul celebrităților din domeniu, în "Internet Hall of Fame".

"Pentru o invenție imprevizibilă care a spulberat universul tehnologiei, descrierea pe care Tomlinson o face primului mesaj text trimis prin e-mail în timpul unui interviu acordat în 2009 pare un anticlimax: «De fiecare dată când testezi o invenție trebuie să generezi o frântură de text. Puteam doar să-mi las degetele să alunece pe tastatură sau să tastez un pasaj introductiv din cuvântarea de la Gettysburg a președintelui Lincoln sau mai știu eu ce altceva - tehnic, primul e-mail este complet irelevant, așa încât nu trebuie să fie cu obstinație păstrat în memoria colectivă»", povestește Dave Lee, reporter specialist în tehnologie pentru BBC America de Nord, referindu-se la Ray Tomlinson.

Comenteaza aceasta stire