sîmbătă, 24 martie 2018

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Bătălia declanșată în interiorul PSD este de o complexitate rar întâlnită. Ea are mai multe dimensiuni. Este o înfruntare a celor două aripi principale ale statului paralel. Pentru mai multă influență. Sau chiar pentru asumarea conducerii. Și, în același timp, o confruntare a centrelor de influență politică din interiorul PSD.

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Am văzut și noi, au văzut și mulți pesediști  care și-au și manifestat nemulțumirea, că Liviu Dragnea și alți foști și actuali fruntași ai partidului s-au aflat mult timp în conivență cu statul paralel. Dacă nu care cumva au și făcut parte din el. Cei deranjați de faptul că statul paralel se substituie instituțiilor democratice ale statului în mod parazitar, ar dori eliminarea rădăcinilor acestuia înfipte în PSD. Am mai văzut și că un al doilea stat paralel a fost creat printr-un decret semnat de Victor Ponta de către acesta într-o deplină înțelegere cu Gabriel Oprea.

A avut și o denumire oficială conferită chiar prin lege. Cine mai știe azi ce s-a mai întamplat cu Grupul Interministerial Strategic? Dacă el mai funcționează cumva și, dacă da, în ce structuri e disimulat? E suficent însă că a existat acest proiect, pentru a înțelege sub ce forme s-a insinuat statul paralel în PSD. Și de ce, deseori, bătălia politică nu este una normală, expresia competiției democratice între oameni de valoare.

Evident, procesele care s-au declanșat acum în PSD nu pot fi reduse la rivalitatea dintre diversele structuri ale statului paralel. Există acolo și tabere care nu au de-a face cu așa ceva. Aceste componente ale PSD luptă de fapt împotriva oricăror structuri de stat paralel din interiorul partidului. Și, în același timp, se confruntă între ele.

Pentru moment, întrebarea fundamentală căreia i se subsumează toate celelalte este dacă Liviu Dragnea mai este sau nu un lider valid. Și competitiv în raport cu ceilalți actori ai vieții noastre publice, care joacă în afara PSD. Dacă Liviu Dragnea continuă să fie perceput drept reprezentativ pentru acest partid, care, în definitiv, l-a ales într-o splendidă unanimitate nu într-un congres, ci în ansablul tuturor membrilor săi, el va câștiga. Și își va putea multiplica acest câștig dacă, așa cum se aude, intenționează să meargă atât de departe încât să joace cu demisia pe masă, pentru a solicita o revalidare a sa. În final, victorios din nou pentru o nouă etapă, el și va spulbera adversarii, excomunicându-i pe cei mai mulți dintre ei.

Dar dacă Dragnea nu mai este valid și, simțind acest lucru, nu-și permite luxul de a forța o nouă victorie, jucând la limită cu demisia pe masă? Ei bine, atunci adversarii săi din partid vor simți că nu mai au un lider alfa și se vor năpusti împotriva lui. Cu beneficiul ca, în final, unul dintre principalii săi adversari să obțină o majoritate și să câștige. În această eventualitate evident vom asista la o nouă schimbare de ștafetă în conducerea celui mai mare partid din România și la o reașezare a întregii politici pentru următorii doi ani.

În fine, există ca de obicei în politică și ipoteza unei cacealmale. Liviu Dragnea poate fi convins cu abilitate, cu viclenie de unii dintre adversarii săi disimulați în prieteni, că este suficient de puternic pentru a juca cu demisia pe masă. Urmând ca, la momentul potrivit, să fie în mod pașnic invalidat și scos din dispozitiv. Exact așa cum s-a întâmplat în trecut și cu alți lideri PSD, care păreau a fi și ei extrem de puternici. Dar, între timp, se transformaseră în simple păpuși gonflabile.

În oricare variantă însă, chiar dacă unii vor pleca din PSD, chiar dacă alții vor fi excomunicați, nu vom asista la o fractură cât de cât semnificativă. Dimpotrivă. Cum s-a întâmplat și în alte ocazii, partidul, după un asemenea eveniment, își va strânge din nou rândurile și își va păzi puterea câștigată în urma alegerilor.

Din această perspectivă și ținând cont de întreaga conjunctură, cel mai rău lucru și de altfel singurul lucru foarte rău care se poate întâmpla în PSD este ca actuala confruntare să-și piardă energiile, să nu mai aibă nicio dezvoltare, nicio desfășurare și nicio consecință în planul exercitării puterii. 

Comenteaza aceasta stire

Capturarea Justiției

S-o luăm pe rând. Lavinia Coțofană își expune drama personală, relatând cum a fost măturată de la judecătoria din Arad ca pedeapsă pentru că a descoperit, chiar în interiorul acestei instituții, operațiuni financiare ilegale, pe care le-a semnalat la CSM. Dar dincolo de executarea acestei judecătoare, care în sine este un fapt scandalos, ni se înfățișează încă un mecanism diabolic, care a condus la capturarea Justiției și la edificarea statului paralel. Am aflat și m-am crucit. Iar acum puteți să vă cruciți și dvs. Serviciul Român de Informații face training cu judecătorii și procurorii.

S-au pierdut scrisorile?

Oare s-au pierdut somațiile scrise ale Comisie din arhivele Ministerului Justiției? Știm acum că toate depeșele îi erau adresate ministrului Justiției. Indiferent cine a fost acesta.

Aștept despăgubiri! Mari!

Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei.

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?