duminică, 21 iulie 2019

Redirecționați 2% din impozitul pe venit pentru a salva un bebeluș

Redirecţionaţi 2% din impozitul pe venit şi puteţi salva un copil născut înainte de termen sau cu grave probleme de sănătate. Este mesajul pe care îl transmit voluntarii Asociaţiei „Dăruieşte Aripi“ care strâng fonduri pentru a moderniza departamentul de Terapie Intensivă din Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa. Un exemplu concret că sprijinul comunităţii este extrem de important este Centrul de Zi pentru copiii cu cancer, care astăzi a împlinit un an de la înfiinţare.

Alin are șase ani, iar ultimii doi i-a petrecut numai prin spitale pentru că a fost diagnosticat cu cancer. A fost operat, a urmat mai multe cure de citostatice și radioterapie, iar acum pericolul pare să fi trecut. Are însă în continuare nevoie de ajutorul medicilor așa că vine permanent la „Centrul Medical de Zi Focus“.

„O săptămână, de luni până vineri, noi veneam pentru tratament. Ne-a ajutat extrem de mult pentru că altfel trebuia să mergem la București”, a declarat Mihaela Amariei, mama lui Alin.

Centrul a fost înființat în urmă cu fix un an. Asociația Dăruiește Aripi a strâns fonduri și a amenajat spațiul pentru ca micuții cu cancer să aibă un loc prietenos în care să poată face tratamentele de care au nevoie, dar și unde  să fie consiliați.

„Bilanțul pe anului 2014 este destul de îngrijorător. Dacă până acum aveam 10 – 12 pacienți, anul acesta am numărat 14 pacienți, deci mai mult de un caz pe lună de copil bolnav de cancer”, a declarat dr. Adriana Apostol.

 

„Acest centru a fost construit cu exclusiva implicare a comunității. Este un model”, a precizat Alina Vasea, președintele Asociației „Dăruiește Aripi”.

Și tot cu sprijinul comunității, Asociația Dăruiește Aripi vrea să renoveze Departamentul de Terapie Intensivă al Secției de Neonatologie, în cadrul proiectului „Dăruiește primul zâmbet“.

„Valoarea este de 650.000 de euro. Practic se reface și se reconstruiește o aripă a spitalului. În momentul de față, această secție funcționează cu opt locuri de terapie intensivă, iar noi vom construi 24”, a completat Alina Vasea.

 

„Avem nevoie de pereți curați, de gresie curată, de saloane amenajate special pentru nou-născuți și multe echipamente”, a declarat Livica Frățiman, șeful Secției de Neonatologie.

Toți cei care vor să sprijine acest proiect pot redirecționa 2% din impozitul pe venit sau 20% din  impozitul pe profit, în cazul firmelor, către Asociația Dăruiește Aripi. Și un grup de mămici de pe facebook s-au alăturat acestui proiect.

"Vrem ca acest proiect să se finalizeze cât mai repede și apoi să trecem la următorul. Sperăm să se întâmple cât mai repede, cu ajutorul tuturor”, a declarat Manuela Curt.

Potrivit statisticilor, în România, numărul bebelușilor care se nasc înainte de termen este cu 25% mai mare decât în țările Uniunii Europene. Iar la Constanța, lunar peste o sută de copii vin pe lume prematur sau cu probleme grave de sănătate.

Comenteaza aceasta stire