joi, 20 septembrie 2018

REFERENDUM ÎN CATALONIA! Incidente violente - poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc! Peste 700 de răniți! GALERIE FOTO/VIDEO

Aproximativ cinci milioane și jumătate de catalani au fost chemați astăzi la vot, într-un referendum pentru independența față de Spania organizat de autoritățile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră inițiativa neconstituțională, luând deja măsuri împotriva desfășurării plebiscitului.

Grupuri de catalani s-au adunat în afara secțiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul și zeci de vehicule de poliție sunt în operaține la Barcelona, informează BBC.

În timpul nopții, mii de susținători ai referendumului pentru independență au ocupat școlile în care se află secțiile de votare. Potrivit poliției, aceștia vor fi evacuați.

Informații actualizate aici: 90% dintre catalani au votat PENTRU INDEPENDENȚĂ, dar referendumul nu este recunoscut de autoritățile spaniole - 850 de persoane rănite în urma confruntărilor cu Poliția!

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă "să apere" secțiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) și să aștepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistență pașnică la toate acțiunile poliției.

"M-am trezit devreme pentru că țara mea are nevoie de mine", a declarat unul din susținătorii independenței Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în fața școlilor din Barcelona.

"Nu știm ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a subliniat aceasta

Astăzi ar putea fi o "dată importantă pentru democrație", a declarat vicepreședintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană.

"Am depășit multe obstacole, nu există nimic care să poată fi considerat mai presus de asta", a adăugat el. "Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?"

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: "Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?". Pentru răspuns există varianta: "Da" sau "Nu".

***

UPDATE 10:10. Au apărut primele incidente în Catalonia. Este ora la care se dă startul consultării populare. La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire. Scopul este de a confisca urnele și buletinele de vot.

UPDATE 11:05 Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță în această dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont.

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare, la ora 9.00 (10:00, ora României), polițiștii formaseră un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont urma să voteze. Poliția a îndepărtat mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

UPDATE 12:00. Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a participat azi la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicției acestui vot de către justiție, potrivit unor imagini difuzate pe contul de Twitter al executivului regional, informează AFP și DPA.

Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câțiva kilometri de secția unde ar fi trebuit să voteze dar care a fost închisă de forțele speciale de poliție, a anunțat guvernul catalan, postând două fotografii. Vicepreședintele său, Oriol Junqueras, și mulți cetățeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităților regionale.

Printre altele, guvernul spaniol a apărat raidurile poliției împotriva referendumului catalan.

Intervenția poliției a fost necesară pentru a opri referendumul catalan interzis, a declarat reprezentantul guvernului spaniol  în regiune.

"Am fost obligați să facem ceea ce nu am fi vrut să facem", a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferință de presă.

Millo s-a exprimat după ce poliția națională spaniolă a luat cu asalt mai multe secții de votare și a confiscat urne, notează DPA.

UPDATE 12:20. Prefectul denunță atitudinea polițiștilor regionali

Reprezentantul statului în Catalonia a denunțat azi atitudinea poliției regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secțiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP.

"Polițiștii catalani au primit ordinul să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul", a declarat prefectul Enric Millo, denunțând o "iresponsabilitate imensă" a liderilor catalani.

"Linia politică a depășit linia profesională punând în pericol într-un mod iresponsabil prestigiul unei forțe de poliție", a spus el, explicând intervenția poliției (naționale n.r.) și a gărzii civile, trimise ca întăriri în Catalonia.

"Poliția și garda civilă au fost nevoite să acționeze", a explicat el, precizând că această acțiune nu vizează "persoane", ci "material electoral".

Prefectul s-a exprimat în timp ce forțele de ordine începuseră deja să intervină în mai multe secții de votare.

Prefectul a subliniat de asemenea că separatiștii au schimbat regulile jocului în ultimul moment, acceptând votul fără plicuri, fără a garanta confidențialitatea, doar pentru umplerea urnelor. 

UPDATE 12:30. Potrivit lavanguardia.com, fostul căpitan al echipei de fotbal FC Barcelona, Carles Puyol, s-a declarat  în favoarea referendumului, printr-o postare pe pagina sa de Twiter. 'A vota înseamnă democrație', a scris acesta.

Fostul fotbalist s-a alăturat astfel demersului jucătorului Gerard Piqué, care s-a declarat și el în favoarea referendumului din Catalonia.

ol

UPDATE ORA 12:40.  Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc duminică pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei, potrivit mai multor persoane citate de ziarul El Periodico, informează Reuters.

"Mai mulți oameni declară că poliția a tras cu gloanțe de cauciuc" la intersecția a două străzi din Barcelona, a anunțat ziarul pe site-ul său.

UPDATE 12:50. 38 de persoane au fost rănite, în urma incidentelor violente ce au avut loc în stradă, în încercarea de a opri referendumul. Potrivit lavanguardia.com, trei persoane se află în stare gravă.

"Din numărul total de răniți, 35 au fost răniți ușor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportați la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, amețeli și atacuri de panică", au precizat serviciile de urgență catalane în două postări succesive pe Twitter.

UPDATE 13:30 Printre răniți se află și un polițist, au anunțat autoritățile acestei regiuni.

UPDATE 14:30 O româncă stabilită în Spania, privește cu îngrijorare ceea ce se întâmplă acum cu privire la referendumul din Catalonia.

”Sunt îngrijorată, suntem stabiliți aici de 14 ani și asta afectează pe toți cei care sunt în Spania. Tot aparatul de ordine dus de statul spaniol în Catalonia o să ne coste pe toți. Sunt foarte multe firme importante cu sediul în Barcelona și dacă se declară unilateral dependența va afecta restul Spaniei. Ne dă o stare de nesiguranță, nu știm ce se va întâmpla. Toți cei pe care-i cunosc suntem îngrijorați și aștept să văd cum o să se termine încercarea de referendum. Cu forța și ilegal nu poate să iasă bine. Atât de tensionată nu a mai fost situația până acum. Dacă situația de rezident străin în Spania se va schimba, o să ne căutăm alt drum. Acum nu ne gândim la asta, pentru că nu știm cum o să se termine circul”, a declarat Iuliana Hagiu, la Antena 3.

UPDATE 16.00. Peste 300 de oameni au fost răniți în urma confruntărilor violente din Catalonia

Guvernul regional al Cataloniei a anunțat că peste 300 de oameni au fost răniți în urma confruntărilor violente dintre alegători și Poliția spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenței, informează BBC News.

Oficialii catalani au precizat că, până în prezent, 337 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind rănite în urma confruntărilor violente cu Poliția spaniolă.

Ofițerii Poliției Naționale încearcă să îi oprească pe oameni să voteze și au confiscat buletine de vot, încercând să acapareze controlul asupra tuturor secțiilor de vot.

Anunțul cu privire la numărul persoanelor rănite a fost făcut de un purtător de cuvânt al Guvernului regional catalan.

De cealaltă parte, Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 polițiști sunt răniți.

UPDATE 18.25. Cel puțin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente din Catalonia

Ada Colau, primarul Barcelonei, a anunțat că cel puțin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători și Poliția spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenței, informează BBC News.

Carles Puigdemont, liderul regiunii catalane, a criticat autoritățile spaniole, afirmând că fac uz de forță în mod ”nejustificat, disproporționat și iresponsabil”, aspect ce conferă o ”imagine îngrozitoare a Spaniei” pe plan extern.

Vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a precizat că Poliția ”a acționat cu profesionalism și într-un mod echilibrat”.

Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 polițiști se numără printre răniți.

UPDATE 19.30. Atât autoritățile spaniole cât și poliția catalană au oferit detalii suplimentare cu privire la numărul de secții de votare pe care le-au închis astăzi, scrie The Guardian.

Poliția națională spaniolă a închis 46 de secții de votare în total (27 în Barcelona, ​​6 în Tarragona, șase în Girona și șapte în Lleida).

Garda Civilă a închis încă 46 (14 în Barcelona, ​​12 în Tarragona, opt în Girona și 12 în Lleida), iar Poliția catalană, Mossos, declară că au închis 244 de secții de votare în Catalonia.

În total, 336 de secții de votare au fost închise de autoritățile locale și naționale.

Pentru a pune aceste numere în context, guvernul catalan a declarat că în provincie au fost înființate peste 2000 de secții de votare pentru referendum. Majoritatea rămân deschise.

UPDATE 21.24. Ministrul britanic de Externe:Referendumul din Catalonia pe tema independenței este neconstituțional

Marea Britanie este îngrijorată de evenimentele violente ce au avut loc în timpul referendumului pe tema independenței din Catalonia, însă Londra consideră plebiscitul neconstituțional, a declarat, duminică, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, relatează site-ul agenției Reuters.

”Evident că suntem îngrijorați de orice violență, dar, în mod clar, referendumul nu este constituțional, așa că este nevoie de restaurarea unui echilibru. Sperăm că lucrurile se vor calma”, a declarat Johnson.

UPDATE 23:30 Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat în această seara că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independență, informează Reuters. Consultarea populară a fost "o parodie a înseși esenței democrației", a susținut Rajoy, citat de DPA.

"Astăzi NU a avut loc un referendum pentru independență în Catalonia", a afirmat Rajoy.

Potrivit AFP, au drept de vot circa 5,3 milioane de cetățeni din Catalonia, provincie spaniolă cu 7,5 milioane de locuitori. Rajoy a declarat că majoritatea catalanilor nu au participat la consultarea populară, iar cei care au participat au fost păcăliți.

Guvernul provincial de la Barcelona, care susține independența față de Spania, nu a prezentat până la ora declarațiilor lui Rajoy estimări ale prezenței la urne, dar a anunțat că acestea se închid la ora locală 20.00 și că programul de votare nu va fi prelungit. Un purtător de cuvânt a precizat că totuși cei care așteaptă la cozi vor putea vota.

Potrivit ultimului bilanț prezentat de guvernul catalan, confruntările între forțele de ordine și separatiști s-au soldat cu 761 de răniți.

UPDATE Luni, 2 octombrie, 08:30. Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea și-a câștigat dreptul la independență în urma referendumului de ieri, transmite BBC citat de News.ro.

"Odată cu această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a declarat Puigdemont într-o intervenție televizată, în care a apărut flancat de alți lideri catalani.

***

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populație de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populația Spaniei locuiește în Catalonia, iar regiunea ce urmărește independența produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituției spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenței au crescut în ultimii ani, ținând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenței susțin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Țara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituțională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independență în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de polițiști în regiune pentru a opri încerările autorităților de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliția spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de școli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secții de votare. În plus, forțele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicații al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenței Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanșa confruntări cu Poliția spaniolă, care are ordinul de a închide toate secțiile de votare din Catalonia.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.