luni, 23 iulie 2018

REFERENDUM în Republica Moldova: Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcția de primar al Chișinăului

REFERENDUM în Republica Moldova: Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcția de primar al Chișinăului

Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcția de primar al Chișinăului. Peste 650.000 de alegători sunt așteptați, duminică, la vot pentru a participa la referendum. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a stabilit organizarea , în 19 noiembrie a referendumului privind demiterea sau nu a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

Referendumul, inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), este o premieră pentru Republica Moldova. Igor Dodon le-a transmis votanților un mesaj prin care îndeamnă participarea la referendum deoarece aceasta este "șansa noastră de a pune capăt haosului și incertitudinii".

Pe de altă parte, liberalii, susținători ai primarului suspendat al Chișinăului, au anunțat că nu vor participa la "plebiscitul anti-Chirtoacă".

Potrivit Unimedia, Cei care se vor prezenta la urne urmează să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: "Susțineți revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?"

În urmă cu o săptămână, primarul suspendat al Chișinăului a fost eliberat din arest la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar.

Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu, în dosarul Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova de anchetare a construirii unor parcări cu plată în Chișinău. Potrivit procurorilor primarul Chișinăului i-ar fi dat indicații viceprimarului capitalei moldovene, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului municipal.

Din 26 mai, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, fiind și suspendat din funcție în perioada desfășurării anchetei.

UPDATE 12:40 Potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, până la ora 12.00 s-au prezentat la urne puțin peste 43.000 de alegători, ceea ce reprezintă 6,85% din totalul celor înscriși pe liste.

Președintele moldovean Igor Dodon, susținător al demiterii primarului Dorin Chirtoacă, admite că referendumul ar putea fi invalidat din cauza prezenței reduse la urne.

"Este important că le-am oferit chișinăuienilor șansa să voteze pentru schimbare. Eu singur am semnat pentru ca acesta să aibă loc, iar faptul ca astăzi se organizează referendumul este o reușită. Este o premieră pentru noi, de aceea, depinde de cetățeni dacă vor profita de această șansă ori nu. Dacă vreți, astăzi aveți posibilitatea, dacă nu, să nu dați vina mâine, poimâne pe nimeni. Am votat pentru un oraș în care să fie ordine, copiii să aibă terenuri de joacă și fără construcții în parcuri. Cetățenii sunt diferiți, dar astăzi ei au șansa să demonstreze că le pasă de Chișinău. Nu îmi pare rău de banii cheltuiți pentru referendum, nu sunt atât de mulți precum cele 11 miliarde furate în toți acești ani", a spus Dodon.

Întrebat dacă liberalul Dorin Chirtoacă a făcut lucruri bune la primărie timp de zece ani, Igor Dodon a răspuns: "Când am fost și eu în cursă, în 2011, când l-am felicitat, așteptările mele ca oponent erau mult mai mari. Speram că o să facă mai multe. Dar cu regret, avem ceea ce avem în Chișinău. Cu siguranță nu e o răzbunare, e o șansă pentru chișinăuieni să se pronunțe. În premieră, chișinăuienii au inițiat un referendum nefiind de acord cu cel care conduce orașul de 10 ani".

Ajuns în fața funcționarilor electorali, președintele Republicii Moldova a fost întrebat dacă dorește un buletin de vot în limba română sau în cea rusă. "În limba moldovenească", a cerut Dodon, iar răspunsul membrei secției de votare a fost "Nu, avem doar în limba română". "De care vreți", a replicat imediat Dodon, înainte de a lua buletinul în limba română.

Comenteaza aceasta stire

ATAC ARMAT în Canada! Doi morți și 13 răniți, printre care și un copil
De Neptun TV 23 iulie 2018

Atacatorul a fost omorât după ce a deschis focul în zona străzii Danforth.

Vladimir Putin, la întâlnirea cu Donald Trump: Sistemul antibalistic global al SUA, care include elemente instalate în România, creează o 'situație periculoasă'!
De Mediafax 17 iulie 2018

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat îngrijorare, la întrevederea cu omologul său american Donald Trump, în legătură cu "sistemul antibalistic global" al Statelor Unite, care include elemente instalate în România.

Salvarea copiilor din Peștera din Thailanda: Primele imagini cu cei 12 băieți, internați în spital! FILMUL operațiunii
De Mediafax 12 iulie 2018

Primele imagini cu cei 12 copii și antrenorul lor, după operațiunea de salvare dramatică din peștera din Thailanda, unde au rămas captivi mai bine de două săptămâni, au fost făcute publice.

Temperaturile record au OMORÂT cel puțin 70 de persoane în regiunea canadiană Quebec. Ultimul bilanț al deceselor din cauza valului de căldură
De Neptun TV 10 iulie 2018

Valul de căldură a fost cel mai grav înregistrat în ultimele decenii în această regiune, însă temperaturile au început să scadă începând de vineri.

Copiii blocați în peștera din Thailanda le-au scris părinților: 'Nu vă faceți griji ... suntem toți puternici'!
De Neptun TV 7 iulie 2018

Într-un mesaj separat, antrenorul copiilor și-a cerut iertare de la părinți.

Tragedie în peștera inundată din Thailanda: Un salvator a MURIT în timp ce ducea oxigen și provizii copiilor din echipa de fotbal
De Mediafax 6 iulie 2018

Un fost scafandru care a lucrat în marina thailandeză, voluntar în operațiunile de salvare, a murit în timp ce lua parte la eforturile de salvare a celor 12 băieți și a antrenorului lor, prinși în peștera inundată din Thailanda.

4 iulie - Ziua Independenței SUA, în care americanii își celebrează valorile naționale
De Mediafax 4 iulie 2018

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istorie ca ziua Declarării Independenței americanilor de Imperiul Britanic, eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care americanii își celebrează valorile naționale.

Sute de membri ai serviciilor de securitate, arestați în Turcia după alegerile generale
De Mediafax 27 iunie 2018

Autoritățile turce au anunțat miercuri arestarea a 192 de angajați militari într-o serie de operațiuni. Marți, autoritățile turce anunțaseră arestarea altor 132 de membri ai serviciilor de securitate.

SUA: Migranții ilegali care trec granița cu copiii lor nu vor mai fi deferiți justiției deocamdată
De Mediafax 26 iunie 2018

Comisarul pentru vămi și protecția frontierelor, Kevin McAleenan, a explicat luni, în fața jurnaliștilor, că s-a încetat trimiterea în justiție a migranților veniți împreună cu copii lor, agenția sa nedispunând de locuri de plasare pentru toate aceste familii.

Sute de copii ai imigranților intrați ilegal în Statele Unite au fost transferați alături de părinți
De Mediafax 24 iunie 2018

Potrivit instituției, 538 de copii au fost transferați alături de părinți, în contextul în care erau despărțiți deoarece autoritățile au intensificat procedurile de inculpare a imigranților intrați ilegal în SUA.