marţi, 23 octombrie 2018

REFERENDUM în Republica Moldova: Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcția de primar al Chișinăului

REFERENDUM în Republica Moldova: Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcția de primar al Chișinăului

Dorin Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis sau nu din funcția de primar al Chișinăului. Peste 650.000 de alegători sunt așteptați, duminică, la vot pentru a participa la referendum. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a stabilit organizarea , în 19 noiembrie a referendumului privind demiterea sau nu a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

Referendumul, inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), este o premieră pentru Republica Moldova. Igor Dodon le-a transmis votanților un mesaj prin care îndeamnă participarea la referendum deoarece aceasta este "șansa noastră de a pune capăt haosului și incertitudinii".

Pe de altă parte, liberalii, susținători ai primarului suspendat al Chișinăului, au anunțat că nu vor participa la "plebiscitul anti-Chirtoacă".

Potrivit Unimedia, Cei care se vor prezenta la urne urmează să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: "Susțineți revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?"

În urmă cu o săptămână, primarul suspendat al Chișinăului a fost eliberat din arest la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar.

Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu, în dosarul Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova de anchetare a construirii unor parcări cu plată în Chișinău. Potrivit procurorilor primarul Chișinăului i-ar fi dat indicații viceprimarului capitalei moldovene, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului municipal.

Din 26 mai, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, fiind și suspendat din funcție în perioada desfășurării anchetei.

UPDATE 12:40 Potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, până la ora 12.00 s-au prezentat la urne puțin peste 43.000 de alegători, ceea ce reprezintă 6,85% din totalul celor înscriși pe liste.

Președintele moldovean Igor Dodon, susținător al demiterii primarului Dorin Chirtoacă, admite că referendumul ar putea fi invalidat din cauza prezenței reduse la urne.

"Este important că le-am oferit chișinăuienilor șansa să voteze pentru schimbare. Eu singur am semnat pentru ca acesta să aibă loc, iar faptul ca astăzi se organizează referendumul este o reușită. Este o premieră pentru noi, de aceea, depinde de cetățeni dacă vor profita de această șansă ori nu. Dacă vreți, astăzi aveți posibilitatea, dacă nu, să nu dați vina mâine, poimâne pe nimeni. Am votat pentru un oraș în care să fie ordine, copiii să aibă terenuri de joacă și fără construcții în parcuri. Cetățenii sunt diferiți, dar astăzi ei au șansa să demonstreze că le pasă de Chișinău. Nu îmi pare rău de banii cheltuiți pentru referendum, nu sunt atât de mulți precum cele 11 miliarde furate în toți acești ani", a spus Dodon.

Întrebat dacă liberalul Dorin Chirtoacă a făcut lucruri bune la primărie timp de zece ani, Igor Dodon a răspuns: "Când am fost și eu în cursă, în 2011, când l-am felicitat, așteptările mele ca oponent erau mult mai mari. Speram că o să facă mai multe. Dar cu regret, avem ceea ce avem în Chișinău. Cu siguranță nu e o răzbunare, e o șansă pentru chișinăuieni să se pronunțe. În premieră, chișinăuienii au inițiat un referendum nefiind de acord cu cel care conduce orașul de 10 ani".

Ajuns în fața funcționarilor electorali, președintele Republicii Moldova a fost întrebat dacă dorește un buletin de vot în limba română sau în cea rusă. "În limba moldovenească", a cerut Dodon, iar răspunsul membrei secției de votare a fost "Nu, avem doar în limba română". "De care vreți", a replicat imediat Dodon, înainte de a lua buletinul în limba română.

Comenteaza aceasta stire

Marea Britanie ar putea EXTINDE perioada post-Brexit
De Neptun TV 21 octombrie 2018

Discuțiile dintre Marea Britanie și UE s-au blocat în mare măsură, din cauza dezacordului privind separarea Irlandei. Prima dorește asigurări că nu se va mai reveni la o graniță clasică cu Irlanda, dacă nu este stabilită în timp util o relație comercială viitoare cu UE.

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE. Arabia Saudită RECUNOAȘTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul!
De Neptun TV 20 octombrie 2018

Autoritățile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul și au anunțat că doi înalți oficiali au fost concediați în urma incidentului care a provocat o criză internațională și relații tensionate între Riyad și Occident, relatează Reuters.

Eurobarometru: Doar 49% dintre români văd apartenența la Uniunea Europeană ca fiind un lucru bun!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Procentul românilor care consideră că apartentența la Uniunea Europeană este un lucru bun este de doar 49%, în scădere cu zece procente față de ultimul sondaj realizat în urmă cu șase luni, conform Eurobarometrului făcut public miercuri de Parlamentul European.

Două țări europene vor construi un zid la graniță pentru a împiedica răspândirea pestei porcine
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Autoritățile se așteaptă ca amplasarea gardurilor să dureze aproximativ o săptămână.

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren provocate de ploile abundente care au afectat Uganda, a informat vineri un oficial din cadrul Guvernului, relatează site-ul agenției Reuters.

Decizie ISTORICĂ. Malaysia a decis ABOLIREA pedepsei cu moartea - printre condamnați se află și doi cetățeni români
De Mediafax 11 octombrie 2018

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracțiunile și va opri toate execuțiile care erau programate, informează site-ul agenției Associated Press.

Donald Trump amenință cu taxe suplimentare: China nu este pregătită pentru o înțelegere comercială cu Statele Unite
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că războiul comercial dintre Statele Unite și China reprezintă un risc real de a transforma lumea într-un loc „mai sărac și mai periculos”.

20 de morți într-un accident rutier; victimele erau prieteni și rude care se îndreptau spre o petrecere
De Neptun TV 8 octombrie 2018

Oficialitățile nu au anunțat deocamdată numele victimelor, dar unele au fost dezvăluite de pe conturile de socializare ale rudelor și alte surse de pe internet.

Cutremur puternic: Cel puțin 11 morți, peste 100 de răniți
De Neptun TV 7 octombrie 2018

Jackson Hilaire, șeful poliției din regiunea nord-vestică a țării, a declarat că șapte persoane au decedat în Port-de-Paix, iar alte patru și-au pierdut viața în zona orașului Gros-Morne, a declarat primarul Jean Renel Tide.

TRAGEDIE ÎN TURCIA. Sfârșit cumplit pentru o familie de români - Andreea și părinții ei au murit striviți într-un microbuz!
De Neptun TV 1 octombrie 2018

Trei români, membri ai aceleiași familii, au decedat la locul accidentului, iar un ghid turistic de origine din Rusia a murit ulterior în urma rănilor suferite.

Avertisment pentru românii aflați în vacanță în Grecia: furtună de puterea unui uragan!
De Neptun TV 28 septembrie 2018

Grecia este deja în alertă. Pompierii din zona Atenei au primit 400 de apeluri pentru tăierea unor copaci, înainte de a fi doborâți de vânt peste oameni, case sau mașini.