miercuri, 24 iulie 2019

Referendum invalid in Republica Moldova (Update 16:00)

Eșecul referendumului din Republica Moldova, destinat să pună capăt unei interminabile crize politice, va consolida din nou Alianța pentru Integrare Europeană. Aceasta este părerea unui analist politic, care crede că este posibil ca partidele să modifice Constituția acestei țări la iarnă. La rândul lor, oamenii de rând susțin că s-au săturat de discuțiile politice și că și-au pierdut orice speranță legată de existența unor vremuri mai bune.    

 

Conform analistului politic Igor Boțan Eșecul, referendumul de duminică va consolida din nou Alianța pentru Integrare Europeană. El a adăugat că Mihai Ghimpu va rămâne președinte până la primăvară, iar Vlad Filat va fi tot prim-ministru. Aceeași sursă a mai precizat că, prin boicotarea referendumului, comuniștii l-au ajutat, de fapt, pe Ghimpu să rămână în funcție. În același timp, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care chemase la boicotarea referendumului, s-a declarat mulțumit  de invalidarea scrutinului și a cerut din nou dizolvarea Parlamentului. La rândul său, președintele interimar, Mihai Ghimpu, și-a exprimat regretul că moldovenii nu au înțeles importanța referendumului. El a recunoscut, însă, că o parte din vină aparține și Alianței pentru Integrare Europeană. În fața acestei situații, moldovenii de rând par resemnați.

 

Presa internațională a relatat, luni, despre eșecul referendumului constituțional. Potrivit CNN, blocajul politic al țării are toate șansele să persiste, cu atât mai mult cu cât un referendum similar nu poate fi organizat decât peste doi ani. EurActiv comentează că rezultatul este o lovitură pentru alianța prooccidentală aflată la guvernare și o victorie pentru opoziția comunistă, care chemase la boicotarea votului. Aceeași publicație subliniază că justiția, securitatea statului și poliția sunt politizate, iar presa tinde să se plieze pe linia celor care sunt la putere. Agenția germană DPA a transmis că opoziția și guvernul de la Chișinău și-au aruncat reciproc vina pentru eșecul referendumului. Referendumul constituțional pe tema modalității de alegere a președintelui Republicii Moldova, desfășurat duminică, nu a fost validat, deoarece rata participării la vot a fost de 29,05% dintre alegătorii înscriși pe liste. Pentru validarea scrutinului era nevoie de prezența a cel puțin 33,34% dintre alegătorii înscriși.

 

 

 

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.