vineri, 24 mai 2019

Reguli stricte de la UE

Uniunea Europeană întărește regulamentele privind deficitele bugetare. În contextul crizei datoriilor publice ale Greciei, care a dus la o depreciere importantă a monedei euro, statele membre vor putea fi amendate, dacă nu reduc cheltuielile. Miniștrii europeni de Finanțe reuniți, luni, la Luxemburg, au fost de acord cu sancționarea dură a țărilor care nu își respectă angajamentele în ceea ce privește reducerea deficitului. Dacă nu reușesc să mișcoreze cheltuielile, statele din zona euro ar putea fi nevoite să plătească amenzi de până la 0,5% din Produsul Intern Brut. Noul sistem gândit de miniștrii Finanțelor presupune ca fiecare guvern să fie nevoit să prezinte estimări cu privire la creșterea economică, inflație, fiscalitate și cheltuielile bugetare în fiecare primăvară. Guvernele naționale vor fi obligate să se sfătuiască între ele și să ceară sugestii de la Comisia Europeană pe marginea bugetelor naționale încă de când încep să pregătească bugetul unui an. Totodată, în vizorul autorităților comunitare vor intra statele ale căror datorii vor depăși 60% din PIB. De asemenea, miniștrii europeni de Finanțe au aprobat aderarea Estoniei la Zona euro în 2011. În pofida crizei economice, statul baltic devine astfel primul care reușește să facă acest pas.

În calitate de membru, Estonia va trebui să îndeplinească criteriile stricte de la Maastricht. Acest lucru înseamnă că deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din Produsul Intern Brut.

 

Comenteaza aceasta stire

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.