miercuri, 19 iunie 2019

Relațiile pe rețelele de socializare, pericol pentru cupluri?

Relațiile pe rețelele de socializare, pericol pentru cupluri?

Persoanele care folosesc în mod exagerat rețelele de socializare au mai mari șanse să-și părăsească partenerul de viață, sunt de părere psihologii. Cauzele identificate de specialiști sunt evitarea partenerului din viața reală și acordarea unui timp mai mare noului partener din lumea virtuală, declanșarea fanteziilor și emoțiilor pentru partenerul virtual și, inevitabil, îndrăgostirea de idealul afișat.

“După un timp, să zicem o lună sau două, în care soțul/soția sau unul dintre concubini relaționează, pe ascuns, în mediul virtual, cu o altă persoană, se petrece o distanțare emoțională față de partenerul din viața reală și o apropiere majoră față de partenerul online. Urmeaza etapa in care, partenerii virtuali dezvolta o relatie condimentata cu  promisiuni, declarații de iubire și, într-un final, isi  părăsesc partenerul din viața reală pe motivul găsirii sufletului pereche”, este de părere psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

"Partenerul virtual nu va aduce după sine și vindecarea"

Specialistul în relații de cuplu este de părere că în relațiile virtuale se schimbă doar locul și personajele, însă scenariul de viață se repetă de fiecare dată. De cele mai multe ori, cei implicați mint și sunt mințiți, iar poveștile sunt asemănătoare, de unde psihologul a dedus un anumit pattern comportamental pentru această speță.“Din experiența profesională vă spun că poveștile de viață, pe care clienții mi le mărturisesc, sunt asemănătoare, de cele mai multe ori trase la indigo... Bărbații sunt manageri, au bani, sunt singuri și caută partenera ideală. Femeile sunt divorțate, văduve, singure de foarte mulți ani. Așteaptă prințul salvator. Și l-au găsit. Chiar pe rețelele de socializare.Urmează drama. De ce? Pentru că, în realitate, prințul nu este director, nu are bani, nu este singur. Pentru că în realitate, femeia are familie sau are nevoi financiare”, consideră psihologul Maria Verdi.

Cei implicati, se atașează mai mult de lumea pseudo-ideală pe care și-au construit-o pe Internet și uită  rolul  ce au în societate, neglijând toate îndatoririle pe care le au față de familie sau prieteni. “Ea, cea care începe o relație virtuală, uită să meargă la ședința copilului, începe să neglijeze partenerul de viață, este ocupată, stresată, vulnerabilă, are migrene. El, cel care a găsit pe rețelele de socializare femeia ce-l iubește, ce-l apreciază, este din ce în ce mai puțin prezent în familie. Puțin prezent fizic, emoțional mai mult absent. Firește, familia devine un câmp de luptă. Războiul sexelor. Care mai de care mai nemulțumit. În final se produce ruptura. Dacă mai există vreun strop de iubire între ei, prin terapie de cuplu, relația mai poate fi vindecată. Se poate ajunge și la separare. Fiecare își caută fericirea, cu tot ce derivă de aici”, afirmă psihologul Maria Verdi.

La prima vedere pare simplu. Ce nu iau în calcul cei implicați este că povestea se va repeta, afirmă specialistul în relații de cuplu.“Acolo este un scenariu de viață fără iubire, fără bucurie sau fără rațiune. Noul partener nu aduce cu el și vindecarea, motiv pentru care, după ceva vreme, actualul partener devine copie fidela a precedentului. Urmează regretele, comparațiile, reproșurile și același scenariu poate continua în buclă”, este de părere psihologul Maria Verdi.

Care este profilul căutătorului de relații perețelele de socializare?

Specialistul consideră că persoanele cu  stima de sine scăzută, cei care nu au curajul să comunice în cuplu nevoile lor, partenerii ce nu-si constientizeaza limbajul lor de iubire și limbajul de iubire al partenerului, sunt cei care preferă  noul, sunt cei care nu vor să se implice sau să se responsabilizeze. De asemenea, psihologul Verdi crede că posibilii candidați la căutarea fericirii virtuale sunt, de regulă, copiii crescuți de tutori, cei care au crescut în familii dezbinate, departe de părinți, cei respinși de părinți sau abandonați, cei care au crescut fara limite.

“Plecând de la premiza că multitudinea de ore pierdute pe site-urile de socializare creează dependență, ca orice dependență, modifică comportamentul uman producând tulburări psihice. În cadrul terapiei personalizate, clientul în cauză, va găsi soluția pentru relații autentice, aducătoare de împlinire reală.Folosite cu prudență, toate instrumentele virtuale ne aduc experiențe noi, informații utile. Viața reală presupune implicare, prezență, transformare, evoluție. Presupune să fii sincer cu nevoile tale, să le comunici la timp. Ai dreptul să fii fericit în real, nu ascuns pe rețele de socializare”, este sfatul pe care ni-l dă psiholog psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Comenteaza aceasta stire