luni, 24 septembrie 2018

Remaniere sau demisie? Conflict între Guvern și Partidul Social Democrat

Soarta Guvernului Tudose va fi decisă joi în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD. Decizia social democraţilor vine după ce premierul Mihai Tudose a anunţat aseară în cadrul unei emisiuni televizate că doreşte remanierea miniştrilor cu probleme penale. Anunţul a deranjat foarte tare conducerea PSD care l-a chemat astăzi pe Tudose pentru explicaţii. Acesta şi-a prezentat punctul de vedere în faţa lui Liviu Dragnea, nu înainte de a avea o discuţie şi cu preşedintele României Klaus Iohannis. Reprezentanţii ALDE spun că o eventuală remaniere a lui Viorel Ilie, unul dintre miniştri cu probleme penale ar putea însemna ieşirea de la guvernare.

Tensiunile dintre Guvern și PSD există. Este afirmația premierului României, Mihai Tudose, făcută aseară în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a vorbit despre o răcire a relațiilor cu președintele PSD, Liviu Dragnea, dar și despre necesitatea unei remanieri în care să intre miniștri cu probleme penale dar și câțiva care nu performează.

Imediat după aceste afirmații în spațiul public, conducerea PSD a reacționat și i-a solicitat premierului o întrevedere pentru a tranșa problema remanierii. Înainte de vizita la sediul PSD, unde era așteptat de Liviu Dragnea, Tudose s-a oprit la Cotroceni pentru o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis. Tudose a spus că a discutat cu șeful statului despre posibilitatea semnării unor decrete pentru noii miniștri, dar și despre întrevederea pe care a avut-o la Varna cu premierul bulgar. La sediul PSD, discuția dintre Tudose și Dragnea a vizat doar problema remanierii.

Am avut o discuție destul de lămuritoare domnul prim-ministru. Ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă programul de guvernare și ceea ce înseamnă aplicarea programului de guvernare”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD

Surse politice spun că discuția dintre Dragnea și Tudose s-a rezumat la demisia în alb a premierului care va fi activată doar dacă PSD și ALDE nu vor agrea cererea de a-i demite pe cei 3 miniștri penali din Executiv: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie. Un al patrulea nume de ministru care ar putea fi remaniat este cel al lui Răzvan Cuc de la Transporturi, care potrivit lui Tudose nu performează. De altfel, Tudose a avut mai multe reproșuri la adresa ministrului Transporturilor în ultima perioadă. Remanierea propusă de Tudose nu este pe placul partenerilor de coaliție. Reprezentanții ALDE au declarat că nu acceptă înlăturarea ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. Aceștia spun că acest lucru va însemna ieșirea ALDE de la guvernare. Liberalii așteaptă cu nerăbdare decizia politică privind Guvernul. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că dacă Tudose nu va cere remanierea miniștrilor cu probleme penale va fi depusă o moțiune de cenzură existând toate premisele pentru a trece de votul Parlamentului, ceea ce ar însemna crearea unei noi majorități.

Comenteaza aceasta stire

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial
De Neptun TV 7 septembrie 2018

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.