luni, 19 august 2019

Reportaj emoționant! Diferențele dintre un medic român plecat în Anglia și cel mai bătrân neurochirurg din România!

Reportaj emoționant! Diferențele dintre un medic român plecat în Anglia și cel mai bătrân neurochirurg din România!

Criza doctorilor din România a ajuns în atenția jurnaliștilor de la BBC. Într-un reportaj, televiziunea britanică afirmă că medicii trecuți de 80 de ani trebuie să continue să muncească pentru că tinerii doctori emigrează, mulți dintre ei chiar în Regatul Unit.

BBC prezintă povestea neurochirurgului Leon Dănăilă de la Spitalul "Gheorghe Marinescu" din București, care la 82 de ani încă operează zi de zi și a medicului Luisa Baca, plecată din România în Marea Britanie, acolo unde câștigă mult mai mult decât ar fi câștigat vreodată în țara natală.

"Dacă doctorul este sănătos, este bine să lucreze la bătrânețe", acesta este principiul după care se ghidează cel mai bun neurochirurg al țării, care în vară va împlini 83 de ani. Zi de zi, Leon Dănăilă intră în sala de operație, iar de-a lungul a peste 55 de ani de carieră a salvat mii de vieți.

"Nu folosesc ochelari, mâinile mele nu tremură", spune Leon Dănăilă, neurochirurg.

Membru al Academiei Române, Dănăilă recunoaște cu amărăciune că are un venit rușinos. Sub 3.000 de lei pe lună, zic cei de la BBC.

Banii sunt un factor determinant atunci când tinerii doctori se hotărăsc să ia calea Occidentului. O recunoaște chiar o doctoriță ce muncește în Regatul Unit.

"Sistemul britanic de sănătate este unul de nivel internațional. Aici am șansa să învăț ceva nou și să nu-mi fac griji pentru chirie. Nu facem destule pentru a-i încuraja pe tinerii doctori să rămână în țară. Nu e vorba doar despre salarii, ci și despre investițiile în spitale", declară Luisa Baca, medic.

Cei de la BBC spun că Marea Britanie recrutează mulți medici din străinătate, lăsând țările mai sărace, precum România, fără specialiști.

De aceea, Leon Dănăilă trebuie să continue să meargă zilnic la muncă, deși a trecut de mult de vârsta pensionării.

Comenteaza aceasta stire