duminică, 20 ianuarie 2019

RETROSPECTIVĂ 2018 Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România

RETROSPECTIVĂ 2018 Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România

Lipsa unei legi a transplantului, un program național ineficient în domeniu, numărul redus de donatori, reprezintă marile problemele care au îngreunat activitatea de transplant de organe pe parcursul anului.

Un număr de 160 de donatori potențiali de organe au fost înregistrați în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. În acest an s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni și cinci de cord, după cum anunța în luna noiembrie șefa Agenției Naționale de Transplant, Anca Baculea.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, sunt 37 de pacienți care așteaptă un transplant, după evidențele dosarelor depuse la Direcțiile de Sănătate Publică, iar numărul de prelevări de organe a crescut față de anul trecut cu aproximativ 40%.

În ceea ce privește cadrul legal, ministrul Sorina Pintea anunța în noiembrie că Legea transplantului a fost finalizată și "cât de curând" va fi supusă dezbaterii publice. De asemenea, tot în acest an a fost reorganizată Agenția Națională de Transplant (ANT).

***Legea transplantului finalizată și "cât de curând" în dezbatere

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța în noiembrie că va fi "în prima linie a donării de organe".

"Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă și toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluționa transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătății s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aș ruga să ne susținem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe", afirma Pintea.

Ea a arătat, la bilanțul celor 11 luni de mandat, că viitoarea lege a transplantului va prevede ca spitalele județene de urgență cu secție de Anestezie și Terapie Intensivă să facă prelevare de organe. Potrivit demnitarului, au existat cazuri, în mai multe spitale județene, unde au fost declarați pacienți în moarte cerebrală și nu s-a făcut nicio prelevare de organe. Cu aceeași ocazie, Sorina Pintea preciza și că Programul Național de Transplant va fi reorganizat, iar începând de la 1 ianuarie 2019 va fi gestionat de ANT.

***Agenția Națională de Transplant are de la jumătatea anului 2018 o nouă conducere

Pe 4 iulie, doctorul Alexandra Anca Baculea a devenit director executiv al Agenției Naționale de Transplant. Baculea este medic primar chirurgie generală din anul 2013 și a lucrat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie "prof. dr. Octavian Fodor" din Cluj-Napoca.

"Se impune restructurarea Agenției Naționale de Transplant, pentru buna funcționare și transparentizare a activității de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuși să organizeze un sistem care să funcționeze în condiții optime, în beneficiul pacienților a căror viață depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că nouă lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare", ministrul Pintea, la vremea respectivă.

***160 de donatori potențiali, iar dintre aceștia au devenit reali doar 55

Anca Baculea, aprecia în luna noiembrie că numărul de 55 de de donatori reali din 160 potențiali este foarte mic.

"Anul acesta, în România, am avut 160 de donatori potențiali. Dintre aceștia au devenit reali doar 55, foarte puțini ca și număr. Din păcate, familiile unui număr de 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea. Este foarte puțin din 160 doar 55 de donatori reali și practic un număr de 102 transplanturi renale, 46 de transplanturi de ficat, trei de plămâni și cinci de cord. Acestea sunt cifrele pe care Agenția Națională de Transplant le-a strâns în acest an", declara Anca Baculea.

Șefa ANT a mai spus cu acea ocazie că în Programul Național de Transplant sunt 41 de unități sanitare acreditate pentru prelevarea de organe, dar numai 11 din ele au desfășurat activitate în domeniul transplantului.

Potrivit Ancăi Baculea, reorganizarea ANT este prima problemă care trebuie rezolvată la nivelul instituției. Totodată, ea subliniat importanța Registrul donatorilor voluntari și ca oamenii să știe despre acest document în care oamenii să-și dea acceptul pentru prelevarea de organe.

***57 de unități medicale au primit acreditare temporară pentru activități cu organe, țesuturi, celule de origine umană

Măsurile de stimulare a transplantului de organe au continuat în toamnă cu aprobarea unei ordonanțe de urgență privitoare la acordarea acreditării temporare pentru 57 de unități care desfășoară activități de donare, prelevare, conservare și transplant al organelor, țesuturilor și celulelor de origine umană. Se crea, astfel, cadrul legal pentru ca aceste unități să își desfășoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, până la obținerea unei noi acreditări.

***Tratative cu Germania și Ungaria pentru a prelua pacienții care au nevoie de transplant

În paralel, autoritățile au continuat discuțiile cu Germania și Ungaria pentru a prelua pacienții din România care au nevoie de transplant de organe. În acest context, în luna august, ministrul Sănătății a explicat că și medicii din țara noastră pot realiza transplanturi, problema în România fiind însă lipsa organelor. Potrivit Sorinei Pintea, pacientul care nu poate beneficia de transplant din cauza complicațiilor, poate face în străinătate această operație, dacă găsește o clinică disponibilă să preia cazul.

Ministrul Pintea adăuga că România are un acord ''perfect valabil" cu Eurotransplant și sublinia că este nevoie de încurajarea donării de organe.

*** Transplanturi realizate în 2018 și premiere

Printre transplanturile efectuate în 2018 se numără cele patru de plămâni realizate de echipa medicală de la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din București, dar și cele de la Spitalul "C. I. Parhon" din Iași, unde medicii au efectuat mai multe intervenții de transplant renal de la persoane aflate în moarte cerebrală.

De asemenea, șase transplanturi de cord au fost realizate la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș. Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horațiu Suciu, consideră, însă, că numărul de transplanturi de cord este insuficient raportat la populația țării.

Spitalul Universitar de Urgență București a anunțat, la rândul său, în luna noiembrie că reia activitatea de transplant, după o întrerupere de 10 ani, cu un transplant medular. Și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) anunța în iulie realizarea primelor transplanturi pediatrice din 2018.

În 2018, s-a înregistrat și o premieră pentru sistemul public de sănătate. În martie s-a realizat un transplant parțial de cornee prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty) la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila''.

***Cazul Călin Farcaș, decedat după ce a așteptat doi ani un transplant de plămân

În ciuda acestor realizări au continuat să existe tragedii cauzate de lipsa organelor pentru transplant. În luna iulie Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani, din Brașov a murit la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, după ce a așteptat doi ani un transplant de plămân.

Ministrul Sănătății afirma la momentul respectiv că nicio țară membră a Eurotransplant nu a acceptat cazul lui Călin Farcaș, deși România are "un acord perfect valabil" cu Eurotransplant.

"Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu și-a respectat (...) atribuțiile și contribuțiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, astfel încât să poată să adere la această organizație în calitate de membru plin. Adică trebuia România să intre în acest circuit, adică să dea niște organe țărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant", spunea atunci Pintea.

Farcaș suferea de hipertensiune pulmonară severă, având, potrivit medicilor, o boală rară. Tânărul a fost inclus în Programul național de hipertensiune pulmonară, dar nu a răspuns la tratament. 

Comenteaza aceasta stire

Cinci ani de la tragedia aviatică din Apuseni: Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, comemorați de rude, prieteni și localnici
De Mediafax 20 ianuarie 2019

Romanița Iovan împreună cu fiul său, Albert, au urcat, alături de prieteni și de localnici până în satul Giurgiuț din comuna Horea, zona cea mai apropiată de locul accidentului în care au putut să ajungă din cauza zăpezii foarte mari din Apuseni, pentru a participa la slujba de pomenire a soțului său, pilotul Adrian Iovan, și a studentei Aura Ion, care și-au pierdut viața în urma prăbușirii aeronavei.

CONSTANȚA. El este criminalul care și-a ucis fiica de 14 ani - Elena a fost găsită fără suflare de sora ei!
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Când copiii cei mici au venit acasă de la școală, au găsit-o pe Elena plină de sânge, moartă, iar tatăl lor era confuz și agitat.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Focar de pestă porcină africană confirmat la un mistreț împușcat pe un fond de vânătoare
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Porcul mistreț a fost vânat în urmă cu câteva zile pe un fond de vânătoare. Medicii au confirmat că animalul era purtător al pestei porcine africane.

CAZ ȘOCANT la Constanța! Copilă batjocorită de fratele mai mare care a lăsat-o însărcinată - tânărul, reclamat la Poliție chiar de mamă!
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Un tânăr din Constanța a fost reținut pentru 24 de ore, fiind bănuit că a întreținut relații sexuale cu sora lui, în vârstă de 13 ani, și a lăsat-o însărcinată. Tânărul a fost reclamat la Poliție de mamă, imediat ce femeia a realizat că fetița este însărcinată.

CONSTANȚA. Centrul RAR Constanța este funcțional după 8 zile - ce trebuie să facă persoanele care au avut programări în această perioadă
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Timp de opt zile Centrul RAR Constanța a fost nefuncțional din cauza unor probleme la rețeaua de alimentare electrică.

CONSTANȚA. Bogdan are nevoie de ajutorul nostru pentru a supraviețui - la doar 20 de ani, este măcinat de o boală necruțătoare!
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Cât costă viața unui om? De 30.000 de euro are nevoie Bogdan pentru o șansă la viață.

CONSTANȚA. Bătaie de joc la RAR - constănțenii, trimiși la reprezentanța de la Ialomița sau Călărași!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Clienții RAR Constanța sunt trimiși la alte reprezentanțe fără programări, după ce punctul de la Constanța este nefuncțional din data de 9 ianuarie.

Poliția Română a scos la concurs 290 de posturi pentru civili!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Un număr de 290 de posturi în Poliția Română au fost scoase la concurs prin încadrare directă.

CONSTANȚA. Accident cumplit după 'curba morții' - mașină încolăcită de un copac, bărbat strivit între fiare! O femeie este în comă - IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Conform medicilor care au intervenit la accident, persoana decedata este un bărbat de 43 ani, iar cealaltă victima are 40 de ani și este în comă.

CONSTANȚA. Descoperire inedită în urma unei percheziții - cultură de canabis într-un apartament, un bărbat a fost reținut! VIDEO
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Cultura de cannabis descoperită într-un apartament era formată din 27 de plante. Persoana a fost reținută de procurorii DIICOT.

Percheziții în România și Elveția pentru destructurarea unei rețele de proxenetism! Suspecții au racolat tinere folosind metoda loverboy
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Polițiștii fac, miercuri, 11 percheziții în județele Argeș și Maramureș, dar și două percheziții domiciliare în Elveția, pentru destructurarea unei rețele de proxenetism bănuite că a obligat 11 tinere să se prostitueze în Elveția și Italia.Membrii grupării au obținut astfel peste 2 milioane de euro.

CONSTANȚA. Carantină la Spitalul Județean - în ce secții nu este permis accesul vizitatorilor!
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Ca urmare a numărului crescut de viroze și infecții respiratorii înregistrate în ultima perioadă, dar și la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, conducerea SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a luat mai multe hotărâri în privința accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești.

CONSTANȚA. Trafic blocat de inconștiența unui șofer de autobuz - a coborât 'să-și cumpere ceva', iar mașina cu călători a luat-o la vale!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Șoferul unui autobuz a primit o amendă de peste 4.000 de lei după ce a coborât fără să asigure mașina, iar autobuzul a alunecat peste un scuar, blocând parțial o intersecție din municipiul Constanța.

CONSTANȚA. Povestea statuii lui Mihai Eminescu de pe faleză, dezvelită de regele Carol al II-lea!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului Constanța, intitulată „Elegia“, a fost dezvelită de regele Carol al II-lea și a fost sculptată de Oscar Han, un mare artist al vremii. Ansamblul statuar a fost comandat de Ion N. Roman, scrie adevarul.ro.

ANP: Peste 14.400 de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. Mulți au revenit în pușcărie
De Neptun TV 14 ianuarie 2019

De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu.

Alexandru Rafila, Societatea de Microbiologie: Vaccinarea antigripală este potrivită și în ianuarie
De Mediafax 14 ianuarie 2019

Copiii cu viroze respiratorii trebuie să fie examinați de medic și să nu ia antibiotice.

O constănțeancă este prima femeie timonier din flota Deltei. Ce își dorește tânăra pe viitor
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Ea și-a propus să devină prima femeie comandant a unei nave de pasageri din Delta Dunării, însă acest lucru se va putea întâmpla peste patru ani, conform legislației în vigoare.

Papa Francisc vine în România!
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Potrivit sursei citate, programul de călătorie va fi publicat la o dată ulterioară.

VISCOLUL provoacă probleme: Drumuri închise și restricții din cauza zăpezii
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Două trenuri au acumulat întârzieri de aproape 4 ore, vineri dimineață, după ce locomotiva trenului Regio care se deplasa pe ruta Târgu Jiu – Craiova s-a defectat între stațiile Cărbunești și Jupânești.

SĂRBĂTOARE MARE! Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ioan!
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

Iordăneala, pe de altă parte, presupune ca bărbații să ia agheasmă de la preot și să stropească pe toți cei care le ies în cale, făcându-le urări, iar în schimb aceștia să le ofere o sumă de bani.

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Botezului Domnului, o reînnoire a botezului nostru
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

"Botezul nu este o simplă stropire cu apă, ci este primirea iubirii și harului Preasfintei Treimi. Când noi gustăm apă de la botez ne întâlnim cu iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Când sunt stropite casele noastre ele nu sunt stropite cu apă simplă, ci cu apă plină de harul Preasfintei Treimi, ca toată viața noastră să fie sfințită, curățită, luminată și plină de binecuvântarea Preasfintei Treimi", a spus patriarhul BOR.