miercuri, 19 iunie 2019

RETROSPECTIVĂ 2018 Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România

RETROSPECTIVĂ 2018 Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România

Lipsa unei legi a transplantului, un program național ineficient în domeniu, numărul redus de donatori, reprezintă marile problemele care au îngreunat activitatea de transplant de organe pe parcursul anului.

Un număr de 160 de donatori potențiali de organe au fost înregistrați în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. În acest an s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni și cinci de cord, după cum anunța în luna noiembrie șefa Agenției Naționale de Transplant, Anca Baculea.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, sunt 37 de pacienți care așteaptă un transplant, după evidențele dosarelor depuse la Direcțiile de Sănătate Publică, iar numărul de prelevări de organe a crescut față de anul trecut cu aproximativ 40%.

În ceea ce privește cadrul legal, ministrul Sorina Pintea anunța în noiembrie că Legea transplantului a fost finalizată și "cât de curând" va fi supusă dezbaterii publice. De asemenea, tot în acest an a fost reorganizată Agenția Națională de Transplant (ANT).

***Legea transplantului finalizată și "cât de curând" în dezbatere

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța în noiembrie că va fi "în prima linie a donării de organe".

"Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă și toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluționa transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătății s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aș ruga să ne susținem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe", afirma Pintea.

Ea a arătat, la bilanțul celor 11 luni de mandat, că viitoarea lege a transplantului va prevede ca spitalele județene de urgență cu secție de Anestezie și Terapie Intensivă să facă prelevare de organe. Potrivit demnitarului, au existat cazuri, în mai multe spitale județene, unde au fost declarați pacienți în moarte cerebrală și nu s-a făcut nicio prelevare de organe. Cu aceeași ocazie, Sorina Pintea preciza și că Programul Național de Transplant va fi reorganizat, iar începând de la 1 ianuarie 2019 va fi gestionat de ANT.

***Agenția Națională de Transplant are de la jumătatea anului 2018 o nouă conducere

Pe 4 iulie, doctorul Alexandra Anca Baculea a devenit director executiv al Agenției Naționale de Transplant. Baculea este medic primar chirurgie generală din anul 2013 și a lucrat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie "prof. dr. Octavian Fodor" din Cluj-Napoca.

"Se impune restructurarea Agenției Naționale de Transplant, pentru buna funcționare și transparentizare a activității de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuși să organizeze un sistem care să funcționeze în condiții optime, în beneficiul pacienților a căror viață depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că nouă lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare", ministrul Pintea, la vremea respectivă.

***160 de donatori potențiali, iar dintre aceștia au devenit reali doar 55

Anca Baculea, aprecia în luna noiembrie că numărul de 55 de de donatori reali din 160 potențiali este foarte mic.

"Anul acesta, în România, am avut 160 de donatori potențiali. Dintre aceștia au devenit reali doar 55, foarte puțini ca și număr. Din păcate, familiile unui număr de 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea. Este foarte puțin din 160 doar 55 de donatori reali și practic un număr de 102 transplanturi renale, 46 de transplanturi de ficat, trei de plămâni și cinci de cord. Acestea sunt cifrele pe care Agenția Națională de Transplant le-a strâns în acest an", declara Anca Baculea.

Șefa ANT a mai spus cu acea ocazie că în Programul Național de Transplant sunt 41 de unități sanitare acreditate pentru prelevarea de organe, dar numai 11 din ele au desfășurat activitate în domeniul transplantului.

Potrivit Ancăi Baculea, reorganizarea ANT este prima problemă care trebuie rezolvată la nivelul instituției. Totodată, ea subliniat importanța Registrul donatorilor voluntari și ca oamenii să știe despre acest document în care oamenii să-și dea acceptul pentru prelevarea de organe.

***57 de unități medicale au primit acreditare temporară pentru activități cu organe, țesuturi, celule de origine umană

Măsurile de stimulare a transplantului de organe au continuat în toamnă cu aprobarea unei ordonanțe de urgență privitoare la acordarea acreditării temporare pentru 57 de unități care desfășoară activități de donare, prelevare, conservare și transplant al organelor, țesuturilor și celulelor de origine umană. Se crea, astfel, cadrul legal pentru ca aceste unități să își desfășoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, până la obținerea unei noi acreditări.

***Tratative cu Germania și Ungaria pentru a prelua pacienții care au nevoie de transplant

În paralel, autoritățile au continuat discuțiile cu Germania și Ungaria pentru a prelua pacienții din România care au nevoie de transplant de organe. În acest context, în luna august, ministrul Sănătății a explicat că și medicii din țara noastră pot realiza transplanturi, problema în România fiind însă lipsa organelor. Potrivit Sorinei Pintea, pacientul care nu poate beneficia de transplant din cauza complicațiilor, poate face în străinătate această operație, dacă găsește o clinică disponibilă să preia cazul.

Ministrul Pintea adăuga că România are un acord ''perfect valabil" cu Eurotransplant și sublinia că este nevoie de încurajarea donării de organe.

*** Transplanturi realizate în 2018 și premiere

Printre transplanturile efectuate în 2018 se numără cele patru de plămâni realizate de echipa medicală de la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din București, dar și cele de la Spitalul "C. I. Parhon" din Iași, unde medicii au efectuat mai multe intervenții de transplant renal de la persoane aflate în moarte cerebrală.

De asemenea, șase transplanturi de cord au fost realizate la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș. Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horațiu Suciu, consideră, însă, că numărul de transplanturi de cord este insuficient raportat la populația țării.

Spitalul Universitar de Urgență București a anunțat, la rândul său, în luna noiembrie că reia activitatea de transplant, după o întrerupere de 10 ani, cu un transplant medular. Și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) anunța în iulie realizarea primelor transplanturi pediatrice din 2018.

În 2018, s-a înregistrat și o premieră pentru sistemul public de sănătate. În martie s-a realizat un transplant parțial de cornee prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty) la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila''.

***Cazul Călin Farcaș, decedat după ce a așteptat doi ani un transplant de plămân

În ciuda acestor realizări au continuat să existe tragedii cauzate de lipsa organelor pentru transplant. În luna iulie Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani, din Brașov a murit la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, după ce a așteptat doi ani un transplant de plămân.

Ministrul Sănătății afirma la momentul respectiv că nicio țară membră a Eurotransplant nu a acceptat cazul lui Călin Farcaș, deși România are "un acord perfect valabil" cu Eurotransplant.

"Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu și-a respectat (...) atribuțiile și contribuțiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, astfel încât să poată să adere la această organizație în calitate de membru plin. Adică trebuia România să intre în acest circuit, adică să dea niște organe țărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant", spunea atunci Pintea.

Farcaș suferea de hipertensiune pulmonară severă, având, potrivit medicilor, o boală rară. Tânărul a fost inclus în Programul național de hipertensiune pulmonară, dar nu a răspuns la tratament. 

Comenteaza aceasta stire

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu! Ce a apărut pe cer VIDEO
De Neptun TV 19 iunie 2019

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu în Timiș!

Nicolae Voiculeț, moment unic la Festivalul Literar Mihai Eminescu
De Neptun TV 17 iunie 2019

Nicolae Voiculeț va crea un moment cu totul special la ediția din acest an a Festivalului Literar „Mihai Eminescu", care va avea loc sâmbătă, la Dumbrăveni.

Lista artiștilor de la Neversea!
De Neptun TV 14 iunie 2019

Cu doar trei săptămâni rămase până la cel mai mare festival pe plajă din România, NEVERSEA, organizatorii au anunțat ultimul val de artiști.

'Miturile Cetății' urcă pe scenă la Constanța
De Neptun TV 14 iunie 2019

A doua parte a lunii iunie este dedicată în totalitate teatrului la Constanța. Timp de 11 zile, constănțenii și turiștii care vor veni pe litoral vor putea lua parte la cea de a patra ediție a festivalului de teatru „Miturile Cetății“. Devenit deja un eveniment de referință, festivalul vine în atenția publicului în acest an cu spectacole ale unor regizori celebri precum Andrei Șerban, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija.

Deputatul George Vișan, despre revizuirea în creștere a Băncii Mondiale în ce privește România
De Neptun TV 13 iunie 2019

Banca Mondială a revizuit în creștere la 3,6% estimările privind avansul economiei românești în 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de prognoza din ianuarie 2019, se arată în raportul băncii, "Global Economic Prospects", publicat miercuri 12 iunie.

JUDEȚUL CONSTANȚA. A apărut prima trecere de pietoni 3D
De Neptun TV 12 iunie 2019

Șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.

SĂRBĂTOARE MARE: Rusaliile. Ce nu ai voie să faci în această zi: e păcat mare!
De Neptun TV 12 iunie 2019

Rusaliile.Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de "limbile ca de foc" care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și la uși.

CONSTANȚA. Wi-Fi gratuit pe faleza Cazinoului
De Neptun TV 10 iunie 2019

Proiectul este finanțat prin programul WIFI4EU unde Primăria Municipiului Constanța s-a înscris și a câștigat un voucher în valoare de 15 mii de euro, bani care vor fi folosiți la instalarea rețelei WI-FI.

Istoria mai puțin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
De Mediafax 9 iunie 2019

Agenția Associated Press scria în epocă, citând publicația sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi și sicriu. Și poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".

Autostrada Soarelui, blocată pentru lucrări în plin sezon estival. Pe ce porțiuni traficul va fi deviat, până în 15 iulie
De Neptun TV 8 iunie 2019

Circulația este astfel deviată pe sensul Constanța-București, până în data de 15 iulie 2019.

Vremea extremă provoacă pagube. Sute de case avariate și drumuri blocate, în ultimele 24 ore!
De Neptun TV 8 iunie 2019

Peste 40 de localități din 22 de județe au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de inundații, fiind blocate mai multe drumuri județene și naționale din cauza apei și a alunecărilor de teren. Potrivit MAI, au fost transmise mesaje de avertizare prin Ro-Alert în 13 județe.

Târg de sănătate și frumusețe la Constanța
De Neptun TV 7 iunie 2019

Vara și-a intrat pe deplin în rol la Malul Mării Negre iar sezonul estival este deschis oficial de mai bine de o lună. Și cum plaja este cel mai potrivit loc pentru etalarea frumuseții, la Constanța are loc în aceste zile un târg dedicat exclusiv frumuseții, dar mai ales sănătății. Cu acest prilej constănțenii și nu numai pot afla care sunt noutățile în domeniu sau pot beneficia de ofertele pregătite de expozanți.

Radu Mazăre se însoară
De Neptun TV 7 iunie 2019

Radu Mazăre se însoară!

Bilanț ÎNFIORĂTOR după prăpădul făcut de ploi și inundații
De Neptun TV 7 iunie 2019

Au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la nivelul a opt județe, precizează MAI.

CONSTANȚA. Infanteriștii marini români participă la exercițiul multinațional BALTOPS 19
De Neptun TV 6 iunie 2019

30 de infanteriști ai Regimentului 307 Infanterie Marină participă, începând de joi, la exercițiul multinațional BALTOPS 19 (Baltic Operations), care se desfășoară în Kiel (Germania), Insula Saaremaa (Estonia), Klapeida (Lituania), Ravlunda (Suedia) și în apele internaționale ale Mării Baltice.

Ploile au blocat mai multe drumuri în țară - situația actualizată!
De Neptun TV 6 iunie 2019

Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri județene și naționale din cauza acumulării de apă sau a alunecărilor de teren în urma ploilor, în ultimele 24 de ore fiind emise 22 de avertizări de fenomene meteorologice, între care 11 au fost cod portocaliu pentru 10 județe, informează MAI.

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului sunt sărbătorite astăzi. Tradiții și obiceiuri
De Mediafax 6 iunie 2019

Creștinii serbează, joi, Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile și catedralele din țară și străinătate sunt pomeniți eroii români, un praznic al bisericii române adoptat din 2003 ca Sărbătoare Națională.

6 iunie 2019, Înălțarea Domnului. Mare sărbătoare creștin ortodoxă
De Mediafax 5 iunie 2019

Creștinii ortodocși sărbătoresc, joi, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul sau Paștele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroși ouă și se salută cu ”Hristos s-a Înălțat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România, este Ziua Eroilor.

Preot din Constanța, acuzat că a abandonat o bătrână într-o mănăstire după ce i-a dat casa. 'De ce și-a bătut joc de mine?'
De Neptun TV 5 iunie 2019

Femeia trăiește de mai bine de doi ani într-o mănăstire, fiind îngrijită de măicuțele de aici. A fost adusă char de cel căruia îi lăsase casa.

Inundațiile continuă să facă ravagii în țară: Circulație îngreunată sau închisă pe trei drumuri naționale!
De Neptun TV 5 iunie 2019

Circulația rutieră este îngreunată sau întreruptă, miercuri, pe trei drumuri naționale, din cauza apei acumulate pe carosabil, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Tronsoane afectate sunt în județele Argeș, Ilfov și Teleorman.

CONSTANȚA. A început ridicarea mașinilor fără permis de acces în Zona Peninsulară!
De Neptun TV 4 iunie 2019

„Recomandăm deținătorilor de permise pentru acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța să afișeze documentele la vedere în autovehicul astfel încât să poată fi observate cu ușurință de polițiștii locali iar conducătorilor auto le aducem la cunoștință că intrarea și ieșirea autoturismelor în/din Zona Peninsulară se va realiza doar prin punctele prevăzute în Regulamentul de acces, prin locațiile în care au fost amplasate indicatoare de semnalizare rutieră. Menționăm că viteza de deplasare a vehiculelor în zonă este de maxim 30 km/h”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.