luni, 18 martie 2019

RETROSPECTIVĂ 2018 Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România

RETROSPECTIVĂ 2018 Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România

Lipsa unei legi a transplantului, un program național ineficient în domeniu, numărul redus de donatori, reprezintă marile problemele care au îngreunat activitatea de transplant de organe pe parcursul anului.

Un număr de 160 de donatori potențiali de organe au fost înregistrați în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. În acest an s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni și cinci de cord, după cum anunța în luna noiembrie șefa Agenției Naționale de Transplant, Anca Baculea.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, sunt 37 de pacienți care așteaptă un transplant, după evidențele dosarelor depuse la Direcțiile de Sănătate Publică, iar numărul de prelevări de organe a crescut față de anul trecut cu aproximativ 40%.

În ceea ce privește cadrul legal, ministrul Sorina Pintea anunța în noiembrie că Legea transplantului a fost finalizată și "cât de curând" va fi supusă dezbaterii publice. De asemenea, tot în acest an a fost reorganizată Agenția Națională de Transplant (ANT).

***Legea transplantului finalizată și "cât de curând" în dezbatere

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța în noiembrie că va fi "în prima linie a donării de organe".

"Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă și toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluționa transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătății s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aș ruga să ne susținem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe", afirma Pintea.

Ea a arătat, la bilanțul celor 11 luni de mandat, că viitoarea lege a transplantului va prevede ca spitalele județene de urgență cu secție de Anestezie și Terapie Intensivă să facă prelevare de organe. Potrivit demnitarului, au existat cazuri, în mai multe spitale județene, unde au fost declarați pacienți în moarte cerebrală și nu s-a făcut nicio prelevare de organe. Cu aceeași ocazie, Sorina Pintea preciza și că Programul Național de Transplant va fi reorganizat, iar începând de la 1 ianuarie 2019 va fi gestionat de ANT.

***Agenția Națională de Transplant are de la jumătatea anului 2018 o nouă conducere

Pe 4 iulie, doctorul Alexandra Anca Baculea a devenit director executiv al Agenției Naționale de Transplant. Baculea este medic primar chirurgie generală din anul 2013 și a lucrat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie "prof. dr. Octavian Fodor" din Cluj-Napoca.

"Se impune restructurarea Agenției Naționale de Transplant, pentru buna funcționare și transparentizare a activității de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuși să organizeze un sistem care să funcționeze în condiții optime, în beneficiul pacienților a căror viață depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că nouă lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare", ministrul Pintea, la vremea respectivă.

***160 de donatori potențiali, iar dintre aceștia au devenit reali doar 55

Anca Baculea, aprecia în luna noiembrie că numărul de 55 de de donatori reali din 160 potențiali este foarte mic.

"Anul acesta, în România, am avut 160 de donatori potențiali. Dintre aceștia au devenit reali doar 55, foarte puțini ca și număr. Din păcate, familiile unui număr de 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea. Este foarte puțin din 160 doar 55 de donatori reali și practic un număr de 102 transplanturi renale, 46 de transplanturi de ficat, trei de plămâni și cinci de cord. Acestea sunt cifrele pe care Agenția Națională de Transplant le-a strâns în acest an", declara Anca Baculea.

Șefa ANT a mai spus cu acea ocazie că în Programul Național de Transplant sunt 41 de unități sanitare acreditate pentru prelevarea de organe, dar numai 11 din ele au desfășurat activitate în domeniul transplantului.

Potrivit Ancăi Baculea, reorganizarea ANT este prima problemă care trebuie rezolvată la nivelul instituției. Totodată, ea subliniat importanța Registrul donatorilor voluntari și ca oamenii să știe despre acest document în care oamenii să-și dea acceptul pentru prelevarea de organe.

***57 de unități medicale au primit acreditare temporară pentru activități cu organe, țesuturi, celule de origine umană

Măsurile de stimulare a transplantului de organe au continuat în toamnă cu aprobarea unei ordonanțe de urgență privitoare la acordarea acreditării temporare pentru 57 de unități care desfășoară activități de donare, prelevare, conservare și transplant al organelor, țesuturilor și celulelor de origine umană. Se crea, astfel, cadrul legal pentru ca aceste unități să își desfășoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, până la obținerea unei noi acreditări.

***Tratative cu Germania și Ungaria pentru a prelua pacienții care au nevoie de transplant

În paralel, autoritățile au continuat discuțiile cu Germania și Ungaria pentru a prelua pacienții din România care au nevoie de transplant de organe. În acest context, în luna august, ministrul Sănătății a explicat că și medicii din țara noastră pot realiza transplanturi, problema în România fiind însă lipsa organelor. Potrivit Sorinei Pintea, pacientul care nu poate beneficia de transplant din cauza complicațiilor, poate face în străinătate această operație, dacă găsește o clinică disponibilă să preia cazul.

Ministrul Pintea adăuga că România are un acord ''perfect valabil" cu Eurotransplant și sublinia că este nevoie de încurajarea donării de organe.

*** Transplanturi realizate în 2018 și premiere

Printre transplanturile efectuate în 2018 se numără cele patru de plămâni realizate de echipa medicală de la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din București, dar și cele de la Spitalul "C. I. Parhon" din Iași, unde medicii au efectuat mai multe intervenții de transplant renal de la persoane aflate în moarte cerebrală.

De asemenea, șase transplanturi de cord au fost realizate la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș. Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horațiu Suciu, consideră, însă, că numărul de transplanturi de cord este insuficient raportat la populația țării.

Spitalul Universitar de Urgență București a anunțat, la rândul său, în luna noiembrie că reia activitatea de transplant, după o întrerupere de 10 ani, cu un transplant medular. Și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) anunța în iulie realizarea primelor transplanturi pediatrice din 2018.

În 2018, s-a înregistrat și o premieră pentru sistemul public de sănătate. În martie s-a realizat un transplant parțial de cornee prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty) la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila''.

***Cazul Călin Farcaș, decedat după ce a așteptat doi ani un transplant de plămân

În ciuda acestor realizări au continuat să existe tragedii cauzate de lipsa organelor pentru transplant. În luna iulie Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani, din Brașov a murit la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, după ce a așteptat doi ani un transplant de plămân.

Ministrul Sănătății afirma la momentul respectiv că nicio țară membră a Eurotransplant nu a acceptat cazul lui Călin Farcaș, deși România are "un acord perfect valabil" cu Eurotransplant.

"Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu și-a respectat (...) atribuțiile și contribuțiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, astfel încât să poată să adere la această organizație în calitate de membru plin. Adică trebuia România să intre în acest circuit, adică să dea niște organe țărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant", spunea atunci Pintea.

Farcaș suferea de hipertensiune pulmonară severă, având, potrivit medicilor, o boală rară. Tânărul a fost inclus în Programul național de hipertensiune pulmonară, dar nu a răspuns la tratament. 

Comenteaza aceasta stire

Exerciții militare în valuri de 5 metri. Forțele Navale Române participă la 'ARIADNE 19'
De Neptun TV 16 martie 2019

Forțele Navale Române participă cu nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu” la exercițiul militar „ARIADNE 19”, defășurat în Marea Mediterană.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzile din oraș - șofer oprit cu un foc de armă, după ce a lovit 5 mașini! VIDEO din mașina Poliției
De Neptun TV 15 martie 2019

În timp ce conducea cu viteză, mașina a lovit 5 autoturisme, dintre care 2 aflate în mers și 3 oprite.

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi!
De Mediafax 15 martie 2019

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la contrabandiștii de tutun! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Un număr de 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, au loc, vineri dimineață, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite și la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!
De Neptun TV 13 martie 2019

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 'A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină'
De Mediafax 13 martie 2019

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Senatorul Vergil Chițac, pasibil de dosar penal pentru fals în declarații!
De Neptun TV 12 martie 2019

Senatorul de Constanța Vergil Chițac riscă să fie cercetat penal pentru fals în declarații. Parlamentarul constănțean nu a specificat în declarațiile de interese faptul că deține și funcția de președinte al Asociației „Constanța Altfel”.

Începe Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului - ce ai voie să mănânci astăzi!
De Neptun TV 10 martie 2019

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paști, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărțirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, amintește Adrian Cocoșilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Marinari repatriați după ce autoritățile au vândut vasul din Portul Constanța și au plătit salariile
De Neptun TV 10 martie 2019

Marinarii de pe o navă sub pavilion Panama, reținută în portul Constanța, au putut fi repatriați după ce autoritățile portuare au vândut vasul pentru plata salariilor navigatorilor, restante de jumătate de an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții 40 de Mucenici - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Mediafax 9 martie 2019

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani care pentru credința lor au fost omorâți în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se prepara și împărți mucenici copți sau fierți.

SIMULARE EVALUARE 2019: Luni încep testările pentru elevii de clasa a VIII-a și a VII-a/ Calendar și SUBIECTE
De Mediafax 8 martie 2019

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019, anunță Ministerul Educației Naționale, într-un comunicat de presă.

Sărbătoare mare sâmbătă! Ce să nu faci niciodată de Sfinții 40 de mucenici
De Neptun TV 8 martie 2019

Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.

8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, de la activism la sărbătoare
De Mediafax 7 martie 2019

Ziua Internațională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinței femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie și rasă.

CONSTANȚA. Cum vor arăta viitoarele semafoare!
De Neptun TV 7 martie 2019

Primăria își propune prin astfel de proiecte mărirea vizibilității semafoarelor și scăderea numărului accidentelor rutiere în oraș.

CONSTANȚA. Cine sunt pescarii căutați pe mare - unul dintre ei este patron de cherhana!
De Neptun TV 7 martie 2019

Trei pescari din sudul litoralului au dispărut miercuri seara, după ce au ieșit pe mare pe furtună. La căutări participă și autoritățile din Bulgaria.

Două nave românești participă la cel mai amplu exercițiu organizat de Turcia. 'Federația Rusă a încălcat suveranitatea a trei state care nu sunt membre NATOî
De Neptun TV 6 martie 2019

Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” vor efectua o serie de exerciții în comun, pe mare, alături de două nave militare ale Turciei.

4 martie 1977, ziua celui mai mare CUTREMUR din România. Cum au fost distruse 35.000 de locuințe în 56 secunde
De Mediafax 4 martie 2019

Chiar dacă în primele ore de după cutremur reacția autorităților a fost slabă, un număr mare de români s-au solidarizat și au ajutat la îndepărtarea dărâmăturilor și la salvarea victimelor. Măsurile de sporire a producției de alimente au fost luate, în urma apelului prezidențial, pentru a asigura necesarul populației și s-a dispus restabilirea rețelelor utilitare - apă, gaz, telefonie, curent electric. Au fost trimise ajutoare din toată țara către zonele afectate.

BABELE - Tradiții, superstiții și cum se aleg în funcție de zonă
De Mediafax 3 martie 2019

Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare românești și, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii.

Efectele negative ale Instagramului. Psiholog: Poate duce la depresie și anxietate
De Mediafax 3 martie 2019

Una dintre cele mai celebre platforme online, Instagram, nu are doar efecte pozitive asupra utilizatorului. Deși a depășit un miliard de beneficiari în întreaga lume, psihologii spun că aplicația poate duce la anxietate și depresie, scrie Descoperă.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Restricții de circulație pe Autostrada A4. TRAFIC redirecționat
De Neptun TV 2 martie 2019

Program restricții: luni, 4.03.2019, in interval orar: 9:00 – 11:00 pe Autostrada A4, km 9+900, calea I (Ovidiu – Agigea Port), circulația va fi deviată de pe banda 2 pe banda 1.

Mărțișorul, de la vestitor al primăverii la tradiție inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO
De Mediafax 28 februarie 2019

Mărțișorul, un obiect-bijuterie prins într-un șnur alb cu roșu ce este oferit celor dragi pe 1 martie, a primit de-a lungul timpului semnificații diverse, de la vestitor al primăverii la simbol al renașterii naturii. Din 2017, tradiția este inclusă în lista patrimoniului imaterial al UNESCO.