marţi, 27 iunie 2017

Revanșa trupei

loading...
Revanșa trupei

S-au spus multe lucruri în ultima vreme despre teatrul constănțean, cele mai multe în contextul nefericit al mediului cultural de la noi, al deciziilor nefericite luate în domeniu de către autorități, al relativei apatii a publicului local în fața actului cultural autentic, autohton și mai elitist, al cocălăriei și hipsterelii specifice litoralului (Neversea, neverend...) etc.

Și da, multe au fost nedrepte. Și da, unele au fost spuse chiar la Neptun TV. Dar, cum se spune în disclaimer-ele tuturor canalelor, inclusiv ale celor cu ifose, ca Disney, ''punctele de vedere ale autorilor nu sunt neapărat cele ale televiziunii''. Și da, va trebui să ne re-obișnuim cu libertatea de exprimare și lipsa de cenzură -și unii , și ceilalți aici, pe plan local...

          Critici în ultima vreme au fost legate de alegeri repertoriale pretențioase și texte neatractive pentru publicul larg (a se citi ''cehoviene''), de plecarea unor actori buni, prin reorganizări și subfinanțare, de invitarea doar a unor regizori neconvingători, ''de-ai casei'', de absența unui PR și a lipsei unei promovări consistente ș.a. Dar vremurile par să fi trecut. Spectacolul "Eutopia" după cinci piese ale lui Aristofan (alt text ușor vetust, n.n.) nu este primul semnal în acest sens. Dar, din fericire, aici nu mai e vorba de salvarea și aducerea (forțată?) în contemporaneitate a unui text ''antic'' (e ceva obsesiv și trendy cu teatrul antic...) ci în primul rînd de o regie și o TRUPĂ fabuloase. Regizorul grec Yannis Margaritis chiar are idei, proaspete, îndrăznețe și contemporane, chiar dacă nu toate originale, dar cinstit și lipsit de ipocrizie ancorate în filozofia teatrului brechtian. Da, ăla care scosese teatrul și spectatorii în fața teatrului... Și, în plus, potențează o trupă legată minunat, dornică de joc/joacă, ce avea de luat o revanșă. În fața tuturor: a conducerilor care s-au perindat, a publicului care uneori preferă spectacolele de import din Capitală, a celor care i-au criticat și înjurat (sic!); în ultimă instanță, în fața lor înșiși.

          În plus, teatrul consănțean are, în afara unor carențe de care se debarasează, și o imensă apetență pentru teatrul muzical. Aici îi iese! Încă de pe vremea (știută de mine, poate mai din vreme) în care Liviu Manolache trimfa la Dramaticul constănțean cu cele compuse chiar de el, iar Maria Lupu, Mihai Sorin Vasilescu și Mirela Pană străluceau în revistă și music hall, la Fantasio. Ultima, chiar și pe scena Operei, într-un My Fair Lady al maestrului Ion Caramitru, de excepție! Se cântă ''în draci'' în Eutopia, pe muzica unui alt grec, Dimitris Ikonomakis - memorabilă, modernă și asimilabilă. Se mișcă pe muzică, se joacă pe muzică, se respiră pe muzică și, cum spunem în televiziune, se ''montează'' pe muzică, prin mișcarea scenică, starea și trăirile impuse de coregraful Edi Lame.

          Ar fi totuși nedrept să spunem că numai Mirela Pană și Liviu Manolache strălucesc, într-o distribuție care adună pe scenă treizeci de persoane. Momente excelente oferă și Mihai Sorin Vasilescu (nici nu se putea altfel), Nina Udrescu, Iulian Enache, Georgiana Mazilescu, Nicodim Ungureanu, Florina Stanculeț, Dan Cojocaru, Marian Adochiței dar și ceilalți. Pentru că, mai important decât toți sunt personajele colective, cel masculin și cel feminin - de aici și explicația segregării publicului în sală, fetele cu fetele, băieții cu băieții. N-am mai văzut o asemenea mișcare organică, perfect articulată și justificată scenic, de la Dulcele Amar constănțean, din mandatul lui Beatrice Rancea sau de la Revizorul premiat al lui Malăele, de la Teatrul de Comedie! Într-o disiplină perfectă sub bagheta grecului, actorii nu șarjează, nu o iau pe arătură, n-au momente de stand up dar evoluează în forță și se completează reciproc. Se salvează astfel, în beneficiul spectatorului, textele celui supranumit „părintele comediei”, dar la care publicul secolului XXI nu mai poate râde, cum o făceau anticii.

          Una peste alta, ''Eutopia'' Teatrului de Stat din Constanța este din nou și în fine un spectacol ''de export'', de turneu, de festival, cum puține au fost în trecutul recent al instituției constănțene de cultură. Și, foarte probabil, și un succes de public - timpul o va demonstra.

Galerie foto

loading...

Comenteaza aceasta stire

Pervertirea coanei Justiția

Acoperite de zgomotul de fond, creat de moțiunea de cenzură și căutarea unui nou premier, înregistrările cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi tind să treacă neobservate, deși din ele rezultă o stare de fapt și anume aceea că justiția românească nu este una pentru binele societății, ci la nivelul DNA este poliție politică.

Vizita lui președintelui Klaus Iohannis în SUA un succes… doar pentru propagandă

Recent încheiata vizită a Președintelui României Klaus Iohannis în SUA a acaparat, cu fraze pompoase meșteșugite la superlativ, aproape toată media românească. Dincolo de etichete precum vizită istorică, moment istoric sau alte înflorituri apărute din condeiele propagandei, dar și a unora dintre naivi, mi-aș permite o altă abordare, oarecum comparativă.

Revanșa trupei
De Sorin-Lucian Ionescu 12 iunie 2017

S-au spus multe lucruri în ultima vreme despre teatrul constănțean, cele mai multe în contextul nefericit al mediului cultural de la noi, al deciziilor nefericite luate în domeniu de către autorități, al relativei apatii a publicului local în fața actului cultural autentic, autohton și mai elitist, al cocălăriei și hipsterelii specifice litoralului (Neversea, neverend...) etc.

S-a dus tot praful de pe tobă

Cei care au presarat, si nu au fost putini, praf de aur peste imaginea vizitei de lucru a presedintelui Klaus Iohannis in Statele Unite au toate motivele sa fie dezamagiti. Elogiile lor s-au spulberat mai repede decat mi-as fi putut imagina.

Gâlceava din conjurație

Am prezentat, vineri, lista capilor conjuratiei. Mijloacele prin care au creat statul paralel. Cel care s-a substituit institutiilor alese democratic. Am aratat, pe scurt, care au fost obiectivele finale ale acestei lupte pentru putere. Mai mult decat atat, am facut si o lista cu personajele politice care functionau pe post de jolly-joker. Dar, la un moment dat, un razboi intern a zguduit grupul complotistilor. Ce a determintat declansarea acestuia?

Conjurația

Cum a fost creat statul paralel? Cine si de ce l-a substituit pentru a lua fraiele puterii de la cei alesi in mod democratic? In ce scop? Si ce s-a intamplat cu aceasta conjuratie? Unde s-a rupt ea? De ce? Cum actioneaza, in prezent, eminentele cenusii?

Europa ne respectă dacă și noi ne respectăm

Azi vă propun să disecăm puțin zgomotul de fond ce tinde să acapareze dezbaterea publică și care are ca subiect menținerea sau nu a celebrului MCV - mecanism de cooperare și verificare în domeniul Justiției pe care la un moment dat, aproape cu zece ani în urmă, Uniunea Europeană l-a instituit pentru justiția românească.

Limbricul de presa

Acest domn, Alexandru Costache, de la TVR, ne anunta, sub titlul “Vesti de la puscarioara”, ca “Varanul Felix matura curtea penitenciarului, iar bursucul veninos Severin pare foarte odihnit, ii merge bine”.

A fost spionată, în pat, Ioana Băsescu?

Fostul presedinte Traian Basescu a reclamat insistent faptul ca ancheta procurorilor in cazul fiicei sale Ioana a mers atat de departe, incat i s-au pus acesteia microfoane sub pat. Iar iubitul ei, Giovanni Francesco, a fost transformat in denuntator.