marţi, 20 martie 2018

Revoluția cratițelor și lămpașelor

Revoluția cratițelor și lămpașelor

Așa cum preconizam, această zi coincide cu reluarea ostilităților. Radicalii liberi vor mărșălui și vor protesta din nou ”spontan”. Organizatorii anunță că mulți dintre ei vor fi înarmați cu tigăi, în care vor lovi ritmic pentru a atrage atenția. Și cu lămpașe. Lămpașe moderne. Nelipsitele celulare.

Unii dintre ei, tot la îndemnul organizatorilor, se vor lega la ochi cu benzi negre. Pentru a arăta cum orbecăie societatea românească prin meandrele Justiției. Radicalii liberi intenționează să declanșeze o veritabil revoluție. Iar revoluțiile, nu-i așa, sunt cât se poate de spontane.

Protestul este pe cale să se reinventeze. El nu este nici spontan, pentru că are organizatori, care mai țin și conferință de presă în această calitate. Dar nu este nici asumat. În sensul că niciunul dintre dirijori nu își ia răspunderea de a răspunde legal în fața autorităților pentru situațiile în care manifestațiile degenerează. Și bine fac, atâta timp cât autoritățile ridică neputincioase din umeri.

Protestul trebuie reinventat și pentru că, începând de duminica trecută, în mod oficial, el nu mai este civic ci eminamente politic. Pentru că fruntașii și activiștii și o parte din electoratul partidelor din opoziție se numără printre inițiatorii și organziatorii neoficiali au demonstrațiilor. Este ciudat, nu? Partide politice și încă parlamentare demonstrează împotriva unei majorități pe care o socotește criminală, ultra-penală și ciumă roșie și declară că apără ordinea de drept, dar omite să ceară autorizație de la primărie și să garaneze ordinea și buna desfășurare a manifestațiilor. Prin urmare, nemaiexistând nicio îndoială că vom asista în continuare la demonstrații politice ale opoziției, inițiatorii ar trebui să schimbe unele lucruri pentru a nu ține în beznă opinia publică. Asta înainte de a-și lega ochii cu benzi negre.

Și, în fine, în al treilea rând, protestul trebuie reinventat din simplul motiv că așa nu mai merge. Nu mai merge fiindcă bateriile s-au cam dus. Celularele transformate în lămpașe sunt tot mai puține.

Există însă, e drept, în această lună decembrie, o masă critică de la care organizatorii, în măsura în care își și asumă acest statut, ar putea porni. Suntem în luna decembrie și nu avem cum să nu ne amintim de modul în care emanații, întâiul dintre ei fiind Ion Iliescu, pentru a acapara puterea, i-au ținut ostatici pe Ceaușești câteva zile la secret, astfel încât să moară cât mai mulți oameni după extragerea acestora din Comitetetul Central, circa 1000, și să fie răniți alți mii de oameni, dintre care mulți au rămas mutiliați pe viață. Tocmai de aceea este pe cale de a fi finalizat un dosar penal pentru genocid, în care mai mulți emanați, primul pe listă fiind Ion Iliescu, urmează să fie acuzați. După ce același Ion Iliescu este acuzat de genocid și într-un alt dosar. Cel al Mineriadei.

Revoluționarii autentici, câți au mai rămas, sunt și ei extrem de nemulțumiți, pentru că în Guvernul României sunt reprezentați de contrarevoluționari, împinși acolo tot de către domnul Ion Iliescu. În consecință, ei s-ar putea alătura demonstranților. Și unii o fac deja. Luna decembrie a acestui an coincide și cu dezvăluiri grele făcute de fostul șef al Securității, Iulian Vlad, care descrie în detaliu cum și de ce a fost organizată lovitura de stat din decembrie 1989. Și ce forțe externe s-au implicat. A funcționat și atunci un fel de stat paralel. Care a dat de pământ cu statul ilegitim comunist, de i-au sărit fulgii. Până când nu a mai rămas piatră pe piatră. Desigur, cu excepția serviciilor așa zis inteligente. Române și străine. Pentru care România a devenit mină de aur. Raiul pe pământ. Așa că cei care nu prea înghit statul paralel s-ar putea, printr-un efect pervers, să se alăture unor manifestații, care inițial au fost concepute tocmai pentru a susține staul paralel.

Dacă vorbim de masa critică, atunci nu avem cum să nu ne gândim și la legea bugetului de stat, care va fi adoptată tot în această lună decembrie, în ciuda miilor sau poate zecilor de mii de amendamente, pe care opoziția parlamentară le va face, punând softurile să lucreze și care, firește, vor fi respinse de o majoritate care parcă a înnebunit și ține morțiș să începem anul viitor cu un nou buget. Așa că toți cei nemulțumiți de modul în care arată bugetul pe 2018 se pot alătura și ei protestelor. Eu unul, de pidă, mă număr printre cei neumulțumiți. Și ca mine sunt mulți alții. Din patronate și din sindicate.

De altfel, opoziția nu prea mai are ce să facă prin Parlament. De zbierat a zbierat până a răgușit. A obosit și să scrie lozinci. Transmisiile  în direct pe Facebook sau perimat și ele. Iar lămpașele nu au efect decât dacă se stinge lumina. E timp berechet pentru că în materie de amendamente lucrează doar softul, pe automat, ca liderii partidelor de opoziție, cu mic cu mare, să-și îndrume organizațiile locale din întreaga țară să iasă la revoluție. Pentru asta, nu au altceva de făcut decât să-și asume protestul.

Este un protest susținut zi și noapte la propriu și la figurat de însuși președintele României Klaus Iohannis. Chiar și dacă nu este nici spontan și nici legal. Mai nou, chiar și de puternica șef a Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi, care apără statul de drept. Ce ar fi să-i trimită și pe procurori în stradă? Nu ca să facă dosare. Nu ca să aresteze. Ca să protesteze. Pentru că – nu-i așa? – ciuma roșie vrea să distrugă statul drept.  

La fel ca în 1989, când scutul înarmat al poporului, vajnica Securitate, fie a trădat, fie a fost incapabilă să-i apere pe Ceaușescu și statul comunist și s-a lăsat fentată atât de factorul intern cât mai ales de factorul extern și acum s-ar putea să asistăm la o mișcare asemănătoare, prin care statul ăsta nou pe care-l avem să fie lăsat în offsaid. Tot de către serviciile inteligente. Pentru că dacă a mers o dată legată la ochi cu bandă neagră și, în final, a ieșit mai întărită decât înainte, cu o putere infinit mai mare și extrem de bogată, vajnica noastră Securitate mai poate încerca o dată. Se mai poate lăsa o dată moale, mergând pe mâna altor servicii secrete, la fel de prietene cum au fost și celelalte cu fosta Securitate în urmă cu 28 de ani.

Dar până una alta avem atât de mulți securiști cu acte în regulă și atât de mulți securiști cu acte în neregulă, încât dacă ar pune-o și ei de o demonstrație ar bubui întreaga Românie de sunetele tigăilor lovite cu bulanul iar nopțile ar fi feerice, o veritabilă sărbătoare a lămpașelor.

Iată, așadar, cât de multe ingrediente ar exista pentru măturarea de la putere a nesuferiților, care au câștiga alegerile și aducerea la putere a băieților buni, curați și frumoși, care le-au pierdut.

         Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.