miercuri, 17 ianuarie 2018

Revoluția cratițelor și lămpașelor

Revoluția cratițelor și lămpașelor

Așa cum preconizam, această zi coincide cu reluarea ostilităților. Radicalii liberi vor mărșălui și vor protesta din nou ”spontan”. Organizatorii anunță că mulți dintre ei vor fi înarmați cu tigăi, în care vor lovi ritmic pentru a atrage atenția. Și cu lămpașe. Lămpașe moderne. Nelipsitele celulare.

Unii dintre ei, tot la îndemnul organizatorilor, se vor lega la ochi cu benzi negre. Pentru a arăta cum orbecăie societatea românească prin meandrele Justiției. Radicalii liberi intenționează să declanșeze o veritabil revoluție. Iar revoluțiile, nu-i așa, sunt cât se poate de spontane.

Protestul este pe cale să se reinventeze. El nu este nici spontan, pentru că are organizatori, care mai țin și conferință de presă în această calitate. Dar nu este nici asumat. În sensul că niciunul dintre dirijori nu își ia răspunderea de a răspunde legal în fața autorităților pentru situațiile în care manifestațiile degenerează. Și bine fac, atâta timp cât autoritățile ridică neputincioase din umeri.

Protestul trebuie reinventat și pentru că, începând de duminica trecută, în mod oficial, el nu mai este civic ci eminamente politic. Pentru că fruntașii și activiștii și o parte din electoratul partidelor din opoziție se numără printre inițiatorii și organziatorii neoficiali au demonstrațiilor. Este ciudat, nu? Partide politice și încă parlamentare demonstrează împotriva unei majorități pe care o socotește criminală, ultra-penală și ciumă roșie și declară că apără ordinea de drept, dar omite să ceară autorizație de la primărie și să garaneze ordinea și buna desfășurare a manifestațiilor. Prin urmare, nemaiexistând nicio îndoială că vom asista în continuare la demonstrații politice ale opoziției, inițiatorii ar trebui să schimbe unele lucruri pentru a nu ține în beznă opinia publică. Asta înainte de a-și lega ochii cu benzi negre.

Și, în fine, în al treilea rând, protestul trebuie reinventat din simplul motiv că așa nu mai merge. Nu mai merge fiindcă bateriile s-au cam dus. Celularele transformate în lămpașe sunt tot mai puține.

Există însă, e drept, în această lună decembrie, o masă critică de la care organizatorii, în măsura în care își și asumă acest statut, ar putea porni. Suntem în luna decembrie și nu avem cum să nu ne amintim de modul în care emanații, întâiul dintre ei fiind Ion Iliescu, pentru a acapara puterea, i-au ținut ostatici pe Ceaușești câteva zile la secret, astfel încât să moară cât mai mulți oameni după extragerea acestora din Comitetetul Central, circa 1000, și să fie răniți alți mii de oameni, dintre care mulți au rămas mutiliați pe viață. Tocmai de aceea este pe cale de a fi finalizat un dosar penal pentru genocid, în care mai mulți emanați, primul pe listă fiind Ion Iliescu, urmează să fie acuzați. După ce același Ion Iliescu este acuzat de genocid și într-un alt dosar. Cel al Mineriadei.

Revoluționarii autentici, câți au mai rămas, sunt și ei extrem de nemulțumiți, pentru că în Guvernul României sunt reprezentați de contrarevoluționari, împinși acolo tot de către domnul Ion Iliescu. În consecință, ei s-ar putea alătura demonstranților. Și unii o fac deja. Luna decembrie a acestui an coincide și cu dezvăluiri grele făcute de fostul șef al Securității, Iulian Vlad, care descrie în detaliu cum și de ce a fost organizată lovitura de stat din decembrie 1989. Și ce forțe externe s-au implicat. A funcționat și atunci un fel de stat paralel. Care a dat de pământ cu statul ilegitim comunist, de i-au sărit fulgii. Până când nu a mai rămas piatră pe piatră. Desigur, cu excepția serviciilor așa zis inteligente. Române și străine. Pentru care România a devenit mină de aur. Raiul pe pământ. Așa că cei care nu prea înghit statul paralel s-ar putea, printr-un efect pervers, să se alăture unor manifestații, care inițial au fost concepute tocmai pentru a susține staul paralel.

Dacă vorbim de masa critică, atunci nu avem cum să nu ne gândim și la legea bugetului de stat, care va fi adoptată tot în această lună decembrie, în ciuda miilor sau poate zecilor de mii de amendamente, pe care opoziția parlamentară le va face, punând softurile să lucreze și care, firește, vor fi respinse de o majoritate care parcă a înnebunit și ține morțiș să începem anul viitor cu un nou buget. Așa că toți cei nemulțumiți de modul în care arată bugetul pe 2018 se pot alătura și ei protestelor. Eu unul, de pidă, mă număr printre cei neumulțumiți. Și ca mine sunt mulți alții. Din patronate și din sindicate.

De altfel, opoziția nu prea mai are ce să facă prin Parlament. De zbierat a zbierat până a răgușit. A obosit și să scrie lozinci. Transmisiile  în direct pe Facebook sau perimat și ele. Iar lămpașele nu au efect decât dacă se stinge lumina. E timp berechet pentru că în materie de amendamente lucrează doar softul, pe automat, ca liderii partidelor de opoziție, cu mic cu mare, să-și îndrume organizațiile locale din întreaga țară să iasă la revoluție. Pentru asta, nu au altceva de făcut decât să-și asume protestul.

Este un protest susținut zi și noapte la propriu și la figurat de însuși președintele României Klaus Iohannis. Chiar și dacă nu este nici spontan și nici legal. Mai nou, chiar și de puternica șef a Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi, care apără statul de drept. Ce ar fi să-i trimită și pe procurori în stradă? Nu ca să facă dosare. Nu ca să aresteze. Ca să protesteze. Pentru că – nu-i așa? – ciuma roșie vrea să distrugă statul drept.  

La fel ca în 1989, când scutul înarmat al poporului, vajnica Securitate, fie a trădat, fie a fost incapabilă să-i apere pe Ceaușescu și statul comunist și s-a lăsat fentată atât de factorul intern cât mai ales de factorul extern și acum s-ar putea să asistăm la o mișcare asemănătoare, prin care statul ăsta nou pe care-l avem să fie lăsat în offsaid. Tot de către serviciile inteligente. Pentru că dacă a mers o dată legată la ochi cu bandă neagră și, în final, a ieșit mai întărită decât înainte, cu o putere infinit mai mare și extrem de bogată, vajnica noastră Securitate mai poate încerca o dată. Se mai poate lăsa o dată moale, mergând pe mâna altor servicii secrete, la fel de prietene cum au fost și celelalte cu fosta Securitate în urmă cu 28 de ani.

Dar până una alta avem atât de mulți securiști cu acte în regulă și atât de mulți securiști cu acte în neregulă, încât dacă ar pune-o și ei de o demonstrație ar bubui întreaga Românie de sunetele tigăilor lovite cu bulanul iar nopțile ar fi feerice, o veritabilă sărbătoare a lămpașelor.

Iată, așadar, cât de multe ingrediente ar exista pentru măturarea de la putere a nesuferiților, care au câștiga alegerile și aducerea la putere a băieților buni, curați și frumoși, care le-au pierdut.

         Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?