luni, 22 iulie 2019

România, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în 2013

Creșterea economică este de două ori mai mare față de cât preconizau reprezentanții Guvernului. Premierul Victor Ponta a spus că Institutul Național de Statistică a estimat creșterea la 3,5 la sută în 2013, cea mai mare în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Raportul Executivului arată și că evoluția economiei în ultimul trimestru din 2013 a fost cu peste cinci procente mai mare față de aceeași perioadă din 2012.

Același raport al Guvernului arată că inflația a ajuns anul trecut la un minim istoric situat la pragul de 1 la sută. Victor Ponta a precizat că România are una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Europa, de peste șapte la sută, față de media continentală care depășește zece procente. 

Potrivit premierului, 80 de mii de noi locuri de muncă au fost create anul trecut în țară, în timp ce în alte state numărul a scăzut cu cifre de ordinul sutelor de mii. O altă veste bună vine la capitolul fonduri europene. Ponta a spus că România și-a îmbunătățit semnificativ rata absorbției care a ajuns la peste 33 la sută.

Statisticile precizează că salariul mediu net a ajuns în 2013 la 1.760 de lei, cu peste 200 de lei mai mult față de 2012. De asemenea, aproape un milion de români au beneficiat de creșterea salariului minim care s-a ridicat la 850 lei la începutul lui 2014 și se va rotunji la 900 de lei de la 1 iulie. Premierul spune că și exporturile au atins o cifră record: 50 de miliarde de euro, cu zece la sută mai mare decât în 2012.

Ponta atrage atenția că România încă are la dispoziție piețe neexploatate suficient așa cum sunt cele din China și Rusia. Și investițiile străine au resimțit o creștere de 27 la sută anul trecut, arată aceleași date. Guvernul precizează că subvențiile pentru agricultură au fost duble față de 2009 și cu 40 la sută mai mari față de 2011. Subvenția la hectar va ajunge în 2014 la 159 de euro.

Ponta spune că în prezent România îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la zona monedei unice Euro. În 2014, Guvernul își propune să reducă deficitul bugetar, să înmulțească numărul locurilor de muncă și să crească investițiile în special în agricultură. De asemenea, premierul a spus că dincolo de cifre așteaptă ca românii să simtă creșterea în propriile buzunare.

Comenteaza aceasta stire