luni, 22 iulie 2019

România va semna acordul pentru consolidarea disciplinei financiare din Zona euro - update

FMI va beneficia, din partea statelor Zonei euro și a altor 6 țări care nu fac parte din blocul monetar, de un fond suplimentar a cărui valoare va fi de 200 de miliarde de euro. Însă premierul Emil Boc a declarat că România nu va fi obligată să contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se află printre statele care au acord cu instituția financiară. Discuțiile din cadrul summit-ului UE au dus și la un acord pentru consolidarea disciplinei bugetare. Documentul va fi semnat de cele 17 state membre ale Zonei euro, dar și de alte șase țări care nu fac parte din ea. Printre ele se află și România. Tot la Bruxelles, Croația a semnat Tratatul de aderare la UE.

 

Noul acord ce prevede înăsprirea disciplinei bugetare din Zona euro va fi semnat de cele 17 state membre, la care se mai adaugă șase țări ce nu au aderat încă la moneda unică. Printre ele, și România. Pe lângă sancțiunile aproape automate, liderii europeni vor ca în pregătirea bugetelor naționale să aibă dreptul de a interveni Comisia Europeană. Țările care beneficiază de un ajutor extern, cum sunt Grecia și Irlanda, vor putea fi plasate sub tutelă europeană.  Liderii celor 17 țări din Zona euro și-au propus ca până în martie să aprobe noul tratat interguvernamental. Însă liderii europeni au eșuat în încercarea de a modifica tratatul UE, în special din cauza opoziției Marii Britanii și a Ungariei.  Discuțiile de joi noapte au dus la o altă decizie. Europenii vor da Fondului Monetar Internațional aproximativ 200 de miliarde de euro, pentru ca instituția financiară să vină, la rândul ei, în ajutorul Zonei euro. Necesitatea de a crește resursele FMI a fost impusă în urma incapacității europenilor de a spori suficient propriul fond de salvare destinat stopării crizei. Potrivit agenției Reuters, statele non-euro vor contribui cu 50 de miliarde de euro la salvarea zonei cu monedă unică. Însă în ciuda hotărârilor luate, bursele europene au deschis, vineri în scădere. Investitorii se tem că liderii europeni nu pot pune la punct un mecanism credibil de creditare care să rezolve criza datoriilor. Și bursele asiatice au înregistrat scăderi cauzate de situația de pe bătrânul continent. Înaintea începerii discuțiilor de la summitul de la Bruxelles, președintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că riscul destrămării Europei nu a fost niciodată atât de aproape. El a avertizat că, pentru a lua măsurile necesare ieșirii din criză, europenii au la dispoziție doar câteva săptămâni. Tot joi noapte, după ore bune de negocieri, Croația a semnat Tratatul de aderare pentru a deveni cea de-a 28-a țară membră a Uniunii Europene în iulie 2013. Tratatul trebuie să fie aprobat de croați prin referendum și ratificat de statele membre UE.

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.