vineri, 21 iunie 2019

Rusia, sancționată de SUA și UE

Presa din Ucraina a anunțat că militanții proruși au atacat cu bastoane, pietre și cuțite persoane care participau, în Donețk, la un miting de susținere a Administrației proeuropene de la Kiev.

Cel puțin 14 oameni au fost răniți în confruntările izbucnite între cei 500 de separatiști și aproape o mie de activiști proeuropeni. Așa cum au promis săptămâna trecută, Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat, azi, noi sancțiuni împotriva Rusiei. Vizați sunt alți 22 de oficiali guvernamentali și ucraineni proruși, dar și 17 companii apropiate președintelui Vladimir Putin. 

 „Situația din Ucraina nu dă semne de detensionare. În consecință, am trecut la faza a doua a sancțiunilor împotriva Rusiei. Și nu ne oprim aici. În curând vom lua în considerare și o a treia etapă de sancțiuni“, a declarat Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

 După anunțul sancțiunilor, Rusia a avertizat că va răspunde noilor măsuri impuse de Statele Unite și UE. Ministrul adjunct de Externe de la Moscova a declarat că acest răspuns va avea un caracter dureros pentru Washington. În încercarea de a-și proteja averile de sancțiunile internaționale, oligarii ruși și ucraineni vor să-și extindă investițiile în proprietăți londoneze. Potrivit Financial Times, ieșirile de capital din Rusia ar putea crește de patru ori comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut.

„Nicio sancțiune nu va afecta Rusia imediat. Moscova are rezerve valutare, de aur și energetice. Nici în următorii 3-5 ani, situația nu va fi critică pentru economia rusă“, a declarat Mihail Hodorkovski, opozant rus.

 În ciuda măsurilor represive anunțate de Occident împotriva Rusiei, violențele se țin lanț în estul Ucrainei. Primarul proeuropean al orașului Harkov a fost împușcat de persoane necunoscute. Potrivit Russia Today, edilul se află în stare critică, iar medicii se luptă pentru viața sa. Situația este critică și în privința observatorilor OSCE reținuți de vineri de separatiști proruși.

Ei au fost catalogați drept prizonieri de război pe care militanții doresc să-i ofere la schimb contra unor activiști proruși deținuți de Kiev. În timp ce Berlinul face presiuni asupra Moscovei să se angajeze public pentru eliberarea observatorilor, Consiliul permanent al OSCE se va reuni la Viena într-o sesiune extraordinară consacrată conflictului din Ucraina.  

Comenteaza aceasta stire

CRIZĂ politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie
De Mediafax 9 iunie 2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție în urma unei decizii CCM, a declarat că există două soluții la criza politică actuală, organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi.

Momente emoționante: Polițist german, în lacrimi după ce a ajutat românii din diaspora să voteze. Clipul, preluat de Poliția din Munchen! VIDEO
De Mediafax 29 mai 2019

Într-un clip postat de unul din românii care au așteptat la coadă ca să voteze la consulatul din Munchen, Marius Șortan, se observă cum românii scandează ”Polizei! Danke polizei!” și îi aplaudă pe polițiștii germani care au lărgit perimetrul instituției cu garduri mobile astfel încât să poată vota cât mai mulți oameni.

Financial Times: Demisia Theresei May riscă să conducă la producerea unui Brexit fără niciun acord
De Mediafax 25 mai 2019

Demisia premierului Theresa May deschide drumul unei competiții haotice pentru conducerea Partidului Conservator și amplifică probabilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, comentează cotidianul Financial Times.

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.