vineri, 19 aprilie 2019

Rusia, sancționată de SUA și UE

Presa din Ucraina a anunțat că militanții proruși au atacat cu bastoane, pietre și cuțite persoane care participau, în Donețk, la un miting de susținere a Administrației proeuropene de la Kiev.

Cel puțin 14 oameni au fost răniți în confruntările izbucnite între cei 500 de separatiști și aproape o mie de activiști proeuropeni. Așa cum au promis săptămâna trecută, Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat, azi, noi sancțiuni împotriva Rusiei. Vizați sunt alți 22 de oficiali guvernamentali și ucraineni proruși, dar și 17 companii apropiate președintelui Vladimir Putin. 

 „Situația din Ucraina nu dă semne de detensionare. În consecință, am trecut la faza a doua a sancțiunilor împotriva Rusiei. Și nu ne oprim aici. În curând vom lua în considerare și o a treia etapă de sancțiuni“, a declarat Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

 După anunțul sancțiunilor, Rusia a avertizat că va răspunde noilor măsuri impuse de Statele Unite și UE. Ministrul adjunct de Externe de la Moscova a declarat că acest răspuns va avea un caracter dureros pentru Washington. În încercarea de a-și proteja averile de sancțiunile internaționale, oligarii ruși și ucraineni vor să-și extindă investițiile în proprietăți londoneze. Potrivit Financial Times, ieșirile de capital din Rusia ar putea crește de patru ori comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut.

„Nicio sancțiune nu va afecta Rusia imediat. Moscova are rezerve valutare, de aur și energetice. Nici în următorii 3-5 ani, situația nu va fi critică pentru economia rusă“, a declarat Mihail Hodorkovski, opozant rus.

 În ciuda măsurilor represive anunțate de Occident împotriva Rusiei, violențele se țin lanț în estul Ucrainei. Primarul proeuropean al orașului Harkov a fost împușcat de persoane necunoscute. Potrivit Russia Today, edilul se află în stare critică, iar medicii se luptă pentru viața sa. Situația este critică și în privința observatorilor OSCE reținuți de vineri de separatiști proruși.

Ei au fost catalogați drept prizonieri de război pe care militanții doresc să-i ofere la schimb contra unor activiști proruși deținuți de Kiev. În timp ce Berlinul face presiuni asupra Moscovei să se angajeze public pentru eliberarea observatorilor, Consiliul permanent al OSCE se va reuni la Viena într-o sesiune extraordinară consacrată conflictului din Ucraina.  

Comenteaza aceasta stire

Proteste violente în Irlanda de Nord: O tânără jurnalistă a murit în urma unui 'incident de natură teroristă'
De Neptun TV 19 aprilie 2019

Incidentul a avut loc în urma unei serii de percheziții efectuate de autorități în cartierul Creggan. Disidenții Republicani sunt considerați vinovați pentru moartea femeii. Polițiștii au fost ținta unui atac cu sticle cu petrol.

Primele IMAGINI din interiorul Catedralei Notre-Dame după incendiul devastator: Altarul și crucea, neatinse de flăcări
De Mediafax 16 aprilie 2019

Liderul popurului francez a lăudat „curajul” și „profesionalismul” pompierilor, aceștia reușind să salveze fațada edificiului și două turnuri importante.

Parlamentul britanic a votat: Brexitul a fost AMÂNAT până pe 30 iunie
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Discuțiile cu opoziția laburistă pentru a încerca ieșirea din impasul Brexitului vor fi reluate după summitul UE de miercuri, a anunțat între timp guvernul britanic, dând de înțeles că dialogul nu s-a soldat încă cu un acord, potrivit France Presse.

PERICOL de RĂZBOI: Rusia a activat navele de atac și sistemele de rachetă, din cauza exercițiului NATO la care participă și România, în Marea Neagră
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Navele de recunoaștere, navele de atac și sistemele de rachete de pe litoralul rus al Mării Negre au fost plasate în misiune, informează agenția de presă Tass și postul Russia Today.

Theresa May cere Consiliului European amânarea Brexit până pe 30 iunie
De Neptun TV 5 aprilie 2019

May a afirmat că dacă un acord va fi aprobat până la această, Marea Britanie va propune ca extinderea Brexitului să se încheie mai devreme.

Demisia Theresei May, cerută de propriul partid
De Neptun TV 22 martie 2019

Premierul a refuzat însă cererea colegilor din partid, iar ulterior, după încă un vot semnificativ pierdut în Parlament, a avut o ieșire extrem de dură la adresa deputaților.