vineri, 19 iulie 2019

La Măgurele se va construi cel mai mare laser din lume

România are cu ce să se mândrească. Cel mai puternic laser din lume va fi construit la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele. Proiectul cunoscut sub denumirea ELI va reuni o mie de cercetători din toată Europa și va presupune o investiție de aproape 300 de milioane de euro. Ieri, premierul Victor Ponta și comisarul european Johannes Hahn au participat la inaugurarea construcției celui mai mare proiect de cercetare.

Cel mai mare laser din lume care va fi construit la Măgurele va avea puterea 100.000 de miliarde de becuri  de 100 de  W. Aceasta va fi atât de mare încât ar putea duce teoretic la mutarea materiei.  

La inauguarea celui mai mare proiect de cercetare au fost prezenți comisarului european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn și premierul Victor Ponta.

Ministrul delegat pentru învățământul superior, Mihnea Costoiu, este de părere că proiectul de la Măgurele va aduce România pe harta mondială a cercetării.

Costinoiu a mai afirmat că beneficiile acestui proiect sunt foarte mari.  Bolnavii de cancer vor avea șanse mai mari de vindecare, deșeurile radioactive vor fi distruse mai ușor iar plasticul și metalele vor avea o structură mai bună.

Valoarea investiției se ridica la aproape 300 de milioane de euro, iar cea mai mare sumă vine de la Uniunea Europeana. Laserul ar trebui sa fie funcțional in 2018.

Povestea laserului de la Măgurele a început în 2005, iar țările care au intrat în competiție pentru a-l găzdui au fost Marea Britanie, Franța, Cehia, Ungaria și România.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Criminal în libertate: Patru oameni înjunghiați, iar un altul lovit cu mașina în Timiș/ Un bărbat, atacat în parc, a murit
De Neptun TV 3 iulie 2019

Un bărbat și o femeie, soț și soție, au venit în parc cu bicicletele pentru a face mișcare. La un moment dat, un tânăr în vârstă de 33 de ani, din localitatea Bichigi, a scos un cuțit, pe bărbat l-a înjunghiat mortal, iar pe femeie a rănit-o grav.

CONSTANȚA. Tânăr prins în flagrant cu droguri, pe care intenționa să le vândă la un festival de pe litoral
De Neptun TV 2 iulie 2019

Surse din rândul anchetatorilor au spus că bărbatul se pregătea să vândă drogurile la un festival care are loc în acest sfârșit de săptămână pe litoral.

CONSTANȚA. Trei fete rănite în fața unui centru de examen de Bacalaureat. Un șofer de 18 ani a intrat cu mașina în stația de autobuz
De Neptun TV 1 iulie 2019

Trei fete au fost lovite într-o stație de autobuz din fața unui liceu, de un șofer de 18 ani care a intrat pe contrasens. Victimele au fost duse la spital.

CARNAGIU. O familie care se întorcea din Grecia, spulberată de un șofer teribilist - cinci oameni au murit, iar alți doi sunt în stare critică!
De Neptun TV 30 iunie 2019

Un grav accident rutier s-a produs în noaptea e 29/30 iunie, pe drumul european 581, în localitatea Bădeana din județul Vaslui. Cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte au fost rănite, două dintre ele, printre care o adolescentă de 15 ani, fiind în stare critică.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Femeie însărcinată, lovită de mașină. TRAGEDIE
De Neptun TV 29 iunie 2019

O femeie în vârstă de 37 de ani, însărcinată în 8 luni, a fost lovită de un autoturism după ce a traversat strada prin loc nepermis.

CONSTANȚA. Marea face, din nou, victime! Un bărbat s-a înecat
De Neptun TV 25 iunie 2019

Salvamarii s-au apucat de protocolul de resuscitare .La fața locului au intervenit echipajele Smurd Fripis și SMURD C.

VIDEO. Noi imagini cu fetița de la Baia de Aramă, după ce a ajuns la familia adoptivă: 'Mama ei o filmează. Nu comentăm despre proteste'
De Neptun TV 23 iunie 2019

Familia adoptivă a fetiței de 8 ani a făcut, duminică, publice noi imagini, în încercarea de a demonstra celor care protestează în Baia de Aramă că fetița este bine.