sîmbătă, 24 martie 2018

S-a stabilit valoarea factorului 'N'! Cum va fi CALCULATĂ valoarea poliței RCA!

S-a stabilit valoarea factorului 'N'! Cum va fi CALCULATĂ valoarea poliței RCA!

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința de astăzi, valoarea factorului ''N'', așa cum a fost stabilită de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), în conformitate cu Procedura privind gestionarea asiguraților RCA cu risc ridicat, potrivit unui comunicat al autorității.

"În urma aplicării de către BAAR a celor două metode descrise în Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților RCA cu risc ridicat, a rezultat o valoare a Factorului N de 1,3593, prin rotunjire rezultând o valoare finală a Factorului N de 1,36", se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, valoarea factorului "N" de 1,36 arată că o persoană care primește de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% față de tariful de referință aferent segmentului de risc din care face parte, este încadrată în categoria asiguraților cu risc ridicat și poate să solicite BAAR o ofertă pentru încheierea unui contract RCA. Asigurații cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preț va fi calculat prin înmulțirea tarifului de referință cu 1,36 și cu coeficientul aferent clasei de Bonus/Malus.

BAAR a utilizat în calculul factorului "N" datele anonimizate (rezultate din procesul de determinare al tarifului de referință) transmise de ASF, respectiv prima de risc la nivelul fiecărui asigurător RCA, precum și prima de risc din tariful de referință, pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifelor de referință pentru asigurarea RCA, și primele comerciale practicate efectiv pentru asigurările RCA de către asigurătorii RCA, aferente polițelor RCA cu durata de 1, 6 și 12 luni și care au avut cel puțin o zi de valabilitate în anul 2016. Valorile primelor comerciale aferente polițelor cu durată sub-anuală au fost transformate în valori echivalente unor prime anuale. De asemenea, valoarea tuturor primelor aferente polițelor selectate care au fost încadrate în alte clase de Bonus-Malus decât B0 au fost transformate în valoarea echivalentă pentru o poliță similară din clasa B0 prin împărțire la coeficientul specific de Bonus-Malus aferent clasei în care a fost încadrată polița respectivă.

BAAR va publica valoarea "factorului N" pe pagina de Internet proprie, prin link poziționat vizibil în pagina de start, în termen de maxim două zile lucrătoare de la data aprobării de către ASF.

În perioada următoare ASF, BAAR și asigurători RCA vor efectua analize periodice de impact, pe datele concrete, reale generate de piața RCA, în vederea evaluării impactului efectiv asupra asiguraților, asupra activității BAAR și asupra funcționării normale a pieței asigurărilor auto obligatorii.

La începutul acestei luni, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților RCA cu risc ridicat, potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie.

Conform sursei citate, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea Generală a BAAR și cuprinde următoarele activități: Organizarea structurilor BAAR care au atribuții în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat; modul de determinare și publicare al factorului ,,N'; modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asigurații cu risc ridicat; modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conținând propunerea de tarif de primă RCA; modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei și alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA, conform comunicatului ASF.

În document se mai arată că modul de determinare al factorului "N" este principala prevedere a procedurii, iar BAAR va utiliza factorul "N".

În ședința din 9 august, Consiliul ASF a mai avizat Proiectul de lege privind piețele de instrumente financiare; Proiectul de regulament privind autorizarea și funcționarea depozitarilor centrali; Regulamentul pentru modificarea Regulamentului Autorității de Supraveghere Financiară nr.16/2014 privind veniturile ASF și publicarea acestuia în Monitorul Oficial, Partea I, și pe site-ul ASF; Proiectul normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat; Proiectul normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative; Proiectul normei privind modificarea și completarea Normei nr. 15/2009 privind operațiunile de încasări și plăți efectuate prin conturile fondului de pensii administrat privat; Proiectul normei privind modificarea și completarea Normei nr. 18/2009 privind operațiunile de încasări și plăți efectuate prin conturile fondului de pensii facultative; Norma pentru modificarea Normei nr. 2/2013 privind calculul actuarial al contribuției anuale datorate de administratorii de fonduri de pensii private Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Comenteaza aceasta stire

PROGRAMUL RABLA 2018! Cum să-ți iei o mașină nouă cu ajutor de la stat!
De Neptun TV 15 martie 2018

O persoană fizică poate achiziționa mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare, se mai arată în document. Pe post de rablă se vor accepta și microbuzele cu cel mult 22 de locuri.

OFICIAL! Șoferii care circulă fără rovinietă scapă de amendă - președintele Iohannis a promulgat legea!
De Neptun TV 8 martie 2018

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, azi, legea prin care șoferii care circulă fără rovinietă nu vor putea fi sancționați în intervalul cuprins de la data săvârșirii contravenției și până la data comunicării acesteia, iar amenda se prescrie dacă șoferul nu e informat timp de 4 luni.