luni, 15 octombrie 2018

Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri

De Mediafax 10:08, 11 iunie 2018 148 vizite Economic
Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri

În luna aprilie 2018, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.512 lei, cu 0,5% mai mare decât în luna martie 2018, iar câștigul salarial net a fost de 2.713 lei, în creștere față de luna precedentă cu 9 lei (+0,3%), arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică - INS.

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (6.437 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.563 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

Indicele câștigului salarial real - câștigul mediu ajustat cu inflația - față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109%. și de 99,8% pentru luna aprilie 2018 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 195,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna martie 2018.

„În luna aprilie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic , nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou)”, menționează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 23,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 20,0% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 18,8% în activități de servicii anexe extracției;
- între 9% și 12% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
- între 5,5% și 9% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, telecomunicații, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 33,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 14,6% în extracția minereurilor metalifere;
- între 5% și 9% în fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.

„În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-1,8%), respectiv în administrația publică (-0,2%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în sănătate și asistență socială (+2,3%) comparativ cu luna precedentă”, a mai comunicat INS.

 

Comenteaza aceasta stire

Românii pot lua credite fără dobândă, prin programul 'Investește în tine' - în ce condiții acordă băncile împrumuturi cu dobânda zero
De Mediafax 15 octombrie 2018

Tinerii între 16 și 26 de ani pot contracta, de azi, prin programul guvernamental "Investește în tine", credite cu dobândă suportată din bugetul de stat de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 25 și 55 de ani pot lua credite până la 35.000 de lei.

Guvernul scade TVA la 5% pentru mai multe categorii, de la 1 noiembrie!
De Neptun TV 5 octombrie 2018

Prin aceeași OUG s-a eliminat și cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumului populației la buvetele publice.

Anunț important de la ANAF! Toți românii vor primi decizii de impunere în noiembrie!
De Neptun TV 4 octombrie 2018

După cinci ani în care nu s-a ostenit să calculeze diferențele de impozit pe venit, de CAS și CASS, Fiscul a decis să trimită, luna viitoare, decizii de impunere tuturor românilor cu restanțe. Din ianuarie, doar cei înregistrați în SPV vor ști cât au de dat, scrie adevarul.ro.

Codul Fiscal se modifică: TVA redus în turism și finanțarea energiei termice, printre schimbări
De Mediafax 29 septembrie 2018

Finanțele modifică Codul Fiscal, legea finanțelor publice locale, legislația privind acordarea ajutorului de stat și alte acte normative, pentru a permite un tratament fiscal unitar, pentru finanțarea cheltuielilor primăriilor pentru energia termică și alte măsuri fiscale și financiare.

Cursul de schimb LEU - EURO, la cel mai ridicat nivel din ultima lună
De Neptun TV 21 septembrie 2018

În schimb, cursul leu-dolar, care la noi este cotat prin comparație cu euro, a scăzut la 3,9517 lei, de la 3,9743 lei afișat ieri.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de modificare a legii insolvenței - ce schimbări aduce
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii insolvenței, cu anumite modificări față de varianta inițială, dar și cu aviz de la Ministerul Justiției, care a adus, de asemenea, completări.