vineri, 22 iunie 2018

Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri

De Mediafax 10:08, 11 iunie 2018 145 vizite Economic
Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri

În luna aprilie 2018, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.512 lei, cu 0,5% mai mare decât în luna martie 2018, iar câștigul salarial net a fost de 2.713 lei, în creștere față de luna precedentă cu 9 lei (+0,3%), arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică - INS.

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (6.437 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.563 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

Indicele câștigului salarial real - câștigul mediu ajustat cu inflația - față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109%. și de 99,8% pentru luna aprilie 2018 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 195,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna martie 2018.

„În luna aprilie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic , nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou)”, menționează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 23,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 20,0% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 18,8% în activități de servicii anexe extracției;
- între 9% și 12% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
- între 5,5% și 9% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, telecomunicații, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 33,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 14,6% în extracția minereurilor metalifere;
- între 5% și 9% în fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.

„În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-1,8%), respectiv în administrația publică (-0,2%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în sănătate și asistență socială (+2,3%) comparativ cu luna precedentă”, a mai comunicat INS.

 

Comenteaza aceasta stire

Bilanț DLAF 2017: Mii de nereguli și suspiciuni de fraudă privind folosirea fondurilor UE în România. Sumele vizate, de ordinul zecilor de milioane de euro
De Mediafax 16 iunie 2018

Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) arată, în raportul de activitate pe 2017, că în România au fost identificat peste 1.000 de cazuri de încălcare a legii și nereguli privind programe operaționale finanțate din fonduri europene, sumele afectate fiind de zeci de milioane de euro.

Înmatriculările auto au crescut cu aproape 30% în România, de 12 ori mai mult decât media UE
De Neptun TV 15 iunie 2018

În luna mai 2018 au fost înregistrate creșteri de volume în Spania (+7,2%), Marea Britanie (+3,4%), Franța (+0,1%), în timp ce Germania (-5,8%) și Italia (-2,8 %) au înregistrat scăderi de piață. România a înregistrat cea mai mare creștere de piață din UE, de 43,3%.

Titlurile de stat pentru populație, lansate azi de Finanțe. Ce valoare au și câte unități poate acumula o persoană
De Neptun TV 15 iunie 2018

„Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile”, se arată într-un comunicat al MFP.

Rata inflației a urcat în mai la un nou MAXIM al ultimilor 5 ani - ce scumpiri ne așteaptă
De Neptun TV 12 iunie 2018

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost, în mai, 4,6%. O rată anualizată a inflației de 5,4% nu a mai fost consemnată din anul 2013.

Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri
De Mediafax 11 iunie 2018

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (6.437 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.563 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Soluția pentru problema 'Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul'. Metoda financiară simplă care îți poate transforma viața
De Mediafax 9 iunie 2018

Acestea sunt cele mai frecvente probleme auzite în familie, la colegi și prieteni. Un buget personal lunar rezolvă astfel de dificultăți.