sîmbătă, 23 februarie 2019

Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri

De Mediafax 10:08, 11 iunie 2018 151 vizite Economic
Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri

În luna aprilie 2018, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.512 lei, cu 0,5% mai mare decât în luna martie 2018, iar câștigul salarial net a fost de 2.713 lei, în creștere față de luna precedentă cu 9 lei (+0,3%), arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică - INS.

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (6.437 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.563 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

Indicele câștigului salarial real - câștigul mediu ajustat cu inflația - față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109%. și de 99,8% pentru luna aprilie 2018 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 195,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna martie 2018.

„În luna aprilie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic , nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou)”, menționează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 23,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 20,0% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 18,8% în activități de servicii anexe extracției;
- între 9% și 12% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
- între 5,5% și 9% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, telecomunicații, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 33,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 14,6% în extracția minereurilor metalifere;
- între 5% și 9% în fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.

„În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-1,8%), respectiv în administrația publică (-0,2%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în sănătate și asistență socială (+2,3%) comparativ cu luna precedentă”, a mai comunicat INS.

 

Comenteaza aceasta stire

Leul s-a depreciat constant săptămâna aceasta. Euro trece vineri pragul de 4,76 lei
De Neptun TV 22 februarie 2019

Dolarul a avut o evoluție sinuoasă de-a lungul săptămânii, fiind cotat vineri la 4,1988 lei.

Deficit bugetar crescut la 2,76%. Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocația pentru copii!
De Mediafax 15 februarie 2019

Comisia de buget a Camerei Deputaților a adoptat, vineri, raport favorabil cu amendamente care modifică Legii privind plafoanele, care prevăd mărirea deficitului bugetar de la 2,55%, cât era inițiat, la 2,76%, pentru a susține creșterea alocațiilor votată joi de Parlament.

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019. Cele mai importante prevederi: unde cresc și unde se reduc sumele
De Neptun TV 9 februarie 2019

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, bugetul pentru acest an au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Ministrul Finanțelor urmează să facă declarații de presă în care să ofere detalii despre prevederile proiectului.

Leul, din nou în cădere liberă!
De Neptun TV 4 februarie 2019

În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul și a tins un nivel maxim de 4,7648 lei.

Efectele noilor măsuri fiscale și ale deprecierii leului. STUDIU: Va crește numărul facturilor neîncasate sau plătite cu întârziere
De Mediafax 3 februarie 2019

lFacturile neîncasate și cele plătite cu întârziere vor reveni pe creștere în acest an, după doi ani de relativă acamie, potrivit unui studiu realizat de consultanții Frames, pe fondul incertitudinilor legate de modificările fiscale, evoluției cursului, inflației și limitării finanțării.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pe 2019: PIB estimat de 1.022 miliarde lei, creștere economică de 5,5%/ Banii alocați pe ministere și instituții ale statului
De Mediafax 1 februarie 2019

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 164,727 miliarde lei și cheltuieli de 254,115 miliarde lei credite de angajament și 199,584 miliarde lei lei credite bugetare, cu un deficit de 34,856 miliarde lei.

Cursul de schimb, un nou maxim istoric. Leul, în cădere liberă
De Neptun TV 25 ianuarie 2019

Pe piața financiară locală a început să devină vizibilă o schimbare de macaz, dobânzile interbancare la lei mergând în sus, ca și cursul va­lu­tar. După ce dobânda inter­bancară ROBOR la trei luni a început anul sub pragul de 3% și a înregistrat mai multe zile de scă­dere, a început de ieri să crească urmând tren­dul vizibil ascendent al cursului de schimb leu/euro din ultimele săptămâni.