joi, 22 august 2019

Mărturia unui fost lunetist în armata irakiană, cazat în Satul de Vacanță din Mamaia: 'Teroriștii mă căutau noaptea acasă să mă omoare, să îmi ucidă mama, soția și copiii'

„Teroriştii mă căutau noaptea acasă să mă omoare, să îmi ucidă mama, soţia şi copiii”. Aceasta este mărturia unui fost lunetist în armata irakiană, care a luptat contra teroriştilor ISIS, în patria mamă, Irak, până acum o lună. Groaza l-a împins să-şi ia familia şi să fugă, spre Occident, chiar dacă această aventură spre vest era să-i coste pe toţi ai săi viaţa. Ahmad este unul dintre cei 157 de refugiaţi salvaţi săptămâna trecută din fuurtuna de pe mare. Până li se va stabili soarta, familia lui Ahmad şi alţi zeci de refugiaţi au fost cazaţi temporar în Satul de Vacanţă din Mamaia.

Ahmad a păstrat în telefon imagini dintr-o altă viață și parcă dintr-o altă lume, la care se mai uită uneori ca să-și amintească de ce a încercat să-și forțeze destinul. A fost unul dintre lunetiștii de elită ai armatei irakiene iar filmarea a fost făcută de un camarad, în timp ce pândea și lichida mai mulți membri ISIS. A trecut pe lângă moarte de trei ori, pentru că teroriștii au ripostat, la rândul lor, cu gloanțe.

 Într-o zi și-a dat seama că nu mai poate trăi cu groaza, nu atât pentru viața sa cât pentru cea a soției sale și a celor trei copii, care puteau fi lichidați oricând, din cauza luptei în care el era angrenat. 

Așa că a pornit pe drumul pribegilor, spre tărâmul promis al Occidentului, unde spera să găsească o oază fără război și un trai îndestulat. Pe lângă soția și copiii lui, le-a luat la drum și pe mama și sora sa. A plătit 3000 de euro pentru o călăuză care i-a strecurat clandestin în Turcia și peste 10 mii unui individ care le-a oferit locuri pe o ambarcațiune, ce urma să-i aducă la jumătatea drumului către Germania. 

Călătoria pe mare a fost un test de supraviețuire. Pescadorul avea 20 de locuri, dar la bord au urcat 157 de suflete. Nu au crezut că vor supraviețui fără apă și mâncare iar când, în apropiere de apele teritoriale românești, vasul s-a stricat, nu au putut decât să se roage, cu copiii în brațe.

Soarta lunetistului și a familiei sale este acum incertă. A ajuns împreună cu familia dar și cu alți tovarăși de călătorie la un hotel din Satul de Vacanță. Sunt cazați și hrăniți din mila unui ONG și au statutul de tolerat.

 Jumătate dintre acești tolerați sunt copii, care nu conștientizează mare lucru. Dar pentru ei este poate cel mai important faptul că, pentru prima dată, părinții îi lasă să se joace pe stradă, unde nu se mai aud nici zgomote de explozii, nici urlete de durere și ajutor. Bucuria de fi copil, doar atât le poate oferi, deocamdată România, pentru că părinții lor nu vor să ceară aici azil politic.

În total, 70 dintre cei 157 de refugiați și călăuuze din Irak și Iran, populează acum Satul de Vacanță, însă nu pentru mult timp.

Pentru că nu au cerut azil politic în țara noastră, vor fi returnați în țările lor imediat ce formalitățile vor fi gata. Spun însă că, oricât de greu le-ar fi, o vor lua de la capăt pe tărâmul clandestinității. 

Comenteaza aceasta stire