vineri, 19 iulie 2019

Scandal în învățământ! Posturile de director vor fi ocupate prin concurs - VIDEO

Concursul pentru posturile de directori în şcoli a încins spiritele în învăţământ. Managerii spun că examenul este organizat pe repede înainte, iar termenul până la testare este prea scurt pentru pregătire. Cadrele didactice sunt nemulţumite şi de bibliografie, care nu corespunde cu activitatea managerială. Cu toate acestea, ministerul Educaţiei a anunţat astăzi că nu va modifica nimic din metodologie.

Pentru prima dată în ultimii 8 ani, posturile de director și director adjunct din școli vor fi ocupate prin concurs.

Deși majoritatea cadrelor didactice salută inițiativa, modul în care se organizează îi nemulțumește total.

"Între perioada în care a apărut exact metodologia de concurs până la declanșarea efectivă a procedurii, a exista o perioadă foarte scurtă. Termenele sunt foarte strânse, având în vedere faptul că tot în această perioadă sunt foarte multe activități specifice de începere a anului școlar", a declarat Andra Șandru, directorul Liceului Tehnologic de Telecomunicații Constanța.

Profesorii spun că au fost înștiințați la începutul lunii septembrie că în mai puțin de o lună și jumătate vor trebui să se înscrie si să se pregătească pentru proba scrisă și interviu. Nemulțumirile lor nu se opresc aici.

"Bibliografia care ni s-a dat pentru proba scrisă nu conține nimic din legislație ceea ce e de mirare, că până la urmă noi de asta ne lovim", a precizat Claudia Nițu, directorul Colegiului Tehnic Energetic Constanța.

Concursul de ocupare a posturilor afectează și activitatea de predare. Actualii manageri care acum sunt degrevați de un anumit număr de ore și care nu vor să participe la concurs se vor întoarce la catedră, în locul profesorilor  care abia au ocupat postul.

"Vă dați seama că elevii, în mijlocul semestrului I, după ce abia s-au așezat normele, abia ce s-au obișnuit elevii cu profesorii și invers, se vor trezi că apar figuri noi în peisaj", a susținut Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv Constanța.

 

"Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a revenit la solicitarea de modificare a calendarului de desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori", a declarat Ion Popescu, vicepreședintele SLSIP.

Și Ecaterina Andronescu, șefa Comisiei de Învățământ a Senatului a solicitat amânarea concursului. De cealaltă parte, ministrul Educației a anunțat că nu se va schimba nimic.

"Inițiativa de la Senatul României, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în așa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiționare a școlilor din România și de subordonare a acestor școli unor interese de partide", a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educației.

Pentru a ocupa un post de manager, candidații vor da un test grilă, vor susține un interviu și li se va evalua CV-ul. În timpul examenului, profesorii vor fi supravegheați audio și video, întocmai ca la bacalaureat.

Rezultatele finale vor fi afișate în intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Daniel Ababei, elev de nota 10 la bacalaureat: 'În sistemul de învățământ românesc se pune accentul pe cantitatea informației, nu pe calitate'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Daniel Ababei a obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat. Din toamnă, va urma cursurile universității „Imperial College London“, la Secția de securitate cibernetică.

CONSTANȚA. Calendarul probelor scrise la Bacalaureat 2019. Când se vor afișa primele rezultate
De Neptun TV 1 iulie 2019

Luni, 1 iulie, se desfășoară proba scrisă la Limba și Literatura Română. Timpul destinat elaborării lucrării este de trei ore.