miercuri, 20 martie 2019

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor

Cercetătorul chinez care a afirmat anul trecut că a creat primii copii ''modificați genetic'' ar fi pus în pericol viețile acestora și nu ar avea pregătire în domeniul biologiei, a susținut luni un genetician britanic de seamă care a organizat conferința în cadrul căreia a fost făcut anunțul, relatează Reuters.

Robin Lovell-Badge, organizatorul evenimentului desfășurat în luna noiembrie 2018 în cadrul căruia He Jiankui din China a făcut prezentarea controversată, l-a descris pe acesta drept un om bogat cu un "ego imens" care "a vrut să facă ceva despre care crede că va schimba lumea".

He Jiankui, profesor asociat la Universitatea sudică de știință și tehnologie din Shenzhen, China, a generat numeroase critici și controverse științifice și etice după ce a afirmat că a utilizat o tehnologie cunoscută sub numele CRISPR-Cas9 pentru a edita genetic embrioanele a două fetițe născute în luna noiembrie.

El nu a răspuns imediat la solicitarea transmisă de Reuters prin e-mail pentru a comenta acest subiect.

Autoritățile din China au anunțat că îl investighează pe He Jiankui și au dispus suspendarea cercetărilor de acest tip.

Cercetătorul a declarat în cadrul conferinței că a modificat genele celor două fetițe chineze pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit înregistrărilor video publicate online.

He Jiankui a susținut că "nicio genă nu a fost modificată cu excepția aceleia care previne infecția cu HIV".

Identitățile părinților celor două fetițe nu au fost dezvăluite, însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv și a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

Lovell-Badge, profesor și expert în genetică la Institutul Francis Crick din Marea Britanie, care a a condus comitetul de organizare al summitului "Editarea genomului uman" desfășurat în luna noiembrie la Universitatea din Hong Kong, a declarat că este imposibil de aflat ce a făcut exact He Jiankui. "Dacă este adevărat (că a editat genomurile așa cum susține) atunci este cu siguranță posibil ca el să fi pus în pericol viețile copiilor", a declarat Lovell-Badge în fața jurnaliștilor la Londra.

"Nimeni nu știe ce vor face aceste mutații", a precizat geneticianul.

Lovell-Badge a explicat că l-a invitat pe He Jiankui la conferință după ce a aflat de la alți oameni de știință că "pune ceva la cale". Lovell-Badge a sperat că în urma interacțiunilor cercetătorului chinez cu alți specialiști acesta își va "controla pornirile".

"Cam toți cei cu care el a vorbit i-au spus: "Nu face asta". Dar evident era prea târziu", a precizat omul de știință britanic.

Lovell-Badge a explicat că a aflat despre ceea ce susținea He Jiankui în ajunul conferinței și l-a convocat pe acesta la o întâlnire de urgență. "Credea că ceea ce făcea era un lucru bun și că era vorba despre o mare descoperire", a dezvăluit specialistul britanic. Însă "nu avea formare de bază în biologie" iar experimentele pe care a susținut că le-a efectuat "au ignorat toate normele cu privire la modul în care se realizează orice studiu sau experiment clinic", a adăugat Lovell-Badge.

"Cu certitudine trebuie oprit de la a face din nou ceva similar", a spus el.

Lovell-Badge a menționat că nu a mai aflat nimic despre He Jiankui din luna decembrie, însă a auzit că acesta locuiește în Shenzhen într-un apartament aflat sub supraveghere pe perioada anchetei.

Autoritățile și mai multe instituții din China, dar și sute de oameni de știință din toată lumea au condamnat demersul lui He Jiankui și au susținut că orice punere în aplicare a modificării genetice a embrionilor umani în scopul reproducerii contravine legilor și eticii medicale din China.

Autoritățile chineze au cerut în luna decembrie universităților din țară să denunțe până cel târziu la 31 decembrie experimentele ilegale de modificare genetică realizate în ultimii cinci ani.

Directorul-general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat la începutul lunii decembrie că va înființa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane. 

Comenteaza aceasta stire

Alertă cu bombă la Bruxelles. Au fost evacuate 40 de persoane
De Neptun TV 19 martie 2019

O parte din cartierul european, unde se află și o firmă de consultanță pentru Comisia Europeană unde s-a făcut apelul, a fost închis, iar traficul a fost deviat.

O explozie recentă a unui meteorit a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima!
De Mediafax 18 martie 2019

Recenta explozie a unui meteorit deasupra Mării Bering a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba atomică de la Hiroshima, spun specialiștii de la NASA, fiind primul fenomen de acest tip de o asemenea amploare înregistrat din 2013 și al doilea cel mai mare din ultimii 30 de ani.

ALERTĂ - Un bărbat a deschis focul asupra pasagerilor dintr-un tren. Posibil atac terorist
De Neptun TV 18 martie 2019

Incidentul s-a petrecut luni dimineață, în jurul ori locale 10:45 (ora Românie, 11:45), în zona Oktoberplein din Utrecht.

Protestul #sieu a ajuns în atenția presei britanice. BBC: 'Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune'
De Mediafax 16 martie 2019

„Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune” este titlul unui articol publicat, sâmbătă, pe site-ul BBC despre campania „România vrea autostrăzi” și în care este relatată inaugurarea de vineri de la Suceava.

ATACURI armate la moschei din Noua Zeelandă - zeci de persoane, ucise! Unul dintre atacatori a transmis LIVE pe Facebook în timp ce împușca oameni! VIDEO
De Mediafax 15 martie 2019

Patru suspecți, trei bărbați și o femeie, au fost reținuți în urma atacurilor armate ce au vizat două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, soldate cu decesul sau rănirea mai multor persoane, a anunțat poliția, informează cotidianul The Guardian.

Uniunea Europeană suspendă zborurile avioanelor Boeing 737 Max
De Mediafax 12 martie 2019

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a decis, marți seară, suspendarea zborurilor avioanelor Boeing 737-8 Max și 737-9 Max în spațiul Uniunii Europene, după accidentul aerian din Etiopia, soldat cu 157 de morți.

Cutia neagră a avionului Boeing prăbușit în Etiopia, recuperată - aeronava a făcut un crater adânc de 10 metri! 157 de oameni au murit
De Mediafax 11 martie 2019

Autoritățile au recuperat luni dimineață cutia neagră a aeronavei Boeing 737 MAX 8, a companiei aeriene Ethiopian Airlines, prăbușită duminică în apropierea orașului Bishoftu din Etiopia, relatează Reuters.

Criza din Venezuela. Juan Guaido dorește să paralizeze sectorul public pentru a crește presiunea asupra lui Maduro
De Mediafax 6 martie 2019

De asemenea, opoziția dorește să profite de momentul întoarcerii lui Guaido în Venezuela, în pofida amenințărilor, pentru a-i demonstra lui Nicolas Maduro că este momentul să predea puterea.

Imaginile DEZASTRULUI. Peste 2.000 de pompieri se luptă contracronometru cu zecile de incendii de vegetație VIDEO
De Mediafax 4 martie 2019

Cel mai periculos este un incendiu izbucnit vineri în zona parcului statal Bunyip, care a devastat deja 12.000 de hectare de vegetație și amenință un număr mare de comunități. Persoanele din comunitățile amenințate de incendiu au fost evacuate.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie AMÂNATĂ chiar dacă Acordul Brexit va fi aprobat
De Mediafax 2 martie 2019

Michael Barnier a precizat Bruxellesul este pregătit să ofere Londrei "garanții suplimentare, asigurări și clarificări că soluția menținerii statutului frontierei irlandeze va fi doar temporară".

Acuzații de FRAUDĂ la alegerile din Republica Moldova - Se cere intervenția UE, a SUA și a României
De Neptun TV 24 februarie 2019

Cei doi lideri ai opoziției pro-europene au declarat că nu vor recunoaște valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripții deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Ei susțin ca acolo cetățenii au fost aduși la vot în mod organizat și că acestora le-au fost propuși bani contra voturilor.

Manifestații violente în Spania: Incendii, autostrăzi blocate și proteste pe fondul judecării celor 12 politicieni separatiști
De Neptun TV 21 februarie 2019

Manifestanții pro-independență au programat proteste pentru întreaga zi de joi, aceștia fiind însoțiți de grupurile civile Omnium și Adunarea Națională Catalană. Un protest mult mai amplu este așteptat să se întâmple spre seară.

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.