duminică, 20 ianuarie 2019

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor

Cercetătorul chinez care a afirmat anul trecut că a creat primii copii ''modificați genetic'' ar fi pus în pericol viețile acestora și nu ar avea pregătire în domeniul biologiei, a susținut luni un genetician britanic de seamă care a organizat conferința în cadrul căreia a fost făcut anunțul, relatează Reuters.

Robin Lovell-Badge, organizatorul evenimentului desfășurat în luna noiembrie 2018 în cadrul căruia He Jiankui din China a făcut prezentarea controversată, l-a descris pe acesta drept un om bogat cu un "ego imens" care "a vrut să facă ceva despre care crede că va schimba lumea".

He Jiankui, profesor asociat la Universitatea sudică de știință și tehnologie din Shenzhen, China, a generat numeroase critici și controverse științifice și etice după ce a afirmat că a utilizat o tehnologie cunoscută sub numele CRISPR-Cas9 pentru a edita genetic embrioanele a două fetițe născute în luna noiembrie.

El nu a răspuns imediat la solicitarea transmisă de Reuters prin e-mail pentru a comenta acest subiect.

Autoritățile din China au anunțat că îl investighează pe He Jiankui și au dispus suspendarea cercetărilor de acest tip.

Cercetătorul a declarat în cadrul conferinței că a modificat genele celor două fetițe chineze pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit înregistrărilor video publicate online.

He Jiankui a susținut că "nicio genă nu a fost modificată cu excepția aceleia care previne infecția cu HIV".

Identitățile părinților celor două fetițe nu au fost dezvăluite, însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv și a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

Lovell-Badge, profesor și expert în genetică la Institutul Francis Crick din Marea Britanie, care a a condus comitetul de organizare al summitului "Editarea genomului uman" desfășurat în luna noiembrie la Universitatea din Hong Kong, a declarat că este imposibil de aflat ce a făcut exact He Jiankui. "Dacă este adevărat (că a editat genomurile așa cum susține) atunci este cu siguranță posibil ca el să fi pus în pericol viețile copiilor", a declarat Lovell-Badge în fața jurnaliștilor la Londra.

"Nimeni nu știe ce vor face aceste mutații", a precizat geneticianul.

Lovell-Badge a explicat că l-a invitat pe He Jiankui la conferință după ce a aflat de la alți oameni de știință că "pune ceva la cale". Lovell-Badge a sperat că în urma interacțiunilor cercetătorului chinez cu alți specialiști acesta își va "controla pornirile".

"Cam toți cei cu care el a vorbit i-au spus: "Nu face asta". Dar evident era prea târziu", a precizat omul de știință britanic.

Lovell-Badge a explicat că a aflat despre ceea ce susținea He Jiankui în ajunul conferinței și l-a convocat pe acesta la o întâlnire de urgență. "Credea că ceea ce făcea era un lucru bun și că era vorba despre o mare descoperire", a dezvăluit specialistul britanic. Însă "nu avea formare de bază în biologie" iar experimentele pe care a susținut că le-a efectuat "au ignorat toate normele cu privire la modul în care se realizează orice studiu sau experiment clinic", a adăugat Lovell-Badge.

"Cu certitudine trebuie oprit de la a face din nou ceva similar", a spus el.

Lovell-Badge a menționat că nu a mai aflat nimic despre He Jiankui din luna decembrie, însă a auzit că acesta locuiește în Shenzhen într-un apartament aflat sub supraveghere pe perioada anchetei.

Autoritățile și mai multe instituții din China, dar și sute de oameni de știință din toată lumea au condamnat demersul lui He Jiankui și au susținut că orice punere în aplicare a modificării genetice a embrionilor umani în scopul reproducerii contravine legilor și eticii medicale din China.

Autoritățile chineze au cerut în luna decembrie universităților din țară să denunțe până cel târziu la 31 decembrie experimentele ilegale de modificare genetică realizate în ultimii cinci ani.

Directorul-general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat la începutul lunii decembrie că va înființa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane. 

Comenteaza aceasta stire

Scenarii posibile după ce Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor
De Mediafax 16 ianuarie 2019

Decizia Camerei Comunelor de respingere a Acordului negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul generează câteva scenarii posibile pentru finalizarea procedurii Brexit, dar criza politică probabil se va prelungi.

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor
De Neptun TV 8 ianuarie 2019

El nu a răspuns imediat la solicitarea transmisă de Reuters prin e-mail pentru a comenta acest subiect.

Numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador SUA în România, RETRIMISĂ din rațiuni procedurale președintelui Donald Trump, care o poate reformula
De Mediafax 4 ianuarie 2019

Adrian Zuckerman a emigrat din România în Statele Unite la vârsta de zece ani, fiind fluent în limba română.

Accident feroviar extrem de GRAV. Șase persoane au murit. GALERIE FOTO
De Neptun TV 2 ianuarie 2019

Deocamdată nu este cunoscută cauza accidentului, dar există informații potrivit cărora un tren de călători în drum spre Copenhaga a lovit un tren de marfă, în mijlocul vânturilor puternice.

Cel puțin patru răniți după ce un vehicul a lovit un grup de pietoni într-un oraș din Germania
De Neptun TV 1 ianuarie 2019

Incidentul s-a produs în Piața Berlin din orășelul german Bottrop. Un individ a lovit cu un vehicul un grup de pietoni. Patru persoane au fost rănite, una fiind în stare gravă, au anunțat autoritățile germane.

Uniunea Europeană speră să semneze în 2019 un acord comercial cu națiuni din America de Sud
De Neptun TV 29 decembrie 2018

În prezent, cea mai mare zonă comercială internațională este spațiul de liber-schimb UE-Japonia.