vineri, 22 februarie 2019

Scenarii posibile după ce Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor

De Mediafax 13:12, 16 ianuarie 2019 79 vizite Externe
Scenarii posibile după ce Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor

Decizia Camerei Comunelor de respingere a Acordului negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul generează câteva scenarii posibile pentru finalizarea procedurii Brexit, dar criza politică probabil se va prelungi.

Renegocierea actualului Acord Brexit

Prin decizia de marți seară, Camera Comunelor a semnalat dorința de renegociere a acordului actual, deși liderii de la Bruxelles au transmis în mai multe rânduri că este lucru este improbabil. Surse britanice și europene au evocat posibilitatea prelungirii perioadei de negocieri în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE și amânarea Brexit până cel puțin în iulie.

Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene, a exprimat "profundul regret" că deputații britanici au respins un acord negociat timp de doi ani "în funcție de liniile roșii trasate de Guvernul de la Londra". "Acum depinde de autoritățile britanice să analizeze rezultatul votului, iar Guvernul britanic trebuie să ne spună cum se vor derula lucrurile în sensul retragerii ordonate a Marii Britanii din UE pe 29 martie", a afirmat Barnier, citat de BBC.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a exprimat "regret" că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor și a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intențiile privind procedura Brexit, în timp ce Donald Tusk, președintele Consiliului European, a sugerat anularea ieșirii din UE.

"Am luat notă cu regret de rezultatul votului desfășurat în această seară în Camera Comunelor. Îndemn Marea Britanie să își clarifice intențiile cât mai rapid posibil. Timpul este aproape de final", a transmis Jean-Claude Juncker.

La rândul său, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit. "Dacă este imposibil un acord și nimeni nu vrea ieșirea fără acord, atunci cine va avea în sfârșit curajul să spună care este singura soluție pozitivă?", a declarat Donald Tusk prin Twitter.

"Regretăm rezultatul votului și îndemnăm Guvernul britanic să clarifice cât mai curând intențiile privind următorii pași. Cele 27 de state UE vor rămâne unite și responsabile, așa cum au fost de-a lungul întregului proces, și vom încerca să reducem daunele generate de Brexit. Vom continua pregătirile pentru orice rezultat, inclusiv pentru scenariul producerii Brexit fără acord", a transmis un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Scrutinul europarlamentar programat în luna mai în țările UE va crea complicații. "Sesiunea Parlamentului European va începe în iulie. Vor trebui să existe în continuare eurodeputați britanici dacă Marea Britanie va fi în continuare stat membru UE. Dar lucrurile nu sunt albe sau negre în Uniunea Europeană", a explicat un diplomat european.

Producerea Brexit fără acord

În lipsa unui acord acceptat de Parlamentul britanic, de Parlamentul European, de Consiliul European și de parlamentele celor 27 de state membre UE, Marea Britanie riscă să părăsească UE fără niciun acord care să reglementeze viitoarele relații bilaterale. Acest lucru ar afecta foarte mult economia britanică și ar genera probleme vamale, inclusiv la frontiera sensibilă dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, stat UE.

Alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie

Partidul Laburist britanic, aflat în opoziție, a depus marți seară, în contextul respingerii Acordului Brexit de către Camera Comunelor, un proiect privind organizarea unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Theresa May. "Am depus un proiect de moțiune de cenzură la adresa Guvernului", a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga), denunțând "incompetența" Executivului de la Londra. Andrea Leadsom, președintele Camerei Comunelor, a stabilit ca votul pe tema moțiunii de cenzură să aibă loc miercuri seară.

Organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE

În ultimii ani, numeroși politicieni britanici au cerut organizarea unui nou referendum privind apartenența la UE. Referendumul care a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE, avertizând chiar cu independența. Foștii premieri Tony Blair și John Major au atras atenția că eventuala ieșire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord și alimentând mișcarea proindependență în Scoția. "Abandonați apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană și să nu fiți surprinși că la final, drept consecință, abandonăm unitatea noastră ca țară", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. "Votul în favoarea ieșirii din UE pune în pericol viitorul Irlandei de Nord", a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.

Deși principalii liderii politici britanici, în frunte cu premierul Theresa May, susțin că trebuie să respecte voința exprimată clar de electorat în privința ieșirii din Uniunea Europeană, rezultatul referendumului din 2016 a fost strâns, 51,9% (17,4 milioane de alegători) votând în favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru rămânerea în UE.

Anularea procedurii Brexit

Anularea procedurii Brexit ar putea fi decisă în urma unui nou referendum sau a alegerilor parlamentare anticipate din Marea Britanie. După respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit. "Dacă este imposibil un acord și nimeni nu vrea ieșirea fără acord, atunci cine va avea în sfârșit curajul să spună care este singura soluție pozitivă?", a declarat Donald Tusk prin Twitter.

Comenteaza aceasta stire

Manifestații violente în Spania: Incendii, autostrăzi blocate și proteste pe fondul judecării celor 12 politicieni separatiști
De Neptun TV 21 februarie 2019

Manifestanții pro-independență au programat proteste pentru întreaga zi de joi, aceștia fiind însoțiți de grupurile civile Omnium și Adunarea Națională Catalană. Un protest mult mai amplu este așteptat să se întâmple spre seară.

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Președintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro amenință cu izbucnirea unui război civil și avertizează SUA
De Mediafax 4 februarie 2019

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiți să ne apărăm țara”, a adăugat Maduro.

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube creat până în prezent

La un pas de război? Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
De Neptun TV 2 februarie 2019

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

LEGEA MARȚIALĂ ar putea reveni în actualitate în Marea Britanie
De Neptun TV 27 ianuarie 2019

"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă și teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare și medicale", a declarat o sursă pentru ziar.

TRAGEDIE! ATAC ARMAT la o bancă! Un fost gardian a UCIS 5 persoane
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

Momentan nu se cunoaște dacă atacul a început ca un jaf armat, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Sebring, un mic oraș din Florida cunoscut pentru o cursa auto anuală de anduranță de 12 ore.