miercuri, 22 mai 2019

Schimbări majore în sala de judecată, aduse de noua lege privind organizarea judiciară: Avocatul, la același nivel cu procurorul!

De Mediafax 10:05, 24 iulie 2018 159 vizite Justiție
Schimbări majore în sala de judecată, aduse de noua lege privind organizarea judiciară: Avocatul, la același nivel cu procurorul!

În noua lege 304/2004 privind organizarea de judecată, la articolul 7, după alineatul 2 a fost introdus un nou alineat. Astfel, portivit alineatului 3 „ Configurația sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalității de arme în ceea ce privește așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților.”

Astfel, apărătorii vor sta la același nivel cu procurorii, în condițiile în care, până acum, practica judiciară a arătat că, în sala de judecată, procurorii beneficiau de o poziție superioară avocaților inculpaților, chiar și în ceea ce privește poziția în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

"Este pur și simplu o normalitate, oarecum o revenire la normalitate pentru că acum vreo șapte sau opt ani CSM decisese exact acest lucru și anume că egalitatea părților în procesul penal, egalitatatea acuzării cu a apărării trebuie reflectată și în configurația fizică a sălii de judecată. Este o normalitate, un lucru absolut firesc. Din ce motiv nu s-a ținut cont până acum de această poziție? Datorită unei tradiții prost înțelese, pur și simplu atât. Au existat nenumărate încercări în acest sens, mai degrabă de ordin administrativ, să zic așa, însă, din fericire, acum este prima oară când după 90 se reflectă și în legislație principiul care este esențial și anume egalitatea acuzării cu a apărării în cadrul procesului penal", a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, avocatul Toni Neacșu.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis anunța că, din cauză că a epuizat toate căile de atac, a fost nevoit să promulge proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, aceasta aducând modificări semnificative sistemului judiciar, una din acestea fiind înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Șeful statului mai spunea că solicită "în mod expres" Parlamentului ca atunci când va fi reluată sesiunea de toamnă să revizuiască toate cele trei legi ale justiției, astfel încât să fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar.

Comenteaza aceasta stire

Ancheta în dosarul protestelor din 10 august 2018, extinsă. Procurorii: Violența din Piața Victoriei a fost nejustificată, îndreptată inclusiv împotriva copiilor
De Mediafax 3 mai 2019

În dosarul violențelor de la mitingul din 10 august au fost audiați până acum președintele PSD Liviu Dragnea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, prefectul Capitalei Speranța Cliseru, subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Nucu Marin și viceprimarul Aurelian Bădulescu.