miercuri, 19 decembrie 2018

Schimbări majore în sala de judecată, aduse de noua lege privind organizarea judiciară: Avocatul, la același nivel cu procurorul!

De Mediafax 10:05, 24 iulie 2018 152 vizite Justiție
Schimbări majore în sala de judecată, aduse de noua lege privind organizarea judiciară: Avocatul, la același nivel cu procurorul!

În noua lege 304/2004 privind organizarea de judecată, la articolul 7, după alineatul 2 a fost introdus un nou alineat. Astfel, portivit alineatului 3 „ Configurația sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalității de arme în ceea ce privește așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților.”

Astfel, apărătorii vor sta la același nivel cu procurorii, în condițiile în care, până acum, practica judiciară a arătat că, în sala de judecată, procurorii beneficiau de o poziție superioară avocaților inculpaților, chiar și în ceea ce privește poziția în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

"Este pur și simplu o normalitate, oarecum o revenire la normalitate pentru că acum vreo șapte sau opt ani CSM decisese exact acest lucru și anume că egalitatea părților în procesul penal, egalitatatea acuzării cu a apărării trebuie reflectată și în configurația fizică a sălii de judecată. Este o normalitate, un lucru absolut firesc. Din ce motiv nu s-a ținut cont până acum de această poziție? Datorită unei tradiții prost înțelese, pur și simplu atât. Au existat nenumărate încercări în acest sens, mai degrabă de ordin administrativ, să zic așa, însă, din fericire, acum este prima oară când după 90 se reflectă și în legislație principiul care este esențial și anume egalitatea acuzării cu a apărării în cadrul procesului penal", a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, avocatul Toni Neacșu.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis anunța că, din cauză că a epuizat toate căile de atac, a fost nevoit să promulge proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, aceasta aducând modificări semnificative sistemului judiciar, una din acestea fiind înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Șeful statului mai spunea că solicită "în mod expres" Parlamentului ca atunci când va fi reluată sesiunea de toamnă să revizuiască toate cele trei legi ale justiției, astfel încât să fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar.

Comenteaza aceasta stire

inPolitics.ro. Glorie înaintașilor: Cum a făcut SRI Marea Unire
De Neptun TV 3 decembrie 2018

Punem pariu că habar nu aveați de rolul major avut de serviciile secrete în unirea provinciilor istorice sub numele de România, mai ales Marea Unire de la 1918. Nici noi nu știm mare lucru despre asta, dar un raționament simplu și de bun simț nu lasă loc de echivoc: mai mult decît Armata României și la paritate cu clasa politică, unirea de la 1 decembrie 1918 e opera SRI ori a glorioșilor săi precursori.

Apel la Legalitate - Scrisoare deschisă adresată Domnului Decebal Făgădău, Primar al Constanței
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Vă adresez acest Apel la legalitate, cu rugamintea de soluționare și răspuns în regim de urgență, urmând să ne adresăm, după caz, instanțelor de judecată sau organelor de urmărire penală pentru prejudiciile cauzate, daune financiare și infracțiunile de serviciu savârșite pe întregul parcurs al documentației de către funcționarii implicați...