marţi, 16 iulie 2019

Schimbări majore în sistemul de achiziții publice! Oferta cea mai ieftină nu mai este obligatorie!

Schimbări majore în sistemul de achiziții publice! Oferta cea mai ieftină nu mai este obligatorie!

Achizițiile publice făcute de primării sau alte instituții nu vor mai dura o veșnicie. Asta vor autoritățile de la București care au schimbat regulile pentru licitații.

Se dorește, astfel, eliminarea contestațiilor nejustificate și a ofertelor subevaluate care duceau la situații anormale: instituțiile erau obligate să accepte oferta cea mai ieftină care, de multe ori, însemna o lucrare sau un serviciu de proastă calitate.

Modificările legislative în sistemul achizițiilor publice vor pune lacătul pe firmele de apartament cu unul sau doi angajați care se specializaseră pe contestarea licitațiilor și blocarea proiectelor, sunt de părere specialiștii. Noul pachet de legi aprobat de Parlament oferă autorităților și instituțiilor publice posibilitatea să aleagă firmele care oferă calitate în lucrările pe care le execută. Nu se va mai ține cont de oferta cea mai ieftină într-o licitație, ca până acum.

“Un alt element extreme de important este acela că prețul, în noua legislație, se va decripta ultimul. Deci nu vom mai pune presiune pe ofertă cu prețul cel mai mic și apoi comisia de evaluare începe să îl tundă pe ofertantul cu prețul cel mai mic. Întâi verificăm dacă are o ofertă tehnică serioasă și conformă cu caietul de sarcini și abia la sfârșit vedem factorii financiari“, a declarat Bogdan Pușcaș, președintele ANAP.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește contestațiile care au blocat sute de proiecte, acestea vor fi istorie. În noile reglementări, autoritățile și instituțiile publice vor fi obligate să comunice în permanență cu firmele înscrise la licitații pentru a lămuri din timp neclaritățile. La final, va fi făcut anunțul cu oferta câștigătoare, în acest fel fiind eliminate contestațiile. Primarii spun că schimbările vor rezolva problemele existente până acum.

“În primul rând o simplificare a procedurii. O standardizare a documentațiilor. ANAP, prin partenerii de dialog, va crea și o diseminare a proiectelor astfel încât atunci când faci o licitație să nu mai stai tu să cauți toți prestatorii dintr-un anumit domeniu“, a explicat Decebal Făgădău, primarul Constanței.

Toate aceste noutăți au fost prezentate primarilor din zona metropolitană Constanța în cadrul unei întâlniri cu oficialii Ministerului Dezvoltării și cei ai ANAP. Tot aici a fost prezent și reprezentantul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, care a anunțat noile linii de finanțare.

“Putem să oferim împrumuturi pe termen lung, de la 15 la 18 ani. Ce este nou este că sunt în monedă local. De asemenea, ce este specific BERD este asistența tehnică pe care noi o acordăm pe proiecte, atât înainte de semnarea împrumutului, dar și după semnare, pe perioada de implementare efectivă a proiectului“, a susținut Diana Ionescu, manager Asistență Tehnică BERD.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării spun că din 2018, banii necheltuiți în unele proiecte vor fi realocați municipiilor reședință de județ ai căror primari au știut cum să-i folosească.

Comenteaza aceasta stire