luni, 18 iunie 2018

Scrisoarea unei mame cu doi gemeni cu sindrom Down: 'Mă acuză că nu mi-am ucis pruncii în pântec'

Scrisoarea unei mame cu doi gemeni cu sindrom Down: 'Mă acuză că nu mi-am ucis pruncii în pântec'

Cristina Bălan, fosta solistă a trupei Impact și câștigătoarea trofeului Vocea României, a postat pe pagina sa de socializare o scrisoare pentru 'primatele superioare', la câteva zile după ce a dezvăluit că gemenii ei, cu vârsta de aproape trei ani, s-au născut cu sindrom Down.

Vedeta a povestit că unele persoane au acuzat-o că nu a făcut avort, în momentul în care a aflat de boala celor doi micuți.

"Da, recunosc, am greșit. Sunt vinovată de non-ucidere din culpă. (…) Greu de crezut, dar, în urma dezvăluirilor de ieri, sunt persoane care mă acuză că nu mi-am ucis pruncii, în pântec. (…) Ok, nu suntem toți sentimentali, sensibili și empatici, dar, pentru numele Lui, cum reușește cineva să fie atât de cinic încât să vadă avortul terapeutic/medicinal ca pe o soluție pentru un copil «imperfect»?! De unde putem ști ce destin măreț poate avea o persoană cu dizabilitate și câte suflete poate inspira prin exemplul personal? (…) Și, repet, cum poți ști că pruncul tău, născut tipic și sănătos, nu va avea o dizabilitate dobândită pe parcurs? Autism, accident, diabet, epilepsie… Ce ai face cu «defectul»? Atunci l-ai ucide? (…) E cam trist dacă dragostea ta față de o ființă e condiționată de «perfecțiune»", scrie Cristina Bălan.

Cântăreața recunoșște că nu își dorea copii cu Sindrom Down, în defavoarea „unora normali”:

"Dar știi de ce? Tocmai pentru că trăim acest separatism între tipici si speciali. Dacă ar fi după multe primate, cei speciali ar trebui sa stea cuminți și adunați în centrele lor, să nu mai lezeze sufletele sensibile ale celor care se uită la ei pe sub sprâncene, ca la niște curiozități. Ieri am făcut un mare efort să-mi târăsc picioarele până în platoul acela, să vorbesc pentru atât de mulți copii speciali și, pe bune, acesta nu era un subiect de dezbatere. Nu poți să dezbați așa ceva. Adică...ce răutate să te lase inima să spui despre acești copii??? Că ce? Că existența lor te incomodează? Oops, perfectiunea ființei tale e amenințată de defectele unor indivizi pe care nu-i înțelegi? Să nu-mi spui că te interesează viața lor, felul în care sunt îngrijiți sau ceea ce simt (căci da, ei simt, nu acolo sunt dizabilitați ei, ci tu)".

Cântăreața mai povestește că a fost sfătuită să avorteze, dar ''cu toate sfaturile de bine'', a ales să păstreze copiii:

"Ce mi s-a reproșat? Că n-am făcut teste gen(etice). Niște minți luminate (cu led) au găsit soluția care putea să prevină această "nenorocire", acest "blestem" (culese tot din popor, dar nu din orale, ci din virtuale).  Noroc că sunt oameni care au scris, ca răspuns dat acestor luminați, că au făcut teste peste teste (cu rezultate bune) și după naștere, surpriză! Copilul avea SD sau altele.  Ca să nu spun că știu eu un caz al unei femei gravide, care și-a facut triplul test (cu șurub, ca să mai glumim) și rezultatele arătau că bebe are SD.  Mama a fost sfătuită, nu-i asa, să avorteze, că doar nu-i mare lucru să ucizi ceva ce nu e la vedere. E doar o noțiune abstractă, nu o viață...  Cu toate sfaturile "de bine", femeia a decis să-și păstreze copilul, din banalul și insignifiantul motiv că e al ei și, na, îl cam iubește (săraca, de la sarcină îi erau amețiți neuronii, nu?).  Ei bine, copilul s-a născut sănătos, voios și mai tipic decât diCaprio (adică fără bau-bau de SD).  Stau și mă întreb...dacă femeia respectivă avorta și medicii se prindeau că testul a fost cam eronat, oare se simțea cineva vinovat? E retorică, știu mentalitatea măcelarului".

 

"Copiii mei nu sunt niște legume. Nici nu "suferă" de sindrom down. Nici bolnavi nu sunt (ba aș îndrazni să spun că imunitatea lor e mai bună decât a multor tipici).  Dar dacă nu poți mai mult decât să faci afirmații stereotipice, din spatele unui gadget, atunci felicitări, ești o primată superioară!  Și-ți doresc să nu ai niciodată un copil special. Nu, nu pentru că ar fi o nenorocire, ci pentru ca nu ai putea face față, iar acel suflet ar merita, oricum, infinit mai mult. De exemplu, un Om", își încheie scrisoarea Cristina Bălan.

Comenteaza aceasta stire