joi, 18 iulie 2019

Se caută tineri care să știe o meserie. 500 dintre ei susțin zilele acestea examenul de absolvire

Şcoala românească scoate pe bandă rulantă şomeri cu diplomă, care cu greu îşi găsesc un loc de muncă. E nevoie de oameni care ştiu o meserie, spun în ultimii ani angajatorii. Unii tineri au înţeles acest lucru şi s-au orientat spre profesii care le asigură o slujbă sigură şi un câştig consistent. Peste 500 de constănţeni care au urmat şcoli postliceale sau de maiştri susţin în aceste zile examenul de absolvire.

Adrian are 27 de ani și este din Constanța. În ultimele luni s-a pregătit pentru o meserie pe care a îndrăgit-o dintotdeauna: aceea de maistru mecanic. A crezut, la un moment dat, că absolvirea unei facultăți va însemna un viitor mai bun pentru el. Dar când și-a dat seama că piața muncii are nevoie de oameni care știu un meșteșug, a revenit la pasiunea lui pentru mașini.

Recunoaște că la terminarea liceului nu a făcut cea mai bună alegere și că a pierdut câțiva ani cu studiile universitare. Știe că nu mai poate da timpul înapoi,  dar a înțeles ce trebuie să facă de acum înainte.

„Sunt deja prea mulți cu facultate și fără locuri de muncă. Meseria asta pot spune că asigură un loc de muncă“, spune Adrian.

Pentru meseria de maistru mecanic s-a pregătit în ultimele trei semestre și Florin. A susținut proba practică la Regia Autonomă  de Transport în Comun Constanța, iar comisia de evaluare i-a dat nota maximă.

„M-am pregătit pentru școala de maiștri. Câștigam destul de bine, dar pentru a urca o treaptă în meserie, am preferat să fac această școală care mă ajută și pe plan financiar“, a spus Florin.

În aceste zile, peste 500 de persoane dau examene de certificare a calificării profesionale în meserii precum mecanic auto, optician, maistru construcții navale, tehnician în controlul calității produselor agroalimentare sau  electronist.

„Această specializare în plus le oferă în primul rând stabilitate și nu în ultimul rând la retribuție sunt motivați să-și termine studiile pentru că sunt plătiți mai bine“, a declarat Rodica Pânzaru, director adjunct Colegiul Tehnic Tomis Constanța.

Atât de bine, încât nu de puține ori meseriașii buni ajung să câștige mai mult decât un absolvent de studii superioare. În plus, aceștia își găsesc mai ușor un loc de muncă.

Din cele peste 200 de locuri de muncă disponibile săptămâna aceasta la Constanța doar două sunt pentru studii superioare, așadar, gândiți-vă bine atunci când vă alegeți o meserie.

Tinerii care se pregătesc pentru meseriile căutate pe piața muncii nu vor îngroșa rândul șomerilor, spun cei care îi pregătesc. Cu o singură condiție. Să fie cei mai buni în branșă.

 

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Daniel Ababei, elev de nota 10 la bacalaureat: 'În sistemul de învățământ românesc se pune accentul pe cantitatea informației, nu pe calitate'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Daniel Ababei a obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat. Din toamnă, va urma cursurile universității „Imperial College London“, la Secția de securitate cibernetică.

CONSTANȚA. Calendarul probelor scrise la Bacalaureat 2019. Când se vor afișa primele rezultate
De Neptun TV 1 iulie 2019

Luni, 1 iulie, se desfășoară proba scrisă la Limba și Literatura Română. Timpul destinat elaborării lucrării este de trei ore.