vineri, 19 iulie 2019

Ședință de urgență la Madrid / Guvernul spaniol respinge declarația de independență a Cataloniei și medierea internațională

Decizie surprinzătoare luată seara trecută de premierul Cataluniei în privința proclamării independenței regiunii. Carles Puigdemont a anunțat că a semnat proclamarea dreptului Cataluniei la secesiune, dar vrea o soluţie negociată. Guvernul Spaniei a convocat astăzi o ședință de urgență.

Efectele Referendumului privind independența Cataloniei au fost amânate pentru cel puțin o săptămână. Aceasta este decizia luată, seara trecută, de premierul Cataloniei, Carles Puigdemont. După un discurs de aproape 40 de minute, în care a vorbit despre istoria Cataluniei, despre necesitatea autonomiei dar și despre incidentele petrecute în urma conflictelor din timpul referendumului de la începutul acestei luni, Puigdemont a pledat pentru lansarea de negocieri constituționale.

'Catalonia și-a câștigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată și respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenței. Catalonia va fi un stat independent în forma unei republici. Eu și Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declarației de independență pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare', a declarat Carles Puigdemont, premierul Cataluniei.

În următoarea perioadă, a adăugat liderul catalan, vor avea loc discuții cu liderii Guvernului de la Madrid, fiindcă nu renunță la ideea autonomiei față de Spania.

Ca urmare a acestei situații, executivul spaniol a anunțat în această dimineață o întrunire de urgență pentru luarea unei decizii în acest sens.

'Vă prezint poziția guvernului, pentru că angajamentul față de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independența. Această cerință este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituție', a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

Articolul 155 din Constituția Spaniei funcționează ca o regulă de constrângere, cu utilizare excepțională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligațiile impuse de Constituție sau de alte legi.

Astăzi Guvernul italian a anunțat prin vocea ministrului de externe că nu recunoaște independența proclamată unilateral de regiunea Catalunia și consideră că integritatea teritorială a Spaniei trebuie păstrată. Italia devine astfel primul stat europeană care ia atitudine în față de initiativa separatiștilor.

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.

La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior
De Mediafax 21 iunie 2019

Momentul adevărului era probabil inevitabil din ziua în care Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Cu economia afectată de sancțiunile americane, Iranul are înclinația de a lansa provocări, forțându-l pe Donald Trump să opteze între război și pace.