vineri, 23 februarie 2018

Ședință de urgență la Madrid / Guvernul spaniol respinge declarația de independență a Cataloniei și medierea internațională

Decizie surprinzătoare luată seara trecută de premierul Cataluniei în privința proclamării independenței regiunii. Carles Puigdemont a anunțat că a semnat proclamarea dreptului Cataluniei la secesiune, dar vrea o soluţie negociată. Guvernul Spaniei a convocat astăzi o ședință de urgență.

Efectele Referendumului privind independența Cataloniei au fost amânate pentru cel puțin o săptămână. Aceasta este decizia luată, seara trecută, de premierul Cataloniei, Carles Puigdemont. După un discurs de aproape 40 de minute, în care a vorbit despre istoria Cataluniei, despre necesitatea autonomiei dar și despre incidentele petrecute în urma conflictelor din timpul referendumului de la începutul acestei luni, Puigdemont a pledat pentru lansarea de negocieri constituționale.

'Catalonia și-a câștigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată și respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenței. Catalonia va fi un stat independent în forma unei republici. Eu și Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declarației de independență pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare', a declarat Carles Puigdemont, premierul Cataluniei.

În următoarea perioadă, a adăugat liderul catalan, vor avea loc discuții cu liderii Guvernului de la Madrid, fiindcă nu renunță la ideea autonomiei față de Spania.

Ca urmare a acestei situații, executivul spaniol a anunțat în această dimineață o întrunire de urgență pentru luarea unei decizii în acest sens.

'Vă prezint poziția guvernului, pentru că angajamentul față de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independența. Această cerință este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituție', a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

Articolul 155 din Constituția Spaniei funcționează ca o regulă de constrângere, cu utilizare excepțională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligațiile impuse de Constituție sau de alte legi.

Astăzi Guvernul italian a anunțat prin vocea ministrului de externe că nu recunoaște independența proclamată unilateral de regiunea Catalunia și consideră că integritatea teritorială a Spaniei trebuie păstrată. Italia devine astfel primul stat europeană care ia atitudine în față de initiativa separatiștilor.

Comenteaza aceasta stire

Gala BAFTA 2018: Starurile, în negru pe covorul roșu! Ducesa Kate a purtat o rochie verde închis GALERIE FOTO
De Neptun TV 19 februarie 2018

Gala BAFTA nu impune un cod vestimentar, însă, anterior, directorul academiei, Jane Lush, a declarat că organizația sprijină aceste inițiative pentru schimbare.

MASACRUL DIN FLORIDA! Mărturiile supraviețuitorilor: un profesor și-a protejat elevii cu trupul său! Un ultim mesaj pentru mama: 'Dacă nu scap, să știi că te iubesc'
De Neptun TV 17 februarie 2018

O elevă în vârstă de 15 ani a mărturisit că l-a văzut pe atacator apropiindu-se și s-a trântit la podea prefăcându-se moartă.

ALERTĂ CU ANTRAX la Bruxelles, în clădirea unde se află Consulatul României! Patru persoane plasate în CARANTINĂ!
De Neptun TV 9 februarie 2018

Patru persoane au fost plasate în carantină în urma unei alerte cu antrax la Bruxelles. Pompierii au fost chemați în clărirea în care își are sediul secția consulară a României.

SpaceX a intrat în istorie: s-a lansat cu succes cea mai puternică rachetă din lume! Cele trei propulsoare au aterizat înapoi pe Pământ
De Neptun TV 7 februarie 2018

Cele trei propulsoarea s-au reîntors pe Pământ. Două dintre ele au aterizat în sincron, în aplauzele entuziasmate ale spectatorilor.

Avion militar rus doborât în Siria: pilotul, prins și ucis! O grupare islamistă care are legături cu Al-Qaida a revendicat atacul!
De Neptun TV 4 februarie 2018

Un avion militar rus a fost doborât ieriîn Siria, responsabilitatea pentru această acțiune fiind revendicată de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare militantă formată în urma fuziunii mai multor organizații islamiste, inclusiv Frontul Nusra, fosta ramura siriană a rețelei teroriste Al-Qaida.

Mii de persoane au fost evacuate în Hong Kong - o bombă din al doilea Război Mondial a fost descoperită!
De Neptun TV 3 februarie 2018

Poliția a închis zona în care a fost descoperită bomba, geniștii lucrând în cursul nopții pentru a neutraliza dispozitivul.

IMAGINI RARE: Cămile acoperite cu zăpadă după ce a nins în Arabia Saudită! GALERIE FOTO
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Mai multe fotografii arată câteva cămile acoperite de zăpadă, în timp ce localnicii au fost surprinși în timp ce se bucură de stratul de omăt.

Premiile Grammy 2018: Bruno Mars, cel mai premiat artist! Lista câștigătorilor din acest an
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Bruno Mars a primit premii pentru toate categoriile Grammy în care a fost nominalizat.

PROTESTE în Rusia - sute de oameni cer boicotarea alegerilor prezidențiale!
De Neptun TV 28 ianuarie 2018

Alte manifestații au avut loc în orașele Novosibirsk, Kurgan, Omsk, Magadan, Kemerovo și Yakuțk. Suporterii lui Navalnîi au declarat că așteaptă sute de persoane care să participe la manifestații similare în alte 118 orașe.

Accident feroviar grav, la Milano! Cel puțin patru persoane au murit și alte 100 au fost rănite, printre care și un român!
De Neptun TV 25 ianuarie 2018

La locul accidentului au ajuns mai multe ambulanțe și echipe de descarcerare.