marţi, 18 septembrie 2018

Ședință de urgență la Madrid / Guvernul spaniol respinge declarația de independență a Cataloniei și medierea internațională

Decizie surprinzătoare luată seara trecută de premierul Cataluniei în privința proclamării independenței regiunii. Carles Puigdemont a anunțat că a semnat proclamarea dreptului Cataluniei la secesiune, dar vrea o soluţie negociată. Guvernul Spaniei a convocat astăzi o ședință de urgență.

Efectele Referendumului privind independența Cataloniei au fost amânate pentru cel puțin o săptămână. Aceasta este decizia luată, seara trecută, de premierul Cataloniei, Carles Puigdemont. După un discurs de aproape 40 de minute, în care a vorbit despre istoria Cataluniei, despre necesitatea autonomiei dar și despre incidentele petrecute în urma conflictelor din timpul referendumului de la începutul acestei luni, Puigdemont a pledat pentru lansarea de negocieri constituționale.

'Catalonia și-a câștigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată și respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenței. Catalonia va fi un stat independent în forma unei republici. Eu și Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declarației de independență pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare', a declarat Carles Puigdemont, premierul Cataluniei.

În următoarea perioadă, a adăugat liderul catalan, vor avea loc discuții cu liderii Guvernului de la Madrid, fiindcă nu renunță la ideea autonomiei față de Spania.

Ca urmare a acestei situații, executivul spaniol a anunțat în această dimineață o întrunire de urgență pentru luarea unei decizii în acest sens.

'Vă prezint poziția guvernului, pentru că angajamentul față de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independența. Această cerință este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituție', a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

Articolul 155 din Constituția Spaniei funcționează ca o regulă de constrângere, cu utilizare excepțională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligațiile impuse de Constituție sau de alte legi.

Astăzi Guvernul italian a anunțat prin vocea ministrului de externe că nu recunoaște independența proclamată unilateral de regiunea Catalunia și consideră că integritatea teritorială a Spaniei trebuie păstrată. Italia devine astfel primul stat europeană care ia atitudine în față de initiativa separatiștilor.

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.