sîmbătă, 23 iunie 2018

Ședință de urgență la Madrid / Guvernul spaniol respinge declarația de independență a Cataloniei și medierea internațională

Decizie surprinzătoare luată seara trecută de premierul Cataluniei în privința proclamării independenței regiunii. Carles Puigdemont a anunțat că a semnat proclamarea dreptului Cataluniei la secesiune, dar vrea o soluţie negociată. Guvernul Spaniei a convocat astăzi o ședință de urgență.

Efectele Referendumului privind independența Cataloniei au fost amânate pentru cel puțin o săptămână. Aceasta este decizia luată, seara trecută, de premierul Cataloniei, Carles Puigdemont. După un discurs de aproape 40 de minute, în care a vorbit despre istoria Cataluniei, despre necesitatea autonomiei dar și despre incidentele petrecute în urma conflictelor din timpul referendumului de la începutul acestei luni, Puigdemont a pledat pentru lansarea de negocieri constituționale.

'Catalonia și-a câștigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată și respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenței. Catalonia va fi un stat independent în forma unei republici. Eu și Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declarației de independență pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare', a declarat Carles Puigdemont, premierul Cataluniei.

În următoarea perioadă, a adăugat liderul catalan, vor avea loc discuții cu liderii Guvernului de la Madrid, fiindcă nu renunță la ideea autonomiei față de Spania.

Ca urmare a acestei situații, executivul spaniol a anunțat în această dimineață o întrunire de urgență pentru luarea unei decizii în acest sens.

'Vă prezint poziția guvernului, pentru că angajamentul față de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independența. Această cerință este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituție', a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

Articolul 155 din Constituția Spaniei funcționează ca o regulă de constrângere, cu utilizare excepțională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligațiile impuse de Constituție sau de alte legi.

Astăzi Guvernul italian a anunțat prin vocea ministrului de externe că nu recunoaște independența proclamată unilateral de regiunea Catalunia și consideră că integritatea teritorială a Spaniei trebuie păstrată. Italia devine astfel primul stat europeană care ia atitudine în față de initiativa separatiștilor.

Comenteaza aceasta stire

Tânără arestată în Rusia - Karina este acuzată că spiona în favoarea României!
De Neptun TV 20 iunie 2018

Aceasta riscă până la 20 de ani în închisoare dacă va fi găsită vinovată, informează presa rusă.

ATAC ARMAT în fața unei școli din Marea Britanie
De Neptun TV 18 iunie 2018

Poliția a fost alertată de localnici care au auzit o serie de împușcături.

Summit istoric Donald Trump-Kim Jong-un: Cei doi lideri au dat mâna în Singapore
De Neptun TV 12 iunie 2018

Președintele american Donald Trump a declarat că summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a desfășurat "neașteptat de bine", anunțând că cei doi vor semna un document important, relatează site-ul agenției Reuters.

Donald Trump, izolat la summitul G7 pe fondul disensiunilor privind Rusia, comerț, schimbări climatice
De Neptun TV 9 iunie 2018

Trump, care a avut o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron ]n cursul summitului, a declarat că relația este specială, dar uneori se întâmplă să fie testată atunci când vine vorba de comerț.

VULCANUL Fuego din Guatemala, cea mai violentă erupție din ultimii 40 de ani: Cel puțin 25 de persoane au murit, iar sute au fost rănite! GALERIE FOTO/VIDEO
De Mediafax 4 iunie 2018

Vulcanul, situat la aproximativ 40 Km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a revărsat o cantitate uriașă de lavă și cenușă, aruncând în aer bolovani de mari dimensiuni. Potrivit experților, această erupție este cea mai mare din 1974, relatează BBC.

Israelul a atacat obiective din Fâșia Gaza, în replică la cel mai amplu bombardament lansat din regiunea palestiniană după războiul din 2014. Raiduri de o violență extremă
De Neptun TV 30 mai 2018

Autoritățile militare de la Tel Aviv a anunțat că a lansat peste 35 de raiduri aeriene ce au vizat poziții ale Hamas și Jihadul Islamic, în replică la ceea ce Israelul a catalogat ca fiind cel mai amplu bombardament lansat din regiunea palestiniană după războiul din 2014.

ALERTĂ CU BOMBĂ înaintea finalei Ligii Campionilor: Stații ale metroului de la Kiev, evacuate!
De Neptun TV 26 mai 2018

Forțele de securitate au evacuat pasagerii după ce au primit un apel telefonic ce semnala presupusa existență a unei bombe, în jurul orei 13.