duminică, 24 septembrie 2017

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Înregistrările scandaloase date publicității din interiorul DNA au demonstrat fără putere de tăgadă faptul că respectivul „organ” al statului, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, nu urmărește “facerea” justiției, în spiritul și litera legii, așa cum îi este menirea în orice stat democratic ci, mai degrabă, obiectivele sale sunt satisfacerea unui anumit public, cu anumite simpatii politice sau  executarea unor ordine venite din alte sfere de interes.

În orice stat democratic ieșirea în public a unor astfel de informații  ar fi însemnat revocarea din funcții atât a echipei de conducere a DNA, cât și celei de la Parchetului General „organul” ierarhic superior. Asta cu atât mai mult cu cât, în orice stat, cu o democrație consolidată 10 ani în funcții de conducere, atât cât are Laura Codruța Kovesi echivalează cu o eternizare la putere.

La noi lucrurile sunt puțin mai complicate și ca și în cazul altor derapaje de la mersul firesc al lucrurilor, în loc de sancțiuni, scandalul a devenit un bun prilej ca cei încriminați de aceste înregistrări să pornească o epurare a subordonaților incomozi și a celor care nu sunt dispuși să răspundă la comenzile venite de la șefi, peste lege.

Interesant este și că, acest scandal, ce ține în priză o mare parte a opiniei publice se bucură de complicitatea, cel puțin prin non combat, tocmai a celor îndrituiți să rezolve situația, respectiv CSM, Ministrul Justiției Tudorel Toader și nu în ultimul rând Președintele României Klaus Johannis. Nici în rândurile susținătorilor „dekoveșizării” DNA-ului nu există o tragere de inimă în a rezolva problema. Timorarea acestora din urmă, adică a Parlamentului și Executivului, vine din teama scandalului ce l-ar declanșa o poziție fermă, de mitingurile și protestele cu care amenință grupurile #rezist, de faptul că propaganda așa zis de dreapta îi va eticheta pe toți ca fiind corupți și încercă să oprească aplicarea legii. Unii analiști sunt de părere că ambele tabere așteaptă ca SUA să își aleagă favoriții și în funcție de această opțiune, precum într-o colonie, tabăra binecuvântată de americani o va reduce la tăcere pe cealaltă.

Dincolo de această situație mai e un fapt, pe care noi toți, prinși în vârtejul acestui război, tindem să nu îl luăm în seamă. Acesta este lipsa unei opoziții politice reale, mai bine zis impotența partidelor de dreapta de a-și asuma, serios, rolul cu care au fost gratulate de electorat. Mult prea compromise de susținerea, fără vociferare, a 10 ani de regim Băsescu, partidele de dreapta și-au asumat în aceste zile pe scena politică doar rolul de figuranți, lăsând pe mâna altor instituții sau cercuri de interese acest rol.

Cu un PNL, al cărui președinte Ludovic Orban, ales de curând și ale cărui notabile mișcări, după instalarea în funcție au fost să facă poze cu o maimuță pe umăr și să vadă agenți ruși infiltrați, cu un USR fără lider, doar cu imaginea unui Goțiu dormind în șanțuri și cu un PMP condus de un Băsescu cu mesaje incoerente, cu toți aceștia nu se poate coagula o opoziție capabilă să aducă echilibrul politic care ar fi oferit cadrul pentru ca și scandalul din justiție să fie tranșat, fără frica unei iminente destabilizări a statului român.

În acest context, Laura Codruța Kovesi nu face altceva decât să încerce să își consolideze poziția și să rămână la butoane chiar încă 10 ani, dacă e posibil și chiar asumându-și rolul ce ar fi trebuit să îl joace opoziția.

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire

România stat de 'drepți' și Watergate-ul de carton

După 43 de ani, în statul de drepți România, odată cu dezvăluirile fostului colonel SRI Daniel Dragomir, o poveste similară, confiscării statului ș a instituțiilor lui, ajunge la apogeu, dar cu accente locale grotești, caricaturale și bineînțeles că nici măcar nu se pune problema unei demisii a președintelui în funcție.

Procuror curat ca lacrima. Pentru liniștea DNA

S-a petrecut un eveniment istoric. Autoritatea autorităților, Consiliul Superior al Magistraturii, a bătut în cuie noua definiție a procurorului model. Așa cum a fost ea formulată de către Inspecția Judicară.

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

Acum ceva timp, în perioada preaderării României la Uniunea Europeană, nu era lună în care oficialii occidentali, indiferent că erau englezi, germani, germani sau francezi să nu ne frece ridichea nouă românilor, pe motivul că nu facem tot ce trebuie pentru ai integra social și cultural pe țigani.

Democrația impune bucuria vieții
De Eugen Tănăsescu 4 septembrie 2017

Cam asta a fost concluzia din capul meu după ce am vizionat premiera, pe scena constănțeană, a piesei de teatru „I love democracy”, o punere în scenă a jurnalistului Sorin Lucia-Ionescu după romanul „Fetița și Țigara” al francezului Benoit Duteurtre, în cadrul FITIC. Un titlu inspirat parcă din celebra replică din „Războiul Stelelor” a senatorului Palpatine: „I love democracy. I love the Republic”. Și chiar despre totalitarismul democrației pare a fi vorba.

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Am văzut săptămâna trecută agitația declanșată de comunicarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitorare la modificările pe care Guvernul României intenționează să le propună Parlamentului la legile care guvernează organizarea Justiției în România.

Finalul unui sezon 'mai altfel'
De Sorin-Lucian Ionescu 28 august 2017

Constanța e de departe de a fi terra nuda pentru muzica și artele clasice. Aș menționa în primul rînd unicul Teatru de Balet al maestrului Danovski, apoi Orchestra Simfonică fondată de Paul Staicu și nu în ultimul rînd venerabila Operă (fostul Teatru Liric) care le-a înglobat și pe primele două.