miercuri, 22 noiembrie 2017

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Înregistrările scandaloase date publicității din interiorul DNA au demonstrat fără putere de tăgadă faptul că respectivul „organ” al statului, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, nu urmărește “facerea” justiției, în spiritul și litera legii, așa cum îi este menirea în orice stat democratic ci, mai degrabă, obiectivele sale sunt satisfacerea unui anumit public, cu anumite simpatii politice sau  executarea unor ordine venite din alte sfere de interes.

În orice stat democratic ieșirea în public a unor astfel de informații  ar fi însemnat revocarea din funcții atât a echipei de conducere a DNA, cât și celei de la Parchetului General „organul” ierarhic superior. Asta cu atât mai mult cu cât, în orice stat, cu o democrație consolidată 10 ani în funcții de conducere, atât cât are Laura Codruța Kovesi echivalează cu o eternizare la putere.

La noi lucrurile sunt puțin mai complicate și ca și în cazul altor derapaje de la mersul firesc al lucrurilor, în loc de sancțiuni, scandalul a devenit un bun prilej ca cei încriminați de aceste înregistrări să pornească o epurare a subordonaților incomozi și a celor care nu sunt dispuși să răspundă la comenzile venite de la șefi, peste lege.

Interesant este și că, acest scandal, ce ține în priză o mare parte a opiniei publice se bucură de complicitatea, cel puțin prin non combat, tocmai a celor îndrituiți să rezolve situația, respectiv CSM, Ministrul Justiției Tudorel Toader și nu în ultimul rând Președintele României Klaus Johannis. Nici în rândurile susținătorilor „dekoveșizării” DNA-ului nu există o tragere de inimă în a rezolva problema. Timorarea acestora din urmă, adică a Parlamentului și Executivului, vine din teama scandalului ce l-ar declanșa o poziție fermă, de mitingurile și protestele cu care amenință grupurile #rezist, de faptul că propaganda așa zis de dreapta îi va eticheta pe toți ca fiind corupți și încercă să oprească aplicarea legii. Unii analiști sunt de părere că ambele tabere așteaptă ca SUA să își aleagă favoriții și în funcție de această opțiune, precum într-o colonie, tabăra binecuvântată de americani o va reduce la tăcere pe cealaltă.

Dincolo de această situație mai e un fapt, pe care noi toți, prinși în vârtejul acestui război, tindem să nu îl luăm în seamă. Acesta este lipsa unei opoziții politice reale, mai bine zis impotența partidelor de dreapta de a-și asuma, serios, rolul cu care au fost gratulate de electorat. Mult prea compromise de susținerea, fără vociferare, a 10 ani de regim Băsescu, partidele de dreapta și-au asumat în aceste zile pe scena politică doar rolul de figuranți, lăsând pe mâna altor instituții sau cercuri de interese acest rol.

Cu un PNL, al cărui președinte Ludovic Orban, ales de curând și ale cărui notabile mișcări, după instalarea în funcție au fost să facă poze cu o maimuță pe umăr și să vadă agenți ruși infiltrați, cu un USR fără lider, doar cu imaginea unui Goțiu dormind în șanțuri și cu un PMP condus de un Băsescu cu mesaje incoerente, cu toți aceștia nu se poate coagula o opoziție capabilă să aducă echilibrul politic care ar fi oferit cadrul pentru ca și scandalul din justiție să fie tranșat, fără frica unei iminente destabilizări a statului român.

În acest context, Laura Codruța Kovesi nu face altceva decât să încerce să își consolideze poziția și să rămână la butoane chiar încă 10 ani, dacă e posibil și chiar asumându-și rolul ce ar fi trebuit să îl joace opoziția.

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire

Kovesi 'mama justiției' sau 'mama ei de justiție'!?

Dacă trecem pe lângă faptul că șefa anticorupției se afla la aceiași masă cu un judecat chiar pentru fapte de corupție și asta înaintea unei pronunțării unei decizii ce urmează să o ia, definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casație și Justiție chiar în procesul lui, interesant și cu multe semne de întrebare este unul dintre subiectele abordate la întrunirea acestui ONG și anume „scoaterea în afara legii a PSD”?!

Agenția European-Occidentală a Medicamentului
De Sorin-Lucian Ionescu 21 noiembrie 2017

În România, subiectul relocării Agenției Medicamentului și a șanselor reale ale României în această candidatură a fost cel mai bine acoperit de DC News, în particular de jurnaliștii Val Vâlcu și Bogdan Bolojan. Nimeni n-a scris mai mult ca ei pe subiect.

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care s-a încercat să se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia. Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt.

Loteria Etnică a Vizelor
De Sorin-Lucian Ionescu 2 noiembrie 2017

''Diversity Immigrant Visa - Green Card Lottery'', cunoscută drept Loteria Vizelor este un program derulat de Departamentul american de Stat, prin care se eliberează aproximativ 50.000 de vize pe an de rezidență permanentă. Aplicanții sunt inițial aleși la întîmplare de computer, prin tragere la sorți, după care încep să funcționeze diferite filtre, numai de ei știute.

Politically Correct sau 'echidistanți' până la lacrimi!

Când vorbește despre taxa de mediu pusă pentru circulația autoturismelor în centrul Londrei, Digi 24 vorbește despre necesitatea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, de cum trebuie să salvăm planeta, despre cum trebuie protejați cetățenii și despre pericolul inhalării dioxidului de carbon, fenomen care o amenință nasol pe regină. În schimb, atunci când vorbește despre o taxă asemănătoare, aplicabilă pentru centrul Bucureștiului, aceasta devine 'un nou bir', 'împovărare fiscală suplimentară a șoferilor' etc. Care va să zică, abordarea chestiunii ține de modul în care te afectează, de clișeele pe care se pliază știrile mestecate sau de cine conduce respectiva urbe și de cum poziționăm demersul de informare publică, recte pro sau împotriva PSD?

Fake news.ro și Milițienii Opiniei

De două zile, mai mulți cetățeni cu drepturi mă critică, îmi dau lecții, îmi adresează scrisori deschise, mă înjură, mă blestemă, mă amenință și multe alte asemenea. Se fac articole de presă (?!), emisiuni tv, o întreagă isterie. Și toate acestea, nu pentru ce am spus sau ce gândesc. Ci, pentru ce a spus un site de presupuse știri că aș fi spus.

Cenzura facebook

Felul absolut partinic în care Facebook înțelege să-și facă meseria de jandarm pe tarlaua proprie este revoltător și produce consecințe.

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'
De Eugen Tănăsescu 27 octombrie 2017

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă, a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”.