duminică, 22 iulie 2018

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Înregistrările scandaloase date publicității din interiorul DNA au demonstrat fără putere de tăgadă faptul că respectivul „organ” al statului, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, nu urmărește “facerea” justiției, în spiritul și litera legii, așa cum îi este menirea în orice stat democratic ci, mai degrabă, obiectivele sale sunt satisfacerea unui anumit public, cu anumite simpatii politice sau  executarea unor ordine venite din alte sfere de interes.

În orice stat democratic ieșirea în public a unor astfel de informații  ar fi însemnat revocarea din funcții atât a echipei de conducere a DNA, cât și celei de la Parchetului General „organul” ierarhic superior. Asta cu atât mai mult cu cât, în orice stat, cu o democrație consolidată 10 ani în funcții de conducere, atât cât are Laura Codruța Kovesi echivalează cu o eternizare la putere.

La noi lucrurile sunt puțin mai complicate și ca și în cazul altor derapaje de la mersul firesc al lucrurilor, în loc de sancțiuni, scandalul a devenit un bun prilej ca cei încriminați de aceste înregistrări să pornească o epurare a subordonaților incomozi și a celor care nu sunt dispuși să răspundă la comenzile venite de la șefi, peste lege.

Interesant este și că, acest scandal, ce ține în priză o mare parte a opiniei publice se bucură de complicitatea, cel puțin prin non combat, tocmai a celor îndrituiți să rezolve situația, respectiv CSM, Ministrul Justiției Tudorel Toader și nu în ultimul rând Președintele României Klaus Johannis. Nici în rândurile susținătorilor „dekoveșizării” DNA-ului nu există o tragere de inimă în a rezolva problema. Timorarea acestora din urmă, adică a Parlamentului și Executivului, vine din teama scandalului ce l-ar declanșa o poziție fermă, de mitingurile și protestele cu care amenință grupurile #rezist, de faptul că propaganda așa zis de dreapta îi va eticheta pe toți ca fiind corupți și încercă să oprească aplicarea legii. Unii analiști sunt de părere că ambele tabere așteaptă ca SUA să își aleagă favoriții și în funcție de această opțiune, precum într-o colonie, tabăra binecuvântată de americani o va reduce la tăcere pe cealaltă.

Dincolo de această situație mai e un fapt, pe care noi toți, prinși în vârtejul acestui război, tindem să nu îl luăm în seamă. Acesta este lipsa unei opoziții politice reale, mai bine zis impotența partidelor de dreapta de a-și asuma, serios, rolul cu care au fost gratulate de electorat. Mult prea compromise de susținerea, fără vociferare, a 10 ani de regim Băsescu, partidele de dreapta și-au asumat în aceste zile pe scena politică doar rolul de figuranți, lăsând pe mâna altor instituții sau cercuri de interese acest rol.

Cu un PNL, al cărui președinte Ludovic Orban, ales de curând și ale cărui notabile mișcări, după instalarea în funcție au fost să facă poze cu o maimuță pe umăr și să vadă agenți ruși infiltrați, cu un USR fără lider, doar cu imaginea unui Goțiu dormind în șanțuri și cu un PMP condus de un Băsescu cu mesaje incoerente, cu toți aceștia nu se poate coagula o opoziție capabilă să aducă echilibrul politic care ar fi oferit cadrul pentru ca și scandalul din justiție să fie tranșat, fără frica unei iminente destabilizări a statului român.

În acest context, Laura Codruța Kovesi nu face altceva decât să încerce să își consolideze poziția și să rămână la butoane chiar încă 10 ani, dacă e posibil și chiar asumându-și rolul ce ar fi trebuit să îl joace opoziția.

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire