marţi, 20 februarie 2018

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi vrea o sentință, încă 10 ani la locul de muncă

Înregistrările scandaloase date publicității din interiorul DNA au demonstrat fără putere de tăgadă faptul că respectivul „organ” al statului, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, nu urmărește “facerea” justiției, în spiritul și litera legii, așa cum îi este menirea în orice stat democratic ci, mai degrabă, obiectivele sale sunt satisfacerea unui anumit public, cu anumite simpatii politice sau  executarea unor ordine venite din alte sfere de interes.

În orice stat democratic ieșirea în public a unor astfel de informații  ar fi însemnat revocarea din funcții atât a echipei de conducere a DNA, cât și celei de la Parchetului General „organul” ierarhic superior. Asta cu atât mai mult cu cât, în orice stat, cu o democrație consolidată 10 ani în funcții de conducere, atât cât are Laura Codruța Kovesi echivalează cu o eternizare la putere.

La noi lucrurile sunt puțin mai complicate și ca și în cazul altor derapaje de la mersul firesc al lucrurilor, în loc de sancțiuni, scandalul a devenit un bun prilej ca cei încriminați de aceste înregistrări să pornească o epurare a subordonaților incomozi și a celor care nu sunt dispuși să răspundă la comenzile venite de la șefi, peste lege.

Interesant este și că, acest scandal, ce ține în priză o mare parte a opiniei publice se bucură de complicitatea, cel puțin prin non combat, tocmai a celor îndrituiți să rezolve situația, respectiv CSM, Ministrul Justiției Tudorel Toader și nu în ultimul rând Președintele României Klaus Johannis. Nici în rândurile susținătorilor „dekoveșizării” DNA-ului nu există o tragere de inimă în a rezolva problema. Timorarea acestora din urmă, adică a Parlamentului și Executivului, vine din teama scandalului ce l-ar declanșa o poziție fermă, de mitingurile și protestele cu care amenință grupurile #rezist, de faptul că propaganda așa zis de dreapta îi va eticheta pe toți ca fiind corupți și încercă să oprească aplicarea legii. Unii analiști sunt de părere că ambele tabere așteaptă ca SUA să își aleagă favoriții și în funcție de această opțiune, precum într-o colonie, tabăra binecuvântată de americani o va reduce la tăcere pe cealaltă.

Dincolo de această situație mai e un fapt, pe care noi toți, prinși în vârtejul acestui război, tindem să nu îl luăm în seamă. Acesta este lipsa unei opoziții politice reale, mai bine zis impotența partidelor de dreapta de a-și asuma, serios, rolul cu care au fost gratulate de electorat. Mult prea compromise de susținerea, fără vociferare, a 10 ani de regim Băsescu, partidele de dreapta și-au asumat în aceste zile pe scena politică doar rolul de figuranți, lăsând pe mâna altor instituții sau cercuri de interese acest rol.

Cu un PNL, al cărui președinte Ludovic Orban, ales de curând și ale cărui notabile mișcări, după instalarea în funcție au fost să facă poze cu o maimuță pe umăr și să vadă agenți ruși infiltrați, cu un USR fără lider, doar cu imaginea unui Goțiu dormind în șanțuri și cu un PMP condus de un Băsescu cu mesaje incoerente, cu toți aceștia nu se poate coagula o opoziție capabilă să aducă echilibrul politic care ar fi oferit cadrul pentru ca și scandalul din justiție să fie tranșat, fără frica unei iminente destabilizări a statului român.

În acest context, Laura Codruța Kovesi nu face altceva decât să încerce să își consolideze poziția și să rămână la butoane chiar încă 10 ani, dacă e posibil și chiar asumându-și rolul ce ar fi trebuit să îl joace opoziția.

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.

Face Klaus Iohannis o combinație în trei?

Și că a această discuție ar urma să fie invitată și doamna Laura Codruța Kovesi. Dacă se întâmplă așa ceva, atunci, din nou, puterea la cel mai înalt nivel din această țară este absolut originală. Adică președintele face o nemaivăzută.

O schimbă sau nu o schimbă?

În care este implicat viitorul unor personaje importante, cum este Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis, dar și modul în care va decurge confruntarea politică între Stânga și Dreapta. Ca să nu mai vorbim despre factorul extern, aflat și el pe terenul de joc.

Laura Codruța Kovesi, la un capăt de drum

Din această perspectivă, întreaga societate românească este extrem de tensionată. Și, inevitabil, există din toate direcțiile opinii controversate sau chiar scandaloase.

De ce nu cedează DNA Prahova?

O lipsă de reacție din partea celor responsabili ar fi fost fatală. O lipsă de reacție ar fi însemnat nici mai mult nici ai puțin decât recunoașterea integrală a acuzațiilor aduse, ceea ce ar fi echivalat cu depunerea armelor. Operațiune urmată imediat de demisii în lanț, începând cu Laura Codruța Kovesi și mergând până a nivelul structurilor locale.

Scapi de cangrenă doar cu bisturiul

Este deja târziu și mă mir că până acum domnul Tudorel Toader, ministrul Justiției, care în mod constituțional este împuternicit să ia această măsură, nu i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis demiterea Laurei Codruța Kovesi.

Prezidențiale fără Klaus Iohannis

Mă număr printre foarte puținii analiști ai vieții politice care au avansat teza conform căreia Klaus Iohannis va renunța de bună voie și nesilit de nimeni la un al doilea mandat.

Infracțiunea de serviciu

Este vorba de faimosul abuz în serviciu. Presupun că acest fenomen nemaîntâlnit ar fi trebuit să-i pună pe gânduri și pe cei câțiva juriști de marcă din Parlamentul României. În mod straniu însă, nimeni nu pornește de la această premiză pentru ca, făcând o analiză, să identifice cele mai bune soluții de viitor.

România arsă pe grătarul UE

În vorbe sau chiar prin proceduri concrete. Iar promotorii schimbărilor legislative au fost din nou incapabili să prevină ofensiva antiromânească și la fel de incapabili să treacă la contraofensivă.

La DNA, politică de la un cap la altul

Mega escrocheria Microsoft a debutat politic sub aspectul anchetelor penale și s-a stins lamentabil, tot politic. Iar doamna Laura Codruța Kovesi, indiferent ce explicații abracadabrante ne dă, nu a avut încotro. A fost pur și simplu în situația de a pune capacul și de a suna stingerea peste furtul secolului.

A văzut și Iohannis statul paralel

Președintele Klaus Iohannis a avut o intervenție publică, prin care a contestat vehement existența statului paralel. Ceea ce este însă absolut straniu este că el însuși, și asta încă de la începutul mandatului, a pus umărul la edificarea unui stat paralel. Și a făcut-o nu în puterea nopții, ci ziua, în amiaza mare. Printr-un document oficial supus adoptării Parlamentului României. Acest document există. El se numește Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019. Iar acolo este prezentat pe larg conceptul statului paralel, avut în vedere de Klaus Iohannis.

Tabelul rușinii

Publicăm o situație pe care am intitulat-o ”tabelul rușinii”. Pe bună dreptate. Se va vedea cum România a fost până acum umilită în raport cu alte state în ceea ce privește numărul de europarlamentari raportat la numărul de cetățeni. Vom putea observa cum și în viitor această situație va continua, grație prestației lamentabile a președintelui Klaus Iohannis la ultimul Consiliu European.

Cum reparăm ce a stricat Iohannis?

Solicitând ca, pe cale judecătorească, Forumul Democrat al Germanilor din România să fie declarat ”succesorul de drept a tuturor instituțiilor și organizațiilor germane care au fost desființate prin constrângere”, Klaus Iohannis a solicitat de fapt ca FDGR să devină succesorul Grupului Etnic German, organzație declarată criminală și scoasă în afara legii în 1944.

Iohannis îl reîncarnează pe Hitler

În consecință, în 1999 s-a dispus retrocedarea către FDGR a întregului patrimoniu intrat în posesia statului în 1948. Grupul Etnic German, care fusese creat în 1940, la presiunea Berlinului, printr-un decret semnat de mareșalul Ion Antonescu și având drept purtător de cuvânt Partidul Nazist, i-a transformat pe etnicii germani în luptători SS, circa 80.000 și a sfârșit prin a fi declarat drept organizație criminală de către Puterile Aliate, atât prin Tratatul de Pace cât și prin Convenția de Armistițiu.

Nucleara lui Golban pe capul lui Iohannis

Profesor doctor Radu Golban, stabilit în Elveția și autor al mai multor tratate de economie, lansează o adevărată bombă nucleară împotriva lui Klaus Iohannis. El a apelat la doi reputați specialiști din Germania și din Elveția în drept internațional public, iar aceștia au elaborat ample expertize prin care demonstrează că România a încălcat în mod flagrant atât tratatul de pace încheiat de Marile Puteri după cel de-al Doilea Război Mondial cât și Convenția de Armistițiu. Nici măcar fosta Germania Federală sau Uniunea Sovetică nu și-au permis în timpul Războiului Rece să ignore aceste documente internaționale.

Obiectivul ratat

Dar, înainte de toate, ar trebui să vedem dacă țintele alese de liberali sunt sau nu cele corecte. Dacă nu care cumva aceștia aleargă după cai verzi pe pereți.

Coșmarul Vestului – emanciparea Estului

În ce scop? Ce urmărește Vestul? De ce pentru vestul Europei emanciparea estului Europei reprezintă un coșmar?

Guvernul longeviv

Pentru a avea o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat și pentru a vedea cum ar putea deveni longeviv al treilea Guvern, cel al doamnei Viorica Dăncilă, este indispensabilă o abordare mai profundă a situației politice de la noi. Din perspectiva diviziunii muncii. Între Executiv, partid și Parlament.

O miză excesiv de mare

Între opoziție și putere. Între multinaționale și PSD. Iar în plan extern acest front a fost transferat pentru început la Bruxelles. Urmează să primim și o nouă reacție de la Washington. Se joacă pe Legile Justiției din România excesiv politic în plan intern și excesiv geopolitic în plan extern.

Singurul colac de salvare

Și din Parlament, și din Palatul Victoria, și de la Cotroceni. Cu același rezultat. Ce nu a funcționat? Eu unul am ajuns la concluzia că cel mai puternic motor al emancipării României este educația. Educația nu a funcționat!