joi, 22 august 2019

ALERTĂ NAȚIONALĂ. Un medic M.A.I. acuză: 'Epidemiologii din Argeș ar trebui DEMIȘI'. APC acuză 'bâlbâiala autorităților'!

ALERTĂ NAȚIONALĂ. Un medic M.A.I. acuză: 'Epidemiologii din Argeș ar trebui DEMIȘI'. APC acuză 'bâlbâiala autorităților'!

Medicul Laurențiu Belușică, șeful Secției Chirurgie de la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne ''Prof. Dr. Dimitrie Gerota'' acuză medicii epidemiologi care au efectuat ancheta în Argeș că nu și-au făcut treaba.

"Personal, consider că în acest caz cei chemați să facă acest lucru nu și-au făcut datoria! Pericolul este real dacă sursa de îmbolnăvire persistă, putând fi considerată potențial o problemă de siguranță națională. De la situația din prezent a numărului de îmbolnăviri până la zeci de morți este un pas extrem de mic. Ne aflăm în secolul XXI, ancheta epidemiologică trebuia să fie demult pe masa Ministrului Sănătății și focarul stins sau limitat. Până acum trebuia identificat focarul, sursa de infectie, și suprimat; emisă o alertă de calătorie în județul Argeș și mobilizată orice resursă existentă sau parteneră pentru aflarea focarului infecțios", a declarat, pentru Digi24, medicul Laurențiu Belușică.

Acesta mai susține că medicii trebuiau să ajungă la un rezultat în primele 48 de ore, fără analize de laborator, fără radiografii.

"Medicii epidemiologi trebuia să meargă acasă la copii, la mame, la tați, la sursele lor de alimentare, de apă. Acești medici trebuia să ajungă la un rezultat în primele 48 de ore, fără analize de laborator, fără radiografii. Anchetă epidemiologică la pas, cu caietul de note și cu pixul în mână, și din pas în pas, din om în om, ca un detectiv, ajung la o definiție, ajung la un focar și acolo pun stavilă și-l îngrădesc. Asta se face. Asta este meseria lor. Nu și-au făcut-o", a precizat medicul. 

Laurențiu Belușică a mai declarat că ar trebui emisă o alertă de călătorie în județul Argeș și că epidemiologii din Argeș ar trebui demiși pentru că nu au știut ce să facă în acest caz.

"Eu, personal, nu m-aș duce într-o călătorie acum în zona respectivă pentru că nu știu ce este. Poate să fie chiar un atac terorist. Nu ai de unde să știi ce este. Este o bombă cu ceas. Stă și așteaptă, Poate că norocul nostru ar fi să se fi stins singur și să se fi autolimitat", a mai spus dr. Belușică.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că va face, astăzi, o vizită la Spitalul de Pediatrie din Pitești, împreună cu premierul Dacian Cioloș, care este este "direct interesat de acest lucru".

Patriciu Achimaș-Cadariu a explicat că unul din motivele pentru care bacteria vinovată pentru boala bebelușilor nu a fost găsită poate fi faptul că ancheta a început târziu, după transferul copiilor la București.

"Acea bacterie care este incriminată în această boală și care a fost căutată, așa cum au fost căutate toate sursele acestei boli, nu a fost identificată. E drept, stadiului tardiv în care au fost trimiși la București. Ancheta a început atunci", a subliniat ministrul Sănătății.

UPDATE 11.00. Pericolul vital a trecut pentru cei șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic

Pericolul vital a trecut pentru toți cei șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic care se află internați la Spitalul "Marie Curie", a declarat astăzi șeful Secției de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

Potrivit acesteia, următoarele externări se vor face pe etape, întrucât tratamentul în această boală își are un anume curs. 

"Primii pași, sigur, i-ați auzit deja, se leagă de întreruperea dializei. După care noi urmărim dacă acești copii urinează suficient pentru a scoate și sondele urinare cu care noi monitorizăm cantitatea de urină și acest lucru poate să dureze una sau două zile. În același timp, urmărim dacă ei se hrănesc suficient pe cale orală, deci dacă putem să îi încredințăm familiilor. După aceea trebuie suprimată în totalitate medicația pe care o primesc. Fiecare are altă formă de boală și la fiecare vom hotărî evoluția clinică și momentul externării în funcție de aceste lucruri", a explicat nefrologul. 

Ea a spus că, în prezent, mai sunt dializați peritoneal cinci copii. Potrivit acesteia, boala are "o relație cu anumite alimente'', cu modul lor de preparare, de igienă. 

"În acest sens, spălatul mâinilor înainte de folosirea unor alimente precum carnea, ouăle, brânza este extrem de important. La fel de important este felul în care pregătim alimentele, mă refer la modalitatea de fierbere a cărnii de vită, dar și a celei de pasăre care trebuie fiartă timp îndelungat, trei-patru ore, cel puțin, pentru ca apoi să fie preparată sub formă de supă sau piureuri. Aceeași grijă trebuie să o avem în legătură cu modul de preparare a laptelui care trebuie pregătit cu apă îmbuteliată. Fructele și legumele trebuie foarte atent spălate, ținute în mai multe ape", a arătat medicul. 

UPDATE. APC: 'Bâlbâiala autorităților în cazul bebelușilor decedați alertează părinții și societatea civilă'

COMUNICAT DE PRESĂ: În cursul zilei de 17 februarie 2016, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a solicitat autorităților date concrete privind statusul vaccinal al bebelușilor decedați recent sau internați în stare gravă la spitalele Matei Balș și Marie Curie.

Inițiativa a apărut ca urmare a numeroaselor solicitări venite din întreaga țară din partea părinților îngrijorați de această situație și care doresc o informare corectă și completă.

Dat fiind faptul că unii dintre părinții bebelușilor internați au declarat presei locale că aceștia au fost vaccinați anterior și la scurt timp înaintea declanșării simptomelor, precum și declarațiile medicilor cum că toți copiii internați au fost vaccinați, consideram vitală aprofundarea acestei ipoteze, mai ales în condițiile în care majoritatea vaccinurilor sunt administrate nou-născuților și copiilor sub 1 an.

Deși Ministerul Sănătății a negat în cadrul unui comunicat transmis în data de 16.02.2016 existența vreunei corelații între vaccinurile administrate bebelușilor și sindromul hemolitic-uremic, pe motiv că nu există argumente medicale în acest sens, cazuistica din alte țări raportează cazuri de corelație directă între vaccin și sindromul menționat. Așadar, părinții sunt deosebit de preocupați să primească un răspuns oficial la întrebările lor pe această temă , după o anchetă și o investigație amănunțită, care să nu evite statutul vaccinal ca factor comun al situației copiilor internați/decedați.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat în data de 17.02.2016, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit 'agentul etiologic', ci acesta este doar 'bănuit'.

Larga distribuție geografică a cazurilor semnalate, pe întreg cuprinsul județului Argeș și ulterior apariția de noi cazuri și în alte județe, excludea practic de la bun început toate cauzele externe investigate până acum de autorități, fapt ce sugerează că ancheta este condusă în mod greșit. De altfel, deja autoritățile au recunoscut că tratarea cu antibiotice a bebelușilor în faza incipientă a bolii nu a făcut decât să le înrăutățească starea deja gravă.

Faptul că până în acest moment au fost lansate doar ipoteze contradictorii sau lipsite de o bază medicală solidă, de altfel ulterior infirmate public, sunt dovada unui management defectuos al acestei situații de profundă criză a sistemului medical. Ancheta legată de statutul vaccinal al copiilor decedați și internați este esențială pentru a se putea exclude ipoteza unei incercări de mușamalizare a aplicării unor proceduri medicale care pun în pericol viața și sănătatea copiilor. Solicităm Ministerului Sanatatii să ne informeze despre situația livrării de loturi de vaccinuri EUVAX sau hexavalente în regiunea afectată și perioada în care acele vaccinuri au fost administrate copiilor afectați. În astfel de situații, autoritățile trebuie să dea dovadă de deplină transparență în relația cu părinții și cu societatea civilă, pentru a evita riscul unei pierderi ingrijorătoare de încredere a cetățenilor în actul medical și în capacitatea autorităților de a gestiona situații de criză”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC Romania 

'In absența oricarei preocupări pentru statusul vaccinal al copiilor internați, ca posibila cauză a tragediei, am solicitat în cursul zilei de ieri autorităților concluziile pe aceasta ipoteză, însă din păcate răspunsul este departe de a fi cel așteptat', arată reprezentanții ANPC.

Sindromul hemolitic-uremic reprezintă o intoxicare foarte puternică a organismului, care poate conduce la insuficiență renală, retard mintal, epilepsie, diabet zaharat, necroză intestinală, insuficiență cardiacă și, în numeroase cazuri, la decesul pacientului.

Comenteaza aceasta stire