vineri, 19 iulie 2019

Senatorii social democrați vor o lege care să reglementeze activitatea Portului Constanța

Portul Constanţa are nevoie de o lege care să reglementeze foarte bine activitatea. Este concluzia la care au ajuns cei 50 de senatori prezenţi astăzi într-o vizită în Portul Constanţa. Senatorii PSD sunt de părere că o eventuală listare la bursă, o dorinţă a Guvernului Cioloş, trebuie foarte serios analizată. De aceeaşi părere sunt şi opratorii portuari, care salută decizia parlamentarilor a se implica în rezolvarea problemelor din port.

50 de senatori PSD au vizitat, astăzi, Portul Constanța. Pe fondul numeroaselor nemulțumiri ale sindicatelor și opratorilor portuari, senatorii au dorit să se informeze despre problemele din port și să vadă ce soluții există pentru rezolvarea lor. Analizând legislația în domeniul portuar, senatorii au ajuns repede la concluzia că Portul Constanța nu are niște reguli stricte și trebuie făcută o lege a portului. Ideea senatorilor pare să fie agreată chiar și de opratorii portuari.

'Portul Constanța este de fapt un oraș pe care noi avem obligația să îl facem să funcționeze. De aceea, cred că o lege a portului, cu reguli stricte, va contribui la dezvoltarea lui', a declarat senatorul PSD Ecaterina Teodorescu.

 

'Cred că Guvernul trebuie să se așeze la aceeași masă cu parlamentarii, și toți factorii implicați în activitatea portuară, pentru a obține o lege completă care să ajute la dezvoltarea portului', explică Eugen Teodorovici, senator PSD.

 

'Este o idea foarte bine venită, mai ales dacă la elaborarea unei astfel de legi ar fi consultați toți factorii implicați', spune Viorel Panait, operator portuar.

Parlamentarii au în vedere și analizarea oportunității listării la bursă a acțiunilor portului, măsură ce ar urma să fie luată de actualul Guvern. Surse politice spun că au existat deja o serie de discuții între guvernul României și cel al Olandei, care au convenit asupra acestui aspect. Astfel, spun aceleași surse, firmele olandeze de profil ar putea să achiziționeze un pachet de acțiuni suficient de mare pentru a deține controlul asupra portului. De altfel, această ipoteză a fost speculată încă de anul trecut, când Guvernul Cioloș a fost acuzat că s-a arătat dispus să vândă portul Constanța olandezilor, de dragul intrării în spațiul schengen.

'Listarea la bursă trebuie foarte serios analizată. Eu cred că acum trebuie să ne aplecăm asupra problemelor existente și să vedem ce putem face pentru îmbunătățirea activității', a declarat Mihai Fifor, senator social democrat.

 

'Dacă listarea la bursă a companiei care administrează domeniul portuar se dorește pentru creșterea profitului, este o idee total greșită', este de părere Viorel Panait.

Senatorii prezenți în portul Constanța spun că în curând vor elabora un proiect legislativ care să reglementeze din toate punctele de vedre activitatea din port.

'Vizita senatorilor în port este foarte importantă având în vedere că au reușit să afle direct de la sursă problemele. Ajutorul senatorilor pentru o viitoare lege a portului este cât se poate benefic, la fel cum va fi și cel pe care speră să îl obțină pentru aprobabrea viitoarelor proiecte europene', a precizat directorul APMC, Valeriu Todirașcu.

Senatorii PSD au declarat că prin că astfel de deplasări în teritoriu pot afla cu adevărat problemele pe care dintr-un birou de la București le percep de cele mai multe ori în mod eronat.

Comenteaza aceasta stire