miercuri, 26 septembrie 2018

Secrete diplomatice, dezvăluite de Nicolae Ecobescu - fost diplomat și specialist în securitate și relații internaționale

Ne aflăm dacă nu în plin război rece, atunci foarte aproape de o asemenea situație. Este părerea unuia dintre cei mai experimentați diplomați ai României despre care, însă, în ultimii ani, s-a auzit prea puțin. Nicolae Ecobescu este specialist în securitate și relații internaționale și este cel care, în 1973, a pregătit vizita lui Nicolae Ceaușescu la Washington, alături de celebrul general Ion Pacepa. Legăturile lui cu Statele Unite sunt vechi, iar experiența acumulată, uriașă. Acum înearcă să o transmită generațiilor viitoare printr-o carte: România - Supraviețuire și afirmare în diplomație, în anii Războiului Rece.

Criza din Ucraina le dă astăzi fiori politicienilor europeni, iar diplomația ar trebui să devină o prioritate. România are încă de recuperat când vine vorba de relațiile diplomatice cu marile puteri. Este părerea fostului ambasador la ONU Nicolae Ecobescu, un om care știe bine să citească printre rândurile discursurilor politice. Considerat un reper pentru diplomația română, Nicolae Ecobescu a vorbit în exclusivitate pentru Neptun TV despre pericolele care pândesc securitatea națională și despre ceea ce Bucureștiul ar trebui să facă pentru a le contracara. 

Ne aflăm, dacă nu în plin război rece, în zona foarte apropiată de un astfel de război. Acum este expresia luptei pentru putere, a luptei pentru resurse. Criza din Ucraina ne poate afecta în mod direct, în ipoteza în care Rusia va depăși pragul actual și va avansa spre Odessa și indeosebi către gurile Dunării. Dacă se va produce acest lucru, acesta ar putea crea probleme foarte serioase pentru securitatea României“, a explicat Nicolae Ecobescu.

Diplomații români de astăzi au multe de învățat din lecțiile de echilibristică politică ale lui Nicolae Ceaușescu între cele două blocuri de putere SUA și URSS.  Fostul dictator a vizitat peste 100 de țări iar înainte de a inteprinde o vizită oficială, familia Ceaușescu primea informații până în cel mai mic detaliu. Începând cu subiectele de politică externă și terminând cu tendințele în modă, totul era analizat. După 1989, niciun președinte român nu a mai reușit să aibă parte de o primire așa cum a avut Ceaușescu la Washington în 1973, la invitația fostului președinte american, Richard Nixon. Nicolae Ecobescu era pe atunci șeful departamentului de protocol și l-am rugat să ne dezvăluie cum a decurs această vizită, în culise. 

Îndelung și foarte atent pregătita. Aducându-și contribuția pe lângă MAE, Ministerul Comerțului Exterior, MApN, serviciile secrete. Erau diverși factori care erau implicați în pregătirea unei asemenea vizite. Și desigur erau o serie de negocieri preliminare care pregăteau îndeosebi înțelegerile cu caracter economic, cultural, știintific“, a precizat fostul diplomat român.

De atunci, contextul geopolitic s-a schimbat, însă nevoia de eforturi diplomatice pentru a comunica direct cu marile puteri ale lumii, este mai mare ca oricând.

Cine a venit în ultimii doi ani din partea administrației Americane la București? Păi a venit un asistent al secretarului de stat! Și cum se face că de doi ani de zile, cel mai mare aliat și cel mai de nădejde - și asta e o realitate - nu are ambasador în România?“, s-a întrebat el.

România ar putea face mai mult pentru a se impune ca lider în zona Balcanilor, crede și fostul premier Adrian Năstase, a cărui experiență în diplomație nu poate fi contestată. Prezent la lansarea volumului semnat Nicolae Ecobescu, Năstase a explicat care ar trebui să fie prioritățile Bucureștiului.

În momentul de față, singurul rolul pe care îl are România s-a restrâns la gesturile de solidaritate în cadrul NATO, în cadrul UE, și de aceea este mai greu sa acționeze. Au fost unele încercări, care mie mi s-au părut interesante, pe formula regională. Vizita premierului român împreună cu premierul  republicii Moldova, la Kiev. Dar, din păcate, capacitatea noastră de a discuta cu liderii ruși de la Moscova a scăzut foarte mult în ultimii ani“, a spus fostul premier Adrian Năstase.

Cartea lansată de Nicolae Ecobescu, România - „Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece“, sub egida Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, este a treia dintr-o serie de volume care adună mărturii ale eforturilor diplomatice ale României în perioada Războiului Rece.

Comenteaza aceasta stire

Marinar român răpit în Nigeria. Cum a fost atacată de pirați nava 'Glarus'
De Neptun TV 25 septembrie 2018

Nava Glarus a fost atacată de pirați în apele teritoriale ale Nigeriei. 12 marinari au fost răpiți, printre ei aflându-se și un român.

Prima ninsoare din acest an a făcut prima victimă! Un turist de 22 de ani a murit după ce a fost surprins de temperaturile scăzute la Bâlea
De Neptun TV 25 septembrie 2018

Unul dintre cei doi turiști surprinși de temperaturile extrem de scăzute și de ninsoare, luni seara, în zona de creastă a Masivului Făgăraș, a murit.

Cinci fapte pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei, începând de vineri
De Neptun TV 25 septembrie 2018

Mai sunt doar câteva zile până când noua reglementare a asociațiilor va intra în vigoare.

#roMânia Exodul. Povestea elevei de nota 10, căreia Iohannis i-a cerut să dea prima șansă României
De Mediafax 24 septembrie 2018

An de an, aflăm câți elevi au obținut 10 la examene. Dar câți aleg să rămână în țară? Delia Ionete e o tănără din Gorj ce a primit o scrisoare de la Klaus Iohannis în care acesta îi cerea să “dea prima prima șansă României”.

Cel mai popular motor de căutare sărbătorește, azi, 20 de ani de la înființare. De unde provine numele GOOGLE
De Mediafax 24 septembrie 2018

Google sărbătorește, luni, 20 de ani de la înființare, timp în care a evoluat de la un simplu sistem mai eficient de a explora internetul la cel mai important motor de căutare online, prezent atât de mult în viața oamenilor încât numele companiei a devenit verb.

Locuri de VIS pe care puțină lume le știe. Unde poți pleca în vacanța
De Mediafax 23 septembrie 2018

În Kazakhstan se găsește Almatî, orașul cunoscut în română și ca Alma Ata. Fosta capitală a țării, până în 1997, a rămas centrul cultural din Kazahstan și singura localitate din zonă cu peste un milion de locuitori. Aici se găsește Medeu, cel mai mare patinoar din lume situat la înălțime, la nu mai puțin de 1600 de metri deasupra nivelului mării. A fost deschis în 1951 și a cunoscut renovări repetate în 1972, 2003 și 2009. Printre atracțiile orașului sunt și cele 125 de fântâni, care includ bazinul "Calendarul Oriental", cu 12 sculpturi ale animalelor responsabile cu diferitele perioade ale anului Kazakh.

CONSTANȚA. Caravana Food Truck Festival revine în Piața Ovidiu - preparate delicioase din 10 bucătării internaționale și concerte!
De Neptun TV 22 septembrie 2018

Piața Ovidiu din Constanța redevine gazda festivalului Food Truck Festival 2018, în cadrul gurmanzii vor putea mânca unele dintre cele mai delicioase preparate de tip street food.

Cele mai bune destinații de făcut plajă în septembrie
De Mediafax 22 septembrie 2018

Zona Mediteranei este încă la mare căutare în luna septembrie, cu temperaturi care coboară ușor, însă care sunt încă potrivite pentru navigat și pauze de plajă.

ECHINOCȚIU DE TOAMNĂ 2018. Ziua este egală cu noaptea. Când se schimbă ORA
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Echinoctiu de toamna 2018 reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

CONSTANȚA. Scandal în trafic - doi șoferi s-au luat la bătaie după o tamponare! Polițiștii au confiscat un pistol
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Polițiștii au stabilit că în scandalul izbucnit, joi dimineață, pe o stradă din municipiul Constanța, după o tamponare, două persoane ar fi fost lovite și cu un pistol de tip airsoft. Bărbatul care deținea arma a fost amendat cu 2.500 de lei pentru că nu are documente de proveniență pentru pistol.

Plic cu peste 33.000 de euro găsit de un agent de pază într-un magazin
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Potrivit sursei citate, pe 17 septembrie, la magazin s-au deplasat reprezentanții unei bănci, afirmând că plicul aparține instituției financiare, managerul însă, pentru a se asigura că situația este reală, l-a predat polițiștilor.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană - care sunt localitățile afectate
De Neptun TV 19 septembrie 2018

De data aceasta, autoritățile au luat decizia de a omorî porcii doar din gospodăriile afectate.

40.000 de tineri români studiază peste hotare. Marea Britanie, în topul preferințelor
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Potrivit reprezentanților IntegralEdu, anual 6.000 de tineri români pleacă să studieze peste hotare, iar destinațiile preferate sunt: Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Franța și SUA.

Traficul va fi închis pe o porțiune din Autostrada A2, pentru lucrări, până pe 4 noiembrie
De Neptun TV 18 septembrie 2018

Șoferii sunt sfătuiți că sporească atenția la volan, să reducă viteza în zona efectuării lucrărilor și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație.

Undă verde pentru Referendum în România. CCR a avizat favorabil Legea pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei
De Neptun TV 17 septembrie 2018

Senatul a adoptat, marțea trecută, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

Peste 7.000 de sancțiuni aplicate pentru încălcarea normelor sociale și aproape 500 permise reținute
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În cauzele instrumentate au fost dispuse 15 măsuri preventive. De asemenea, au fost depistate 5 persoane urmărite național sau internațional.

Atacul sângeros din Brăila. Dosar penal deschis în cazul baschetbaliștilor înjunghiați pe terasă. Vești despre starea victimelor
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În baza filmărilor făcute în barul unde s-a produs incidental, anchetatorii au un grup de suspecți în cazul baschetbaliștilor atacați într-un club din Brăila

ATENȚIE! Consumul de ALCOOL este un factor principal de îmbolnăvire și mortalitate la nivel mondial
De Neptun TV 16 septembrie 2018

La nivel mondial, consumul de alcool a fost în 2016 al șaptelea factor de risc atât pentru decese, cât și din punctul de vedere al incapacității generate de boală.

Epidemiile grave care amenință GOSPODĂRIILE în România, pe lângă Pesta porcină și Tuta Absolută, și cum se pot preveni!
De Mediafax 15 septembrie 2018

Pesta porcină africană pare să fie de departe boala momentului, nu doar în România, ci și în Uniunea Europeană. Vom vedea însă, că lista pericolelor pentru animale, dar și plante este mai lungă, pesta porcină fiind doar cea mai vizibilă.

CONSTANȚA. Spectacol-labirint în centrul vechi - acțiunea este bazată pe poveștile de viață înscrise pe epitafurile vechilor locuitori ai Tomisului
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Un spectacol de teatru labirint, intitulat „Picături de istorie” este pus sâmbătă seara în scenă în centrul vechi al Constanței.