luni, 10 decembrie 2018

Secrete diplomatice, dezvăluite de Nicolae Ecobescu - fost diplomat și specialist în securitate și relații internaționale

Ne aflăm dacă nu în plin război rece, atunci foarte aproape de o asemenea situație. Este părerea unuia dintre cei mai experimentați diplomați ai României despre care, însă, în ultimii ani, s-a auzit prea puțin. Nicolae Ecobescu este specialist în securitate și relații internaționale și este cel care, în 1973, a pregătit vizita lui Nicolae Ceaușescu la Washington, alături de celebrul general Ion Pacepa. Legăturile lui cu Statele Unite sunt vechi, iar experiența acumulată, uriașă. Acum înearcă să o transmită generațiilor viitoare printr-o carte: România - Supraviețuire și afirmare în diplomație, în anii Războiului Rece.

Criza din Ucraina le dă astăzi fiori politicienilor europeni, iar diplomația ar trebui să devină o prioritate. România are încă de recuperat când vine vorba de relațiile diplomatice cu marile puteri. Este părerea fostului ambasador la ONU Nicolae Ecobescu, un om care știe bine să citească printre rândurile discursurilor politice. Considerat un reper pentru diplomația română, Nicolae Ecobescu a vorbit în exclusivitate pentru Neptun TV despre pericolele care pândesc securitatea națională și despre ceea ce Bucureștiul ar trebui să facă pentru a le contracara. 

Ne aflăm, dacă nu în plin război rece, în zona foarte apropiată de un astfel de război. Acum este expresia luptei pentru putere, a luptei pentru resurse. Criza din Ucraina ne poate afecta în mod direct, în ipoteza în care Rusia va depăși pragul actual și va avansa spre Odessa și indeosebi către gurile Dunării. Dacă se va produce acest lucru, acesta ar putea crea probleme foarte serioase pentru securitatea României“, a explicat Nicolae Ecobescu.

Diplomații români de astăzi au multe de învățat din lecțiile de echilibristică politică ale lui Nicolae Ceaușescu între cele două blocuri de putere SUA și URSS.  Fostul dictator a vizitat peste 100 de țări iar înainte de a inteprinde o vizită oficială, familia Ceaușescu primea informații până în cel mai mic detaliu. Începând cu subiectele de politică externă și terminând cu tendințele în modă, totul era analizat. După 1989, niciun președinte român nu a mai reușit să aibă parte de o primire așa cum a avut Ceaușescu la Washington în 1973, la invitația fostului președinte american, Richard Nixon. Nicolae Ecobescu era pe atunci șeful departamentului de protocol și l-am rugat să ne dezvăluie cum a decurs această vizită, în culise. 

Îndelung și foarte atent pregătita. Aducându-și contribuția pe lângă MAE, Ministerul Comerțului Exterior, MApN, serviciile secrete. Erau diverși factori care erau implicați în pregătirea unei asemenea vizite. Și desigur erau o serie de negocieri preliminare care pregăteau îndeosebi înțelegerile cu caracter economic, cultural, știintific“, a precizat fostul diplomat român.

De atunci, contextul geopolitic s-a schimbat, însă nevoia de eforturi diplomatice pentru a comunica direct cu marile puteri ale lumii, este mai mare ca oricând.

Cine a venit în ultimii doi ani din partea administrației Americane la București? Păi a venit un asistent al secretarului de stat! Și cum se face că de doi ani de zile, cel mai mare aliat și cel mai de nădejde - și asta e o realitate - nu are ambasador în România?“, s-a întrebat el.

România ar putea face mai mult pentru a se impune ca lider în zona Balcanilor, crede și fostul premier Adrian Năstase, a cărui experiență în diplomație nu poate fi contestată. Prezent la lansarea volumului semnat Nicolae Ecobescu, Năstase a explicat care ar trebui să fie prioritățile Bucureștiului.

În momentul de față, singurul rolul pe care îl are România s-a restrâns la gesturile de solidaritate în cadrul NATO, în cadrul UE, și de aceea este mai greu sa acționeze. Au fost unele încercări, care mie mi s-au părut interesante, pe formula regională. Vizita premierului român împreună cu premierul  republicii Moldova, la Kiev. Dar, din păcate, capacitatea noastră de a discuta cu liderii ruși de la Moscova a scăzut foarte mult în ultimii ani“, a spus fostul premier Adrian Năstase.

Cartea lansată de Nicolae Ecobescu, România - „Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece“, sub egida Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, este a treia dintr-o serie de volume care adună mărturii ale eforturilor diplomatice ale României în perioada Războiului Rece.

Comenteaza aceasta stire

Cine sunt cei cinci prieteni care au murit în urma unui accident cumplit. Cinci familii distruse: 'Mi-a spus de fiecare dată că el și mort se întoarce acasă'
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Cinci tineri au murit duminică dimineața, pe drumul european E 85, în Vadu Moldovei, după ce mașina în care se aflau a intrat în coliziune cu un autotren.

CONSTANȚA. Cum arată Tărâmul Magic al Crăciunului
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Sâmbătă, 8 decembrie, s-a deschis Festivalul Iernii 2018 în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcăriei. Până la 8 ianuarie 2019, copiii vor putea lua parte la ateliere de lucru și creație, vor putea viziona spectacole și scenete, se vor putea distra și amuza cu animatorii și îl vor întâlni pe Moș Crăciun, care va veni la Constanța special pentru acest eveniment.

Guvernul îngheță voucherele de vacanță și indemnizațiile de vacanță!
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Guvernul a decis, vineri, ca toți salariații din sistemul public să primească vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, în următorii doi ani, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Turismului. Măsura reprezintă o înghețare a acestor beneficii, deși ar fi trebuit majorate din 2019.

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 295 de localități! Tulcea, cel mai afectat județ
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Numărul localităților în care evoluează pesta porcină africană a ajuns la 295, cu 1.084 de focare. În total, au fost ucise peste 360.000 de animale, susține ANSVSA.

ESTE OFICIAL. Polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă
De Neptun TV 6 decembrie 2018

Actul normativ prin care polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

HALUCINANT. Ce i-a făcut o educatoare unui băiețel. Părinții au depus plângere penală. Detalii cutremurătoare
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Părinții spun că ce la incident încoace copilul are problema cu mersul la toaletă.

Legătura dintre furtul de carburanți și MOARTEA oamenilor. Cazul ambulanțierilor din Corabia. Ce verifică procurorii
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Potrivit expertizei tehnice auto, ambulanțierii au condus cu viteză mai mică pentru a reduce consumul.

Sf. Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce cadouri să NU faci niciodată. Aduc ghinion!
De Neptun TV 5 decembrie 2018

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, purtand o barba alba, bogata. Se spune ca atunci cand Mosul o scutura, peste pamant cad fulgi de nea. De aceea, se si spune: “Iata, a intinerit mos Nicolae!”.

Sărbătoare mare astăzi. Sfânta Varvara. Ce nu trebuie să faci
De Neptun TV 4 decembrie 2018

Sfânta Mare Muceniță Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor. Ea s-a născut în vremea împăratului Maximilian și a fost fiica unui mare proprietar de pămînt din Eliopolis. Tatăl ei se închina la idoli și a vrut ca și fiica sa să îi împărtășească credința.

REVOLTĂTOR: Peste 20 de copii cu profesor, fără cazare, au înnoptat într-o catedrală. Un băiat, la spital
De Neptun TV 2 decembrie 2018

Urmează să se cerceteze cum de copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, au venit la Alba Iulia fără cazare.

La Ovidiu a fost inaugurat monumentul 'POET OVIDIU'

La Centrul Cultural Elena Roizen din orașul Ovidiu a avut loc cea de-a doua ediție a simpozionului „Ovidienii”. Din dorința de a da orașului o șansã pentru a-și construi un profil cultural, Primarul George Scupra a luat inițiativa ridicãrii unui ansamblu statuar .

CONSTANȚA. Noi reguli pentru locuitorii campusului social Henri Coandă - cine nu le respectă, va fi evacuat!
De Roxana Glăvan 1 decembrie 2018

Noi reguli urmează să fie instituite pentru locuitorii campusului social Anri Coandă. Consilierii constănțeni au aprobat în ședința de consiliu local de astăzi, regulamentul prin care vor fi repartizate locuințele celor fără adăpost, scoși din locuințele naționalizate sau cazuri sociale. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spune că va impune familiilor care vor locui în campus să își trimită copiii la școală sau grădiniță, să își facă periodic analize și controale prin medicul de familie și să învețe regulile elementare de conviețuire. Cine nu respectă aceste reguli, va fi evacuat!

100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze la Unire
De Mediafax 1 decembrie 2018

Singurele fotografii de la evenimentele din 1 Decembrie 1918 au fost făcute de Samoilă Mârza, un soldat care se întorsese în urmă cu câteva zile din război. El nu știa că doar imaginile sale vor rămâne în istorie și le-a făcut din pasiune, fără să fie chemat sau plătit.

Centenar 2018. 10 momente de răscruce din istoria României
De Mediafax 1 decembrie 2018

Unirea Basarabiei cu România, momentul în care țara a început să piardă teritorii, abdicarea Regelui Mihai I sau venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu. Sunt câteva dintre cele mai importante evenimente din ultimii 100 de ani.

Ziua Națională a României, sărbătorită în avans la Techirghiol!
De Robert Nenciu 30 noiembrie 2018

Primăria și Consiliul Local Techirghiol au serbat astăzi, în avans, Ziua Națională a României. În ciuda valorilor negative ale temparaturilor, la eveniment au participat sute de copii și locuitori din oraș, alături de oficialitățile venite din județ. Parada militară și prezentarea uniformelor din primul Război Mondial, au fost extrem de apreciate de participanți, la fel ca toate celelalte momentele pregătite de organizatori.

CONSTANȚA. Paradă inedită de 1 Decembrie - constănțenii pot admira și noile autobuze!
De Roxana Glăvan 30 noiembrie 2018

Paradă inedită de 1 Decembrie, la Constanța. De ziua națională a României constănțenii se vor putea bucura de un spectacol aerian inedit și vor putea admira, în premieră, primele autobuze sosite deja la malul mării.

Nicolae Voiculeț va cânta imnul național al României în inima secuimii
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

Marele naist Nicolae Voiculeț a decis ca de Ziua Națională să cânte imnul țării chiar în inima României, în secuime, la Covasna.

Constanța are cu ce se mândri! Cine este tânărul care a ajuns șef de promoție al Cursului american de Forțe pentru Operații Speciale
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

"Norocul îi favorizează pe cei curajoși" , este deviza unei structuri de elită din Armata României, Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale.

UPDATE. Situația traficului la această oră! Porturi închise, restricții de circulație și 6 drumuri naționale se mențin închise!
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

În zilele de 30 noiembrie (între orele 16:00 și 22:00) și 1 Decembrie (întreorele 06:00 și 22:00), circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone ,respectiv 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, este interzisă pe următoarele drumuri:

ALERTĂ METEO! Meteorologii au prelungit avertizarea de ger! Rafale puternice de vânt în Dobrogea
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

Joi (29 noiembrie) și vineri (30 noiembrie) vântul va prezenta intensificări cu viteze de 45...55 km/h, în sudul Moldovei și al Banatului, în jumătatea de est a Munteniei și în Dobrogea, iar pe litoral vor fi rafale de 60...70 km/h.