sîmbătă, 23 martie 2019

Secrete diplomatice, dezvăluite de Nicolae Ecobescu - fost diplomat și specialist în securitate și relații internaționale

Ne aflăm dacă nu în plin război rece, atunci foarte aproape de o asemenea situație. Este părerea unuia dintre cei mai experimentați diplomați ai României despre care, însă, în ultimii ani, s-a auzit prea puțin. Nicolae Ecobescu este specialist în securitate și relații internaționale și este cel care, în 1973, a pregătit vizita lui Nicolae Ceaușescu la Washington, alături de celebrul general Ion Pacepa. Legăturile lui cu Statele Unite sunt vechi, iar experiența acumulată, uriașă. Acum înearcă să o transmită generațiilor viitoare printr-o carte: România - Supraviețuire și afirmare în diplomație, în anii Războiului Rece.

Criza din Ucraina le dă astăzi fiori politicienilor europeni, iar diplomația ar trebui să devină o prioritate. România are încă de recuperat când vine vorba de relațiile diplomatice cu marile puteri. Este părerea fostului ambasador la ONU Nicolae Ecobescu, un om care știe bine să citească printre rândurile discursurilor politice. Considerat un reper pentru diplomația română, Nicolae Ecobescu a vorbit în exclusivitate pentru Neptun TV despre pericolele care pândesc securitatea națională și despre ceea ce Bucureștiul ar trebui să facă pentru a le contracara. 

Ne aflăm, dacă nu în plin război rece, în zona foarte apropiată de un astfel de război. Acum este expresia luptei pentru putere, a luptei pentru resurse. Criza din Ucraina ne poate afecta în mod direct, în ipoteza în care Rusia va depăși pragul actual și va avansa spre Odessa și indeosebi către gurile Dunării. Dacă se va produce acest lucru, acesta ar putea crea probleme foarte serioase pentru securitatea României“, a explicat Nicolae Ecobescu.

Diplomații români de astăzi au multe de învățat din lecțiile de echilibristică politică ale lui Nicolae Ceaușescu între cele două blocuri de putere SUA și URSS.  Fostul dictator a vizitat peste 100 de țări iar înainte de a inteprinde o vizită oficială, familia Ceaușescu primea informații până în cel mai mic detaliu. Începând cu subiectele de politică externă și terminând cu tendințele în modă, totul era analizat. După 1989, niciun președinte român nu a mai reușit să aibă parte de o primire așa cum a avut Ceaușescu la Washington în 1973, la invitația fostului președinte american, Richard Nixon. Nicolae Ecobescu era pe atunci șeful departamentului de protocol și l-am rugat să ne dezvăluie cum a decurs această vizită, în culise. 

Îndelung și foarte atent pregătita. Aducându-și contribuția pe lângă MAE, Ministerul Comerțului Exterior, MApN, serviciile secrete. Erau diverși factori care erau implicați în pregătirea unei asemenea vizite. Și desigur erau o serie de negocieri preliminare care pregăteau îndeosebi înțelegerile cu caracter economic, cultural, știintific“, a precizat fostul diplomat român.

De atunci, contextul geopolitic s-a schimbat, însă nevoia de eforturi diplomatice pentru a comunica direct cu marile puteri ale lumii, este mai mare ca oricând.

Cine a venit în ultimii doi ani din partea administrației Americane la București? Păi a venit un asistent al secretarului de stat! Și cum se face că de doi ani de zile, cel mai mare aliat și cel mai de nădejde - și asta e o realitate - nu are ambasador în România?“, s-a întrebat el.

România ar putea face mai mult pentru a se impune ca lider în zona Balcanilor, crede și fostul premier Adrian Năstase, a cărui experiență în diplomație nu poate fi contestată. Prezent la lansarea volumului semnat Nicolae Ecobescu, Năstase a explicat care ar trebui să fie prioritățile Bucureștiului.

În momentul de față, singurul rolul pe care îl are România s-a restrâns la gesturile de solidaritate în cadrul NATO, în cadrul UE, și de aceea este mai greu sa acționeze. Au fost unele încercări, care mie mi s-au părut interesante, pe formula regională. Vizita premierului român împreună cu premierul  republicii Moldova, la Kiev. Dar, din păcate, capacitatea noastră de a discuta cu liderii ruși de la Moscova a scăzut foarte mult în ultimii ani“, a spus fostul premier Adrian Năstase.

Cartea lansată de Nicolae Ecobescu, România - „Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece“, sub egida Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, este a treia dintr-o serie de volume care adună mărturii ale eforturilor diplomatice ale României în perioada Războiului Rece.

Comenteaza aceasta stire

România, condamnată la CEDO pentru că a refuzat instruirea unui deținut
De Neptun TV 22 martie 2019

Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 în acest caz. Marian Flămînzeanu a primit 2000 de euro despăgubiri morale.

PERCHEZIȚII DE AMPLOARE la Constanța și alte județe la suspecți bănuiți de evaziune fiscală de peste 6 milioane de dolari
De Neptun TV 21 martie 2019

Aproape 200 de percheziții au loc, joi dimineața, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală. 4,5 milioane de dolari ar fi ajuns în China, fără documente legale.

Guvernul a decis să modifice legea taximetriei prin care să înlăture 'pirateria', după consultările cu transportatorii
De Neptun TV 21 martie 2019

Consultările între secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanții ministerului Transporturilor și cei ai transportatorilor au avut loc în sediul Executivului. În urma discuțiilor s-a decis modificarea legii taximetriei, în scopul „înlăturării pirateriei din transportul de persoane”.

Sărbătoare mare! Ce să NU faci niciodată de Buna Vestire
De Neptun TV 21 martie 2019

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea această.

Ora de vară 2019. Când dăm ceasurile înainte? Se întâmplă curând
De Neptun TV 19 martie 2019

Ora de vară 2019. Astfel, ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie 2019, (fiind ora de vară). Tările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă, vor putea face acest lucru pe 27 octombrie 2019.

SPIT Constanța eliberează PERMISELE DE ACCES în Zona Peninsulară
De Neptun TV 18 martie 2019

Cererile completate și documentele aferente se pot depune la ghișeele următoarelor agenții fiscale, situate la adresele: Str. Sulmona nr. 22 – Agenția fiscală nr. 3; Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall) – Agenția fiscală nr. 5; Bd. Tomis nr. 112 – Agenția fiscală nr. 6.

Exerciții militare în valuri de 5 metri. Forțele Navale Române participă la 'ARIADNE 19'
De Neptun TV 16 martie 2019

Forțele Navale Române participă cu nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu” la exercițiul militar „ARIADNE 19”, defășurat în Marea Mediterană.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzile din oraș - șofer oprit cu un foc de armă, după ce a lovit 5 mașini! VIDEO din mașina Poliției
De Neptun TV 15 martie 2019

În timp ce conducea cu viteză, mașina a lovit 5 autoturisme, dintre care 2 aflate în mers și 3 oprite.

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi!
De Mediafax 15 martie 2019

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la contrabandiștii de tutun! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Un număr de 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, au loc, vineri dimineață, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite și la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!
De Neptun TV 13 martie 2019

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 'A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină'
De Mediafax 13 martie 2019

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Senatorul Vergil Chițac, pasibil de dosar penal pentru fals în declarații!
De Neptun TV 12 martie 2019

Senatorul de Constanța Vergil Chițac riscă să fie cercetat penal pentru fals în declarații. Parlamentarul constănțean nu a specificat în declarațiile de interese faptul că deține și funcția de președinte al Asociației „Constanța Altfel”.

Începe Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului - ce ai voie să mănânci astăzi!
De Neptun TV 10 martie 2019

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paști, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărțirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, amintește Adrian Cocoșilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Marinari repatriați după ce autoritățile au vândut vasul din Portul Constanța și au plătit salariile
De Neptun TV 10 martie 2019

Marinarii de pe o navă sub pavilion Panama, reținută în portul Constanța, au putut fi repatriați după ce autoritățile portuare au vândut vasul pentru plata salariilor navigatorilor, restante de jumătate de an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții 40 de Mucenici - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Mediafax 9 martie 2019

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani care pentru credința lor au fost omorâți în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se prepara și împărți mucenici copți sau fierți.

SIMULARE EVALUARE 2019: Luni încep testările pentru elevii de clasa a VIII-a și a VII-a/ Calendar și SUBIECTE
De Mediafax 8 martie 2019

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019, anunță Ministerul Educației Naționale, într-un comunicat de presă.

Sărbătoare mare sâmbătă! Ce să nu faci niciodată de Sfinții 40 de mucenici
De Neptun TV 8 martie 2019

Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.

8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, de la activism la sărbătoare
De Mediafax 7 martie 2019

Ziua Internațională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinței femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie și rasă.

CONSTANȚA. Cum vor arăta viitoarele semafoare!
De Neptun TV 7 martie 2019

Primăria își propune prin astfel de proiecte mărirea vizibilității semafoarelor și scăderea numărului accidentelor rutiere în oraș.

CONSTANȚA. Cine sunt pescarii căutați pe mare - unul dintre ei este patron de cherhana!
De Neptun TV 7 martie 2019

Trei pescari din sudul litoralului au dispărut miercuri seara, după ce au ieșit pe mare pe furtună. La căutări participă și autoritățile din Bulgaria.