duminică, 24 iunie 2018

Secrete diplomatice, dezvăluite de Nicolae Ecobescu - fost diplomat și specialist în securitate și relații internaționale

Ne aflăm dacă nu în plin război rece, atunci foarte aproape de o asemenea situație. Este părerea unuia dintre cei mai experimentați diplomați ai României despre care, însă, în ultimii ani, s-a auzit prea puțin. Nicolae Ecobescu este specialist în securitate și relații internaționale și este cel care, în 1973, a pregătit vizita lui Nicolae Ceaușescu la Washington, alături de celebrul general Ion Pacepa. Legăturile lui cu Statele Unite sunt vechi, iar experiența acumulată, uriașă. Acum înearcă să o transmită generațiilor viitoare printr-o carte: România - Supraviețuire și afirmare în diplomație, în anii Războiului Rece.

Criza din Ucraina le dă astăzi fiori politicienilor europeni, iar diplomația ar trebui să devină o prioritate. România are încă de recuperat când vine vorba de relațiile diplomatice cu marile puteri. Este părerea fostului ambasador la ONU Nicolae Ecobescu, un om care știe bine să citească printre rândurile discursurilor politice. Considerat un reper pentru diplomația română, Nicolae Ecobescu a vorbit în exclusivitate pentru Neptun TV despre pericolele care pândesc securitatea națională și despre ceea ce Bucureștiul ar trebui să facă pentru a le contracara. 

Ne aflăm, dacă nu în plin război rece, în zona foarte apropiată de un astfel de război. Acum este expresia luptei pentru putere, a luptei pentru resurse. Criza din Ucraina ne poate afecta în mod direct, în ipoteza în care Rusia va depăși pragul actual și va avansa spre Odessa și indeosebi către gurile Dunării. Dacă se va produce acest lucru, acesta ar putea crea probleme foarte serioase pentru securitatea României“, a explicat Nicolae Ecobescu.

Diplomații români de astăzi au multe de învățat din lecțiile de echilibristică politică ale lui Nicolae Ceaușescu între cele două blocuri de putere SUA și URSS.  Fostul dictator a vizitat peste 100 de țări iar înainte de a inteprinde o vizită oficială, familia Ceaușescu primea informații până în cel mai mic detaliu. Începând cu subiectele de politică externă și terminând cu tendințele în modă, totul era analizat. După 1989, niciun președinte român nu a mai reușit să aibă parte de o primire așa cum a avut Ceaușescu la Washington în 1973, la invitația fostului președinte american, Richard Nixon. Nicolae Ecobescu era pe atunci șeful departamentului de protocol și l-am rugat să ne dezvăluie cum a decurs această vizită, în culise. 

Îndelung și foarte atent pregătita. Aducându-și contribuția pe lângă MAE, Ministerul Comerțului Exterior, MApN, serviciile secrete. Erau diverși factori care erau implicați în pregătirea unei asemenea vizite. Și desigur erau o serie de negocieri preliminare care pregăteau îndeosebi înțelegerile cu caracter economic, cultural, știintific“, a precizat fostul diplomat român.

De atunci, contextul geopolitic s-a schimbat, însă nevoia de eforturi diplomatice pentru a comunica direct cu marile puteri ale lumii, este mai mare ca oricând.

Cine a venit în ultimii doi ani din partea administrației Americane la București? Păi a venit un asistent al secretarului de stat! Și cum se face că de doi ani de zile, cel mai mare aliat și cel mai de nădejde - și asta e o realitate - nu are ambasador în România?“, s-a întrebat el.

România ar putea face mai mult pentru a se impune ca lider în zona Balcanilor, crede și fostul premier Adrian Năstase, a cărui experiență în diplomație nu poate fi contestată. Prezent la lansarea volumului semnat Nicolae Ecobescu, Năstase a explicat care ar trebui să fie prioritățile Bucureștiului.

În momentul de față, singurul rolul pe care îl are România s-a restrâns la gesturile de solidaritate în cadrul NATO, în cadrul UE, și de aceea este mai greu sa acționeze. Au fost unele încercări, care mie mi s-au părut interesante, pe formula regională. Vizita premierului român împreună cu premierul  republicii Moldova, la Kiev. Dar, din păcate, capacitatea noastră de a discuta cu liderii ruși de la Moscova a scăzut foarte mult în ultimii ani“, a spus fostul premier Adrian Năstase.

Cartea lansată de Nicolae Ecobescu, România - „Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece“, sub egida Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, este a treia dintr-o serie de volume care adună mărturii ale eforturilor diplomatice ale României în perioada Războiului Rece.

Comenteaza aceasta stire

În doar 24 ore: Polițiștii au reținut 464 de permise și au dat amenzi de aproape trei milioane lei
De Neptun TV 24 iunie 2018

În ultimele 24 de ore la nivel național peste 8.000 de polițiști au fost implicați în misiuni pentru menținerea ordinnii publice și pe linie de siguranță rutieră.

Bătaie pe locurile de la Poliție! Peste 10.000 de tineri vor să ocupe unul din cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție ale MAI
De Neptun TV 23 iunie 2018

Numărul băieților înscriși este mai mare decât cel al fetelor, însă aceștia vor candida pentru aceleași locuri, toți având șanse egale.

Iohannis anunță că va candida pentru un nou mandat la Președinție!
De Neptun TV 23 iunie 2018

Klaus Iohannis a anunțat că este hotărât să candideze pentru încă un mandat de președinte al României.

Cum acționează escrocii după metoda Accidentul. Sfaturi de la polițiști pentru cetățeni!
De Neptun TV 23 iunie 2018

Pentru a nu deveni victima infractorilor care acționează după „metoda accidentul”, polițiștii ialomițeni atenționează cetățenii să fie prudenți atunci când sunt apelați telefonic de persoane necunoscute și îi sfătuiesc să țină cont de mai multe sfaturi.

Nicolae Voiculeț va susține un concert la Constanța
De Neptun TV 22 iunie 2018

În fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, maestrul Nicolae Voiculeț va urca pe scenă pentru a încânta publicul constănțean în cadrul unui eveniment care face parte din “Turneul România100”, pe care artistul îl susține cu ocazia Celebrării Centenarului Marii Uniri.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la persoane care înșelau prin metoda 'Accidentul'!
De Neptun TV 21 iunie 2018

Acestea ar fi indus în eroare persoanele vătămate, contactându-le la telefon și spunându-le că o persoană apropiată este vinovată de producerea unui accident rutier grav.

Pompier rănit după ce o cutie lăsată lângă mașina sa a explodat! SRI e solicitat pentru expertiză
De Neptun TV 21 iunie 2018

Un subofițer de la ISU Cluj a fost rănit joi dimineață după ce o cutie lăsată lângă mașina sa a explodat.

SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2018. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Obiceiuri și tradiții
De Neptun TV 21 iunie 2018

Astăzi este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. În tradiția populară, SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2018 este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor și ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie.

România, în topul țărilor din UE cu cel mai SCĂZUT consum pe cap de locuitor
De Mediafax 19 iunie 2018

În România, consumul individual efectiv - indicator care arată bunăstarea gospodăriilor, măsurat în funcție de standardele puterii de cumpărare - este de 68% din media europeană, fiind urmat de Ungaria cu 63%, Croația cu 61% și Bulgaria cu 55%, arată datele Eurostat.

Salvați Copiii: Aproape jumătate dintre copii comunică online cu necunoscuți
De Neptun TV 19 iunie 2018

"Seminarul a avut un caracter interactiv, participanții prezenți au lucrat în echipe, conform specializărilor, pentru a prezenta colegilor din celelalte structuri expertiza instituției lor în acest domeniu, modul de lucru sau potențialele intervenții pe care le pot avea în cazul în care un copil devine victimă, agresor sau martor al unei situații periculoase în mediul digital", a informat organizația.

NEVERSEA lansează campania 'S.O.S. Cazino' Constanța!
De Neptun TV 18 iunie 2018

Organizatorii festivalului NEVERSEA alături de Primăria municipiului Constanța demarează astăzi campania “S.O.S Cazino”, campanie prin care inițiatorii doresc să pună în valoare această clădire simbol a României dar și să contribuie la procesul de salvare a clădirii.

Românii din diaspora, plângere penală împotriva revistei Charlie Hebdo pentru caricatura cu Halep
De Mediafax 17 iunie 2018

Precizările vin după ce revista satirică franceză Charlie Hebdo a publicat recent o caricatură prin care ironizează victoria Simonei Halep de la Roland Garros, în care aceasta apare strigând "Fier vechi! Fier vechi!".

Nicolae Voiculeț urcă pe scenă la Constanța
De Ciprian Vieru 16 iunie 2018

Ziua drapelul Național, care se serbează anual la data de 26 iunie, se anunță încă de pe acum una plină de evenimente la Constanța. Pe lângă ceremoniile organizate cu această ocazie, în Piața Ovidiu va avea loc și un concert, în cadrul căruia pe scenă va urca și celebrul naist Nicolae Voiculeț. Spectacolul din Constanța va marca de altfel și debutul celei de a doua faze a turneului national „Dumnezeu Ocrotește România“, organizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Despărțirea dintre Facebook și cei doi fondatori ai WhatsApp și efectele ei
De Mediafax 16 iunie 2018

Cât de urâtă a fost despărțirea dintre Facebook și cei doi fondatori ai WhatsApp, cea mai mare achiziție a companiei? Creatorii uneia dintre cele mai populare aplicații de mesagerie pleacă din companie lăsând pe masă 1,3 miliarde de dolari, scrie Ziarul Financiar.

Furtunile au făcut ravagii în țară! Zeci de locuințe și drumuri afectate de inundații în 16 județe!
De Neptun TV 16 iunie 2018

Peste 44 de locuințe, 39 beciuri și subsoluri, 120 curți, două obiective economice, două anexe gospodărești, o mașină, o fântână și opt tronsoane de drum au fost afectate de ploile din ultimele zile și de scurgerile de pe versanți, potrivit IGSU.

CONSTANȚA. Mâncare pentru copii gătită într-un beci - JEG de nedescris! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 iunie 2018

Se preparau alimente care se comercializau într-un magazin din centrul orașului și la chioșcul din curtea Liceului Mihai Eminescu.

CONSTANȚA. TRAGEDIE: Un bebeluș de numai 9 luni a murit de rujeolă. Discuții aprinse pe Facebook: copilul ar fi fost pus într-un salon cu copii bolnavi, deși nu fusese încă vaccinat!
De Neptun TV 14 iunie 2018

Copilul a fost internat în perioada 15 – 21 mai la Spitalul Județean Constanța cu bronșită, dar după mai puțin de 10 zile, a revenit în stare gravă.

CONSTANȚA. Cine este militarul care a murit încercând să salveze un copil! Două fete au rămas fără tată: 'Soțul meu a sărit să salveze un suflet de copil abandonat la naștere'
De Neptun TV 13 iunie 2018

Surprinzător este faptul că militarul a fost declarat luni, 11 iunie, în jurul orei 19.00, absent nejustificat de la unitate, așa cum au transmis reprezentanții Forțelor Aeriene Române, urmând ca miercuri să fie dat dezertor. Duminică, Petru Cosma se afla alături de ceilalți colegi pe plajă.