joi, 13 decembrie 2018

Simona Marcu este noul președinte al CSM

Simona Marcu este noul președinte al CSM

Judecătorul ÎCCJ Simona Marcu este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), magistratul fiind singurul candidat pentru această funcție.

Decizia a fost luată cu 11 voturi pentru și opt împotrivă.

La audieri, judecătorul Andreea Chiș a întrebat-o pe Simona Marcu dacă ar fi dispusă să voteze la vedere în privința apărării independenței justiției privind anumite articole, răspunsul judecătoarei fiind afirmativ.

"Nu orice afirmație din spațiul public trebuie să atragă automat o apărare de independență, ci trebuie să verificăm dacă există o bază factuală și dacă s-a comis realmente o intruziune", a spus magistratul.

În ceea ce privește comunicarea cu mass-media, judecătorul spune că ar prefera ca plenul să fie un pic mai vizibil, cu mesaje țintite, clare și unitare, precizând că ar fi necesari specialiști în comunicare. Totodată, magistratul spune că ar face un demers la CNA pentru a reglementa limitele unui realizator de emisiuni.

Întrebată dacă adoptarea legilor justiției în forma actuală este de natură a reforma sistemul judiciar sau de a duce la un regres, Marcu a spus: "O întrebare care nu e legată de candidatura mea. Ca o părere personala, sunt foarte multe lucruri bune în aceste proiecte de acte normative. Sunt și unele chestiuni care pot ridica unele probleme. Ele au fost menționate în avizul exprimat de CSM, se regăsesc și în obiecțiile de neconstituționalte formulate de către ÎCCJ, astfel încât vom vedea ce va decide CCR. Aș evita să tranșez eu această chestiune".

În ceea ce privește protestele magistraților, de la sfârșitul anului, Marcu a spus: "Cred că trebuie să identificăm punți de legătură între noi și să transmitem un mesaj de unitate în exterior. Primul an în consiliu a fost destul de zbuciumat. Aș spune că nu din cauza noastră, dar întregul context, economic, politic. Fiecare dintre noi a reacționat la cald așa cum a crezut că e mai bine."

De asemenea, judecătoarea a fost întrebată de Cristian Ban, procuror, ce vot ar da în Parlament, privind legile justiției, dacă ar avea posibilitatea. "Aș lua în considerare evoluțiile, opinia colegilor de la Îccj și m-aș exprima în deplină cunoștință de cauză și cu deplină responsabilitate", a răspuns Marcu.

Comenteaza aceasta stire

inPolitics.ro. Glorie înaintașilor: Cum a făcut SRI Marea Unire
De Neptun TV 3 decembrie 2018

Punem pariu că habar nu aveați de rolul major avut de serviciile secrete în unirea provinciilor istorice sub numele de România, mai ales Marea Unire de la 1918. Nici noi nu știm mare lucru despre asta, dar un raționament simplu și de bun simț nu lasă loc de echivoc: mai mult decît Armata României și la paritate cu clasa politică, unirea de la 1 decembrie 1918 e opera SRI ori a glorioșilor săi precursori.

Apel la Legalitate - Scrisoare deschisă adresată Domnului Decebal Făgădău, Primar al Constanței
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Vă adresez acest Apel la legalitate, cu rugamintea de soluționare și răspuns în regim de urgență, urmând să ne adresăm, după caz, instanțelor de judecată sau organelor de urmărire penală pentru prejudiciile cauzate, daune financiare și infracțiunile de serviciu savârșite pe întregul parcurs al documentației de către funcționarii implicați...