luni, 25 martie 2019

SIMULARE BACALAUREAT. Elev: 'Nu toți le luăm în serios'! Romanul interbelic și nuvela, printre subiecte

De Mediafax 16:07, 19 martie 2018 204 vizite Invatamant
SIMULARE BACALAUREAT. Elev: 'Nu toți le luăm în serios'! Romanul interbelic și nuvela, printre subiecte

Elevii de clasele a XI-a și a XII-a au suținut, azi, simularea la Bacalaureat, proba scrisă la Limba română, unde au avut de redactat, în funcție de profil, un eseu despre particularitățile unui roman interbelic, caracterizarea unui personaj psihologic sau despre o poezie scrisă de Mihai Eminescu.

Elevii de clasa a XII-a, de la profilul uman, au primit, la subiectul al treilea, care este și cel mai complex, cerința de redactare a unui eseu de minumim 400 de cuvinte, în care să prezinte caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

Colegii lor de la filiera mate-info au avut de scris un eseu tot de 400 de cuvinte, dar despre particularitățile unui roman interbelic studiat.

"Subiectele au fost accesibile, conform modelelor date de minister. Așadar, elevii știau la ce să se aștepte. La personajul dintr-un roman psihologic, probabil că au întâmpinat dificultăți generate de înțelegerea noțiunii de roman psologic și mulți ar putea să greșească abordând pe Liviu Rebreanu sau pe George Călinescu, unde apar elemente de roman psihologic, dar ne referim la romanele scrise de Camil Petrescu sau Mircea Eliade", a declarat Adina Puhace, profesor de limba română.

Chiar dacă nu toți elevii iau în serios simulările, cei mai mulți speră să primească și la examenul din vară cerințe care să nu îi pună în dificultate.

"Subiectele au fost ok, e ceea ce am făcut și noi la clasă, dar sunt sigură că dacă, la vară, vom primi aceleași subiecte, emoțiile ar fi mai mari. Nu toți luăm în serios simulările, așa am făcut și anul trecut, în clasa a XI-a, și acum ne-am trezit că mai avem puțin până la Bacalaureat", spune Simona, elevă.

Liceenii de clasa a XI-a, care sunt la profilul real, au avut de redactat, la ultimul subiect, un eseu despre particularitățile unei nuvele, iar cei de la filiera umanistă, un eseu despre o poezie scrisă de Mihai Eminescu.

"Dacă până acum primeau tema și viziunea despre lume în text, acum a fost mai aplicat, particularitățile unui text poetic. La profilul real, au avut o nuvelă studiată, iar elevii preferă acest gen de subiect, iar nuvela este din operele pe care ei le-au studiat cu plăcere", a adăugat Adina Puhace.

"Din punctul meu de vedere, a fost super. Subiectul III mi-a pus câteva probleme deoarece nu mă așteptam să primesc Eminescu, un subiect destul de ușor. Am învățat puțin Eminescu, însă nu m-am pregătit așa cum ar fi trebuit. Eu cred că noi, elevii, nu ne-am interesat așa de mult de simulare, cred că e vorba, mai mult, de regulile pe care trebuie să le respectăm la simulare și cam atât, nu cred că o să ne ajute foarte mult. Eu sper să iau peste nota 8", a explicat un elev de clasa a XI-a.

Profesorii explică faptul elevii nu conștientizează importanța simulărilor și își dau seama de abia după ce au luat o notă mică.

"Ei iau în glumă simulările și atunci când vin rezultatele se sperie chiar și cei mai curajoși, care spun că Bacalaureatul nu este greu. Când văd nota proastă, îi sperie. Chiar și pe cei de clasa a XI-a îi scutură, care sigur au venit cu puține emoții astăzi. Cu siguranță, se vor gândi ce o să facă în clasa a XII-a. Oricum, cred că până la vară, se mai poate recupera materia. Au o lună între terminarea școlii și examen, plus că nu mai au competențele orale", a subliniat Puhace.

Miercuri, pe 21 martie, liceeni vor susține simularea la matematică sau istorie, urmând ca joi, 22 martie, să aibă loc simularea la proba la alegere în funcție de profil sau de specializare.

Rezultatele vor fi comunicate vineri, 30 martie. Notele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceștia vor depune o cerere scrisă în acest sens.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Licean premiat de NASA - Theodor a ajuns și în finala Olimpiadei Geniilor!
De Neptun TV 21 martie 2019

Un elev din Medgidia a fost premiat de NASA pentru eseul său despre organizarea unei stații orbitale în Cosmos. Theodor Florentin Furtună este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia și a participat și la Olimpiada Geniilor, unde s-a calificat în finală cu un proiect despre salvarea parcurilor naționale din România.

Simulare Evaluare Națională: Elevii claselor VII-VIII susțin astăzi proba la matematică!
De Neptun TV 12 martie 2019

Elevii de clasa a VIII-a și, în premieră, cei de a VII-a, susțin, marți simularea Evaluării Naționale la proba Matematică. Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019.

SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2019 EDU.RO! Ce a picat la Limba Română
De Neptun TV 11 martie 2019

Simularea la Evaluarea Națională 2019 a început azi cu proba la Limba și Literatura Română, pentru elevii de clasa a VII-a și a VIII-a.