joi, 22 august 2019

Fetiță de un an, internată în stare gravă - medicii nu pot confirma sindromul hemolitic uremic!

DSP Bacău a început o investigație epidemiologică după ce starea unui copilaș de un an cu sindrom hemolitic uremic s-a înrăutățit și a fost transferat la Spitalul de Pediatrie din Iași.

Potrivit Ministerului Sănătații, Direcția de Sănătate Publică Bacău a informat despre apariția, în ziua de vineri, a unui caz de sindrom hemolitic uremic la Spitalul Județean din Bacău.

Copilașul de 1 an din orașul Bacău s-a internat vineri la Spitalul Județean de Urgență Bacău, iar apoi a fost transferat la Spitalul de Pediatrie din Iași, la secția de nefrologie.

"Potrivit DSP Bacău, copilul a manifestat boala diareică acută cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament antibiotic timp de trei zile în regim ambulatoriu cu o evoluție favorabilă, dar cu înrăutățire a stării de sănătate în data de 18 februarie", arată Ministerul Sănătății.

Copilașului i-au fost recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariției sindromului.

Totodată, DSP Bacău a început investigația epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară.

UPDATE.  Șefa Secției de Nefrologie a Spitalului Marie Curie, Mihaela Bălgrădean, a declarat că dintre cei șapte copii rămași internați, doi de la Terapie Intensivă au fost transferați la secția de Nefrologie, precizând că în ceea ce privește cazul de la Bacău nu se poate confirma sindromul hemolitic uremic.

În ceea ce privește cazul fetiței în vârstă de un an și o lună, de la Bacău, Mihaela Bălgrădean a precizat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că nu se poate confirma sindromul hemolitic uremic din mai multe motive.

"A debutat în urmă cu două săptămâni, a fost tratat la domiciliu, s-a mers într-un laborator privat unde s-au făcut niște investigații și se confirmă doar o parte din diagnosticul sindrom hemolitic uremic. Fetița se află la Spitalul Sfânta Maria din Iași, dar nu este vorba despre acest sindrom. A fost exclusă și infecția cu rotavirus. Poate în aceste zile m-am referit mai puțin la faptul că trebuie să fim mai aproape de acești părinți. Înțelegem prin ce trec aceste familii și este un lucru important să avem o relație bună, să căpătăm încrederea dumnealor. Trebuie respectate întocmai regulile de igienă", a spus Bălgrădean.

La rândul său, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că în acest moment se raportează în toate spitale bolile diareice acute. Ministrul Sănătății a atras din nou atenția asupra măsurilor de igienă pe care trebuie să le respecte toată lumea.

"Trebuie să conștientizăm că o lipsă într-un lanț de informație poate avea rezultate catastrofale. Am solicitat să se raporteze toate bolile diareice. Fac un apel în continuare la respectarea tuturor măsurilor de igienă: spălarea pe mâini, spălarea fructelor și legumelor, prepararea termică a alimentelor".

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a anunțat primele concluzii ale Centrului European de Control al Bolilor. Aceasta spus că revizuirea tuturor datelor epidemiologice este, printre altele, cea mai importantă recomandarea făcută de specialiștii de aici.

"Până în prezent nu au puse în evidență date concrete ce pot fi comunicate, orice evoluție va fi comunicată ulterior. Echipa recunoaște că acest eveniment a fost unul neașteptat și neobișnuit prin numărul de cazuri localizat într-o zonă și prin severitatea acestor cazuri", a mai spus Adriana Pistol.

Comenteaza aceasta stire