vineri, 24 mai 2019

Sistemul Ro-Alert, între critici și utilitate. Arafat: Unii au fost deranjați de mesaje

De Mediafax 12:52, 2 mai 2019 131 vizite Social
Sistemul Ro-Alert, între critici și utilitate. Arafat: Unii au fost deranjați de mesaje

Sistemul Ro-Alert, a fost criticat, iar utilitatea sa a fost pusă la îndoială recent, după tornada de la Călărași. La rândul său, Raed Arafat a declarat că sistemul nu este un radar meteo și că există persoane care sunt deranjate de mesaje, însă au fost situații când alertele și-au atins scopul.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat prin intermediul unei postări pe Facebook, după ce Ro-Alert a fost criticat pentru că nu a anunțat tornada de la Călărași de marți, că sistemul cu pricina nu trebuie confundat cu un radar meteo.

“Dacă la orice moment suntem sesizați de ANM, sau de orice altă instituție, despre un fenomen ce pune viața oamenilor în pericol, fiind necesară alertarea populației într-o anumită zonă, atunci la nivelul dispeceratului județean sau al celui național se emite alerta prin Ro-Alert. Cu alte cuvinte, celor care continuă să atace acest sistem cu orice ocazie, sistemul funcționează dacă avem informația că se va întâmpla ceva sau eventual că se întâmplă ceva. Dacă nu avem informația, atunci nu avem motive ca să declanșăm sistemul. Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistezează singur fenomenele meteo”, a precizat Raed Arafat miercuri.

Totodată, a subliniat șeful DSU, în cazul de la Călărași s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariției tornadei, prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene pentru a rămâne la adăpost.

Cu toate aceste, șeful DSU a recunoscut, într-o declarație pentru MEDIAFAX, faptul că Ro-Alert trebuie îmbunătățit.

„Sistemul poate fi completat încă și mai avem mult de lucru pe el pentru că el poate fi integrat cu alte sisteme de anunțare, el poate să înceapă să funcționeze concomitent cu trimiterea mesajelor pe aplicația DSU, cu trimiterea mesajelor la cei înscriși pe email. Sunt etape și urmează să lucrăm pe ele la următoarea finanțare europeană. Beneficiul cel mai important, după implementare - putem informa populația imediat când este un pericol, în orice situație și cu cât îl dezvoltăm mai mult, cu atât o să fie mai bine”, a explicat Arafat.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice, la mijlocul lunii aprilie, un proiect de lege privind modificarea OUG ce vizează operarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență Ro-Alert. Proiectul este justificat de faptul că OUG adoptată, prin care a fost implementat sistemul, nu stabilea și condițiile de operare.

”Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” s-a aprobat implementarea pe teritoriul României a Sistemului RO-ALERT, fără a fi stabilite și condițiile de operare a respectivului sistem. (...) Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT este operat de Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și prin inspectoratele pentru situații de urgență subordonate, în cadrul structurilor operaționale specializate din componență sau din coordonare, pentru transmiterea mesajelor de avertizare a populației vizate de producerea unei situații de urgență, denumite în continuare mesaje Ro-Alert, spun inițiatorii.

Pași concreți au fost efectuați chiar joi, când Arafat a discutat cu reprezentanții ANM și au decis introducerea în sistem și vijeliile, dar și implementarea unei linii de comunicare între meteorologi și cei de la IGSU.

Operarea Sistemului Ro-Alert presupune, potrivit site-ului oficial următoarele: recepționarea informațiilor de la autoritățile și instituțiile publice care monitorizează tipuri de risc, introducerea lor în sistemul Ro-Alert și transmiterea acestora prin intermediul rețelelor publice de comunicații electronice către telefoanele mobile conectate la aceste rețele și aflate în zona vizată de manifestarea situației de urgență. Mesajele Ro-Alert vor fi gratuite și au caracter de recomandare de comportament pentru persoanele aflate în zone amenințate de manifestarea unor situații de urgență, fără consecințe penale în cazul în care acestea nu sunt respectate.

Cât privește răspunsul populației la sistemul Ro-Alert, șeful DSU a arătat că există o categorie de persoane care sunt chiar deranjate de primirea mesajelor de alarmare. Însă au fost și situații când mesajele transmise utilizatorilor și-au atins scopul.

“De la populație nu am primit un feedback deosebit, pentru noi a avut un impact - am avut feedback pozitiv, dar și impact negativ. Unii au fost chiar deranjați. Noi ce am reușit să facem - să-l folosim în câteva situații, și poate cea mai importantă situație care a avut un rol foarte bun a fost cu ocazia exagerărilor de telefoane în timpul ploii înghețate și când s-a blocat 112, a fost suprasolicitat. După ce a plecat mesajul către populație să nu mai sune pentru pomii căzuți decât dacă sunt victime, imediat a scăzut numărul apelurilor. Deci s-a văzut că poate fi foarte de folos sistemul”, a mai spus Raed Arafat.

Prin intermediul Ro-Alert, autoritățile române trimit un mesaj de avertizare pe telefoanele mobile din imediata apropiere a unei situații de urgență. Pentru aceasta, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Toate antenele de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de telefonie mobilă din zona selectată vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în acea zonă. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Conform site-ului Ro-Alert, numai autoritățile responsabile autorizate pot trimite mesaje de avertizare. Mesajele Ro-Alert vor fi trimise numai atunci când există o amenințare gravă la adresa vieții, a sănătății sau a proprietății. Pot fi trimise și mesaje de test programate.

Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul RO-Alert în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență.

Însă au fost voci care au criticat aplicația și pentru că nu a anunțat cutremurele. Și aici, șeful DSU, a explicat că sistemul nu este menit să transmită alertele înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului.

De asemenea, autoritățile administrației publice centrale sau locale sunt principala sursă de informație atunci când apare o situație de urgență la nivelul zonei în care vă aflați. Pe baza înștiințării difuzate de structurile abilitate, acestea au obligația de a aduce la cunoștința populației informații despre iminența producerii sau producerea unor dezastre.

Discuțiile privind înființarea unui astfel de sistem a pornit de la o furtună din Timișoara din 2017, când cinci persoane și-au pierdut viața.

Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaș, după ce un copac a picat peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timișoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce mașina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraș, de pe Calea Lugojului.

Comenteaza aceasta stire

Vești bune pentru milioane de români: Angajații vor avea parte de o nouă minivacanță
De Neptun TV 24 mai 2019

Angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligați să le acorde acestora compensații.

Start pentru Rabla la electrocasnice 2019
De Mediafax 23 mai 2019

Potrivit șefului Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, anul trecut au fost obținute, prin acest program, 12.900 de echipamente electrice.

CONSTANȚA. Preot de 34 de ani, acuzat că și-a filmat cumnata minoră în baie!
De Neptun TV 21 mai 2019

Cei doi se află în prezent în proces de divorț, iar la DIICOT Constanța a fost depusă o plângere penală pe numele preotului, în care acesta este acuzat de pornografie infantilă.

În ce condiții se prepară alimentele la cantinele din porturile Constanța și Agigea
De Neptun TV 21 mai 2019

Mai multe cantine care funcționează în Portul Constanța au fost închise de comisarii de la Protecția Consumatorilor, din cauza abaterilor constatate, între care mizerie și condiții neconforme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

CONSTANȚA. Cum va fi sărbătorită ziua orașului: Procesiune religioasă, defilare cu elevi, concerte și focuri de artificii
De Neptun TV 20 mai 2019

Primăria Constanța a anunțat și ea programul evenimentelor pregătite pentru 21 mai.

REPORTER SPECIAL. Primarul Decebal Făgădău, în direct la Neptun TV - află când încep lucrările de reabilitare a Cazinoului!
De Neptun TV 20 mai 2019

Cazinoul din Constanta, sala polivalenta, dar și alte proiecte ale Primăriei, aflați în această seară la Reporter Special.

Sărbătoare mare. Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu ai voie să faci în această zi
De Neptun TV 20 mai 2019

Sfinții Împărați Constantin și Elena. Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274 și a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii și a preoților în timpul domniei sale. Acesta este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august.

CONSTANȚA. Sistemul de bike sharing, în probe!
De Neptun TV 19 mai 2019

Vești bune pentru iubitorii plimbărilor pe două roți! Aproape 400 de biciclete vor fi puse gratuit la dispoziția constănțenilor și turiștilor, începând de săptămâna viitoare. Reprezentanții Primăriei Constanța anunță că, în prezent, se fac ultimele probe, înainte ca sistemul de bike sharing să devină functional.

Premieră navală. Navă destinată găsirii de diamante, construită la Mangalia
De Neptun TV 18 mai 2019

La ceremonia de start debitare pentru navă au participat reprezentantii DeBeers Marine și DeBeers Marine Namibia, Anglo-American, Lloyd’s Register si Damen Shipyards Gorinchem.

Papa Francisc în România. Momente definitorii din pontificatul suveranului de la Vatican
De Mediafax 17 mai 2019

Papa Francisc este lider al Bisericii Catolice din 2013, iar, în toată această perioadă, acesta a jonglat cu două identități, cea de suveran pontif și cea de personalitate în era rețelelor de socializare online, cu o influență care a depășit sfera instituției pe care o conduce.

Eurovision 2019. România a ratat calificarea în finala. Ce țări au trecut în etapa următoare
De Neptun TV 17 mai 2019

România, reprezentată de cântăreața Ester Peony, cu piesa "On a Sunday", a ratat calificarea în finala concursului Eurovision 2019, după semifinala de joi seară, care a avut loc la Expo Tel Aviv, în Israel.

CONSTANȚA. Ultima fotografie făcută de Liviu Bucățică înainte de prăbușirea avionului în Munții Buzăului. Mesajul emoționant al Corinei Martin: 'Drum bun printre îngeri, fratele meu!'
De Neptun TV 16 mai 2019

Una dintre victime este omul de afaceri Liviu Emil Bucățică, de 50 de ani, fratele Corinei Martin, președintele Asociațiilor de Promovare Turistică din România și proprietara agenției de turism Mistral Tours. Alături de Liviu Bucățică, în avion se mai afla, se pare, un om de afaceri din Cluj, Mihai Covaciu.

Mărturii terifiante despre catastrofa aviatică din Munții Buzăului. 'S-au desprins bucăți din avion în timp ce era în aer' VIDEO
De Neptun TV 16 mai 2019

La bordul avionului se aflau doi oameni de afaceri, Ioan Mihai Covaciu și Liviu Emil Bucățică. Cei doi decolaseră la Ghimbav și intenționau să ajungă la Constanța, orașul lui Bucățică. Avionul era pilotat de Covaciu, un om de afaceri din Cluj, activ în domeniul construcților.

Ploile fac ravagii în țară - zeci de oameni evacuați din două județe, în urma inundațiilor! COD ROȘU pe mai multe râuri
De Neptun TV 16 mai 2019

În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă 4 drumuri naționale (DN17C - BN, DN 17D - BN, DN 15 - MS DN 15A - MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 - MM și DJ 572 - TM).

CONSTANȚA. Ipotezele anchetatorilor în cazul femeii găsite moartă pe plajă - câți bani au găsit asupra cadavrului
De Neptun TV 15 mai 2019

Surse apropiate anchetei susțin că lângă trupul femeii s-au găsit 5.000 de euro și 1.200 de lei.

CONSTANȚA. Interceptare incredibilă în dosarul traficanților de pește: 'Spală-l cu oțet și ține-l la marinat că să nu miroasă'
De Neptun TV 15 mai 2019

România a devenit piața de desfacere a peștelui impropriu consumului uman. O întreagă rețea internațională de traficanți de pește a fost destructurată marți, 14 mai.

CONSTANȚA. Muncitor mort după ce a căzut de pe schelă - lucra la fațada unui hotel!
De Neptun TV 15 mai 2019

Un muncitor care făcea lucrări la un hotel de pe litoral a căzut de pe schelă și a murit. Omul repara fațada hotelului, pentru pregătirea sezonului estival.

#EUROMÂNIA. Care sunt pașii votării la alegerile europarlamentare și referendum
De Mediafax 14 mai 2019

Românii își vor alege pe 26 mai reprezentanții în Parlamentul European. De asemenea, în aceeași zi o să aibă loc și un referendum pe teme legate de justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis. Cetățenii vor vota în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, pe trei buletine de vot.

Percheziții de amploare în România și străinătate la o grupare care procura ilegal pește - printre orașele vizate se află și Constanța!
De Neptun TV 14 mai 2019

Peste 150 de percheziții au loc în România, precum și în Italia, Spania, Franța și Ungaria, la o grupare formată din sute de persoane care procurau ilegal cantități mari de pește și le vindeau în România. 30 de tone de pește, impropriu consumului, au fost confiscate.

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii
De Neptun TV 13 mai 2019

Pentru sprijinirea copiilor cu dizabilități, ministrul a amintit că în acest an a demarat procesul de formare și mărire a corpului asistenților maternali profesioniști. Astfel, prin proiectul cu fonduri europene Team-UP vor fi angajați alți 4.000 de asistenți maternali profesioniști care vor beneficia și de formare profesională. De asemenea, și cei 11.000 de asistenți maternali deja angajați vor beneficia de formare profesională. Programul se va derula până în 2023 și are o valoare totală de 569 de milioane de euro. O treime din asistenții maternali formați și angajați se vor ocupa exclusiv de copii cu dizabilități.

Ziua regalității, sărbătorită cu fast la Mihail Kogălniceanu
De Neptun TV 12 mai 2019

Ziua Regalității, stabilită pe 10 mai, a prilejuit festivități solemne în localitatea Mihail Kogălniceanu. La inițiativa primarului Ancuța Belu și a profesorului Willypald Wisosenschi, președintele Asociației „Mușata armână”, au fost dezvelite busturile regelui Ferdinand 1 Întregitorul și al marelui om de stat Mihail Kogălniceanu.